Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

The Curry Guy van Dan Toombs

The Curry Guy is het kookboek van één van Engelands best gelezen foodblogs. Wij mochten hem voor je recenseren en vertellen graag waarom dit boek een aanrader is.

0 811

The Curry Guy van Dan Toombs – De Indiase keuken is dé passie van deze blogger en daar schrijft hij dan ook dagelijks over op zijn blog; The Curry Guy. Meer dan een jaar lang kookte deze man elke dag Indiaas voor zijn gezin om zo de keuken te leren kennen als geen ander. Het resultaat van alle ervaring die hij opdeed in zijn eigen keuken en in die van professionele Indiase restaurants is een prachtig hardcover kookboek. Hierin staan meer dan 100 curry’s, tandoorimaaltijden en bijgerechten uit de Indiase keuken.

De basis van de curry’s

The Curry Guy heeft naast voorgerechten, groentegerechten en bijgerechten zoals pakora, uienbhaji’s, naan, aloo gobi en basmati een breed scala aan curry’s. Deze curry’s zijn veelal gemaakt met kip en lam en een enkele met vis. Wat echter gelijk opvalt, is dat Dan Toombs gebruikt maakt van een basiscurrysaus voor zijn curryrecepten. Iets wat in veel Indiase restaurants (genaamd curryhuisen in zijn boek ) ook gebeurt. Omdat Dan dit prettig vindt werken heeft hij ook voor deze methode gekozen. Het voordeel is dat je door een basissaus sneller de curry op tafel kunt zetten. Het grootste voorwerk is immers al gedaan. Het is een andere manier van werken. Het houdt ook in dat je veel curry’s niet kunt maken zonder eerst deze basissaus gemaakt te hebben. In mijn optiek heeft deze manier van werken inderdaad voordelen zoals het sneller kunnen maken van curry’s maar het geeft ook een belemmering in de recepten dat je dus wel altijd een portie basiscurrysaus in je koelkast of vriezer moet hebben staan.

Bewonderenswaardig is dat Dan ondanks de keuze voor het werken met een basissaus altijd kiest voor verse ingrediënten. Ook zijn massala’s en specerijenpasta’s maakt hij helemaal zelf. De recepten hiervoor vindt je uiteraard in dit kookboek.

De recepten & ingrediënten

Zoals in de meeste Aziatische kookboeken bruist ook dit kookboek van de specerijen en bijzonderdere ingrediënten die niet standaard in alle supermarkten verkrijgbaar zijn. Gelukkig hebben ze in dit kookboek daar over nagedacht en er een online adressenlijstje achterin gedaan. Met niet alleen Nederlandse webshops maar ook Engelse die o.a. in Nederland leveren. Voor mij echt een pluspunt.

Zoals al aangegeven vind je heerlijke specerijen in de ingrediëntenlijsten. Laat je afschrikken door lange ingrediëntenlijstjes. Het zijn vooral specerijen. En het vergt wellicht een beetje investeren voor je alle specerijen hebt, maar eenmaal in huis, kun je heel wat curry’s maken.

Barbecue-lovers opgelet!

Naast een flink aantal curry’s vind je ook veel tandoori, grill en barbecuerecepten in dit boek. Dan verteld dat veel tandoorirecepten helemaal niet in een tandoor worden bereidt, maar ook op o.a. kolen en open vuur. Het mooie is dat voor ieder gerecht de grillmethode en ovenmethode word beschreven zodat je altijd de juiste bereidingsgegevens hebt of je nu voor de barbecue kiest of je conventionele oven.

Conclusie The Curry Guy

Voor mij als “beginnend” liefhebber van de Indiase keuken komen de recepten heel authentiek over en dat scoort voor mij echt pluspunten. Dat “The Curry Guy” werkt met een basiscurrysaus vind ik persoonlijk een slimme keuze, vooral voor de drukkere weekenden en dagen. De persoonlijke notities boven de recepten zijn heerlijk om te lezen, ze geven het recept diepte en geven sfeer. Deze sfeer maakt dat je nieuwsgierig wordt en, dat in combinatie met de mooie foto’s, gelijk aan de slag wilt met Dan z’n recepten. Het boek is duidelijk, biedt een solide basis en bevat de welbekende curry’s maar ook minder bekende curry’s. Daarom is dit boek voor ons een aanrader, of je nu begint met Indiaas koken of er al even mee bezig bent, het boek biedt een goede houvast en inspireert.

Meer lezen over Indiase curry? Kijk dan hier.

Titel: The Curry Guy

Auteur: Dan Toombs

Uitgeverij: Good Cook

Pagina’s: 160

ISBN: 9789461431813

Verkrijgbaar bij de boekhandel

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer