Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Review: Stadskookboek Antwerpen

Voor het Stadskookboek Antwerpen zijn de auteurs Marlies Beckers en Marie Monsieur op culinaire ontdekkingsreis gegaan in eigen stad.

0 541

Review: Stadskookboek Antwerpen – Voor het Stadskookboek Antwerpen zijn de auteurs Marlies Beckers en Marie Monsieur op culinaire ontdekkingsreis gegaan in eigen stad. Deze journalistes zijn namelijk geboren Antwerpenaren en met recht trots op hun “Aentwaerpe”.

Marlies Beckers en Marie Monsieur
Marlies Beckers en Marie Monsieur

En, omdat in Antwerpen 165 verschillende nationaliteiten wonen, kan het niet anders dan dat het boek ook heel veel diversiteit bevat. Van de typisch Vlaamse keuken tot een Chinees restaurant met een Michelinster. Kortom, net als Antwerpen zelf: voor elk wat wils.

Geen restaurantgids

Verwacht geen gids waar alleen restaurants in worden vermeld. Het Stadskookboek Antwerpen is veel meer dan dat. Het is bedoeld als een leesboek, maar dient ook als een reisgids door de verschillende wijken van de stad. Tussendoor worden de verhalen van de chefs, de zogenaamde Smaakmakers van Antwerpen, verteld. Waarbij één ding steeds naar voren komt: passie en liefde voor het vak. Bovendien komen niet alleen de chefs aan bod, ook wordt er aandacht besteed aan Antwerpse foodondernemers met hun ambachtelijke aanpak en liefde voor lokale producten, zoals te lezen valt op de cover. Van slager tot chocolatier en alles wat daartussen zit.

Indeling

Het boek is onderverdeeld in drie rubrieken: interviews (met chefs of foodondernemers), hotspots en streetwise. Dat laatste bevat de places to be op culinair vlak per wijk. Van hoogstaande tot de kleinere buurtrestaurantjes. Ook ontbijt-, lunch- en koffietentjes worden niet overgeslagen. En dat maakt het hele boek zo fijn: Antwerpen heeft zoveel te bieden op culinair gebied dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. En niet alleen leest het boek als een leesboek/reisgids: je hoeft maar een willekeurige bladzijde open te slaan of je vindt wel een leuke (en vooral lekkere) plek om te ontdekken.

Recepten

Als bonus vind je achterin een dertigtal recepten van een aantal chefs uit het boek. Om thuis zelf Antwerpen op je bord te ervaren, van streetfood tot sterrenniveau. Kleine kanttekening die ik erbij wil maken is dat, als je niet een zo’n ster in de keuken bent of je gerechten liever simpel houdt, de recepten wellicht wat te ingewikkeld of uitgebreid zijn. Maar dat is zeker geen reden om het boek naast je neer te leggen. Dus mocht je een stedentrip naar Antwerpen in de planning hebben, of meer wil weten over de Antwerpse Smaakmakers en de passie voor zowel de stad als de liefde voor de lokale producten, is het Stadskookboek Antwerpen zeker een aanrader.

The facts

Titel: Stadskookboek Antwerpen
Auteurs: Marlies Beckers en Marie Monsieur
Uitgeverij: mo’media
176 pagina’s, hardcover
ISBN: 978 90 5767 8219
Prijs: € 24,95
Te koop bij o.a. Bol.com

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer