Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Suiker, het zoete vergif – Door Huib Stam

0 817

Suiker, het zoete vergif – Door Huib Stam – Suiker; halveer het gebruik. Ietwat sceptisch bestelde ik een review exemplaar van het zoveelste boek over suiker. Talloze kookboeken koppen groot in met gezond, afvallen, of diëten op de kaft. Steeds weer vraag ik me af waar die drang toch vandaan komt. In mijn jonge jaren leerde ik dat vet een echte boosdoener was. Dat was super ongezond. Een aantal jaren later werd de splitsing in goede- en slechte vetten een feit. Vet is, als we de media mogen geloven, allang niet meer de boosdoener. Nu, anno 2015 hebben we vet (zonder het woordje TE) geaccepteerd en hebben we suiker in de ban gedaan. Berichten in de media over de suiker lobby werden met verbijstering gelezen. Het gevolg? Suiker in de ban. De No-sugar kookboeken vliegen je om de oren. Hele websites hebben zich gericht op het vermijden van suiker. Eerlijk? Ik kan er niet zo heel veel mee. Suiker is een onderdeel van ons voedingspatroon. Het hoort er gewoon bij. Mijn tip is vooral: maak het zelf! Wie zelf suiker toevoegt in een dessert, in een taart, in jam etc weet precies wat die doet. Als ik weer eens zelf jam maak staan de kinderen er altijd bij. Zoveel suiker papa? Ja schat, zoveel suiker. Zij en ik weten nu dat dat laagje jam op de boterham lekker, maar allerminst gezond is. Weet wat je eet!


Volgens Huib Stam is het tijd voor actie.

De enige kleuren in het boekje zijn die op de voorzijde. Het zijn de kleuren van het bekende pak suiker. Rood, wit en blauw. Achter die kleuren gaan 160 goed gevulde pagina’s schuil. In de inleiding steelt de schrijver al direct mijn hart. Huib wijst op de gangbare media verhalen en in zijn eerste stukje tekst laat hij direct weten dat stoppen met suiker niet het uitgangspunt is. Halveer het gebruik van suiker is het statement van Huib. Tijd voor actie, dat zijn we hartroerend met hem eens.

20150625_072914

Suiker is een traktatie

Is suiker dan gezond? Nee, we hebben suiker niet nodig! Suiker is een genotmiddel. En… suiker is vergif. Stevige statements, maar wel nuchter. Stoppen? Nee hoor, gewoon doen maar wel bewust en fors minder dan we gewend zijn.

De bewuste keuze

Alle facetten van het populaire onderwerp suiker neemt Huib Stam met je door in het boekje. Opvallend is de inhoudsopgave. Achter elk onderwerp in de inhoudsopgave staat een vraagteken. Op 8 verschillende vragen over suiker geeft Huib een goed onderbouwt antwoord, aangevuld met adviezen voor het dagelijkse gebruik. Bij het lezen van al die feiten, tips en adviezen heb ik echt de neiging om ze allemaal met jullie te delen.

Aanrader

20150625_080736Huib gaat het ongetwijfeld niet leuk vinden als ik hier 160 pagina’s van zijn boekje deel. Duidelijk mag zijn dat ik echt iedereen die geïnteresseerd is in de feiten achter suiker, dit boekje zou moeten lezen. Tegelijkertijd zou ik iedereen die de No-Sugar hype aanhangt willen wijzen op de inhoud van dit boekje. Laat gerust je mening achter (onderaan deze pagina)

Mijn eigen aanvulling

Neem van mij aan dat er weinig aan te vullen is. Het boekje is compeet, duidelijk en een eye opener. Het onderwerp suiker is in dit boekje echt voldoende besproken. Toch heb ik een kleine aanvulling. Diverse feiten uit dit boekje zijn van toepassing op veel meer zaken dan alleen suiker. Mijn aanvulling is dan ook echt: “Weet wat je eet!!!!” Of zoals ik m onlangs op twitter voorbij zag komen “Vertrouw niets als het om eten gaat!”

De facts

  • Titel: Suiker het zoete vergif
  • Autheur: Huib Stam
  • Uitgeverij Carrera
  • o.a. Verkrijgbaar bij Bol.com (ook als e-book)
  • ISBN 978 90 488 2539 4

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer