Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Vakantiekookboek Frankrijk, Italië en Spanje van Onno Kleyn

Alle drie de vakantiekookboeken zijn absoluut aanraders voor wie op vakantie meer wil dan friet van Piet en een karbonaatje met gekookte aardappels.

0 884

Vakantiekookboek Frankrijk, Italië en Spanje van Onno Kleyn – Onno Kleyn is geen onbekende in de culinaire en wijn wereld. Zo schrijft hij voor de Volkskrant, heeft al tientallen boeken gepubliceerd, waaronder recent de Grote Kleyn, een culinaire bijbel van zo’n duizend pagina’s, startte de Academie Culinair Schrijven en alsof het niet genoeg is, geeft hij ook nog lezingen. Frankrijk, wijn en Italië zijn geliefde onderwerpen en zo kwam er in 1996 al een reiskookboek voor Francofielen van zijn naam uit. Dat reiskookboek was de basis van de drie kookboeken die ongeveer 10 jaar later werden uitgegeven en waar nu, weer 10 jaar later, een herziene versie van in de winkels ligt. Drie mooie verse edities van de Vakantiekookboeken Frankrijk, Italië en Spanje.


Koken op vakantie in Frankrijk, Italië en Spanje

Kamperen we voornamelijk in Frankrijk, in Italië huren we vaker een appartement. Daarnaast komen we in Spanje beide soorten reislustigen tegen en natuurlijk ook een groep overwinteraars. In een appartement heb je vaak de beschikking over meer pitten, maar moet je maar afwachten of je ook net zoveel pannen hebt en de messen scherp zijn. De kampeerders heb je in alle soorten en maten, soms met een complete buitenkeuken en andere met een los gaspitje en de overwinteraars zorgen dat ze alles bij zich hebben om de winter goed door te komen. Maar allemaal zijn ze op vakantie en behalve diegene die aardappels, pindakaas, hagelslag en soms zelfs potten doperwten meeslepen, willen we het land proeven. Boodschappen doen bij de lokale supermarkt, bakker en slager, proeven, proberen en genieten. Maar het mag geen uren duren, het is tenslotte vakantie!

Enoteca, panaderia, hypermarché

Onno Kleyn geeft je met deze drie vakantiekookboeken allerlei tips om de wondere wereld van de buitenlandse winkels goed door te komen. Dat je in Italië naar de macelleria moet gaan voor een mooi stuk vlees, dat je voor je verse broodjes in Spanje bij de panaderia moet zijn, dat je in Frankrijk kan verdwalen in de giga supermarkt, de hypermarché en je voor je wijntje bij de enoteca terecht kan. Daarnaast vindt je tips wat de lekkerste kant-en-klaargerechten zijn, zonder meteen met de bekende pakjes en zakjes aan de gang te moeten gaan.

Recepten, zo in elkaar te draaien

Met humor geeft hij je recepten die zo in elkaar te draaien zijn en die op en top Italiaans, Frans of Spaans zijn. Recepten die voor het grootste deel op 1 pitje of zonder te maken zijn zonder daarbij gebruik te maken van de blikjes groenten of voorgegaarde aardappeltjes. Niets is zo leuk om in het buitenland over een markt te lopen, je groenten zelf uit te kiezen en in het zonnetje de boel te snijden. Je praat wat met de buren, je snijdt een courgette, je mikt wat in de pan en je leest nog even die bladzijde. Het is vakantie, niets hoeft en je hoeft zeker niet om 6 uur aan tafel te zitten.

Volwaardige kookboeken

Een fijne verdeling van de hoofdstukken, zoals salades, soepen, voorgerechten, vis, vlees, gevogelte en konijn, groente, kaas, dessert maakt deze vakantiekookboeken tot volwaardige kookboeken. Het hoofdstuk Combinatiegerechten, het betere opwarmen, is volgens Onno misschien het eerste hoofdstuk dat je inkijkt en de vakantie-kook-luiaards vinden hier de juiste tips en benamingen om zo relaxed mogelijk hun vakantie door te komen.

Volledige woordenlijst

Per recept wordt aangegeven of het met een 1-pittertje, skottelbraai of bbq gemaakt moet worden of dat je deze helemaal niet nodig hebt. Hoeveel tijd het je kost om bijvoorbeeld die heerlijke eend met peer, Catalaanse pasta met kip of forel met salie vind je ook per recept. Als kers op de taart sluiten de vakantiekookboeken af met een volledige woordenlijst waarmee je niet alleen in de verschillende winkels je slag kan slaan, maar ook gerust dat prachtige kookboek dat je op de vakantiebestemming niet kon laten liggen, moeiteloos kan gebruiken. Schuif je niet aan in de file op een luchthaven of snelweg op weg richting Zuid-Europa en besluit je in eigen land te blijven, leg deze vakantiekookboeken dan niet opzij. Tegenwoordig is het grootste deel van de ingrediënten hier ook te krijgen en voor je tentje in Katwijk in het zonnetje met het geluid van de zee op de achtergrond waan je jezelf ook als God in Frankrijk. Alle drie de vakantiekookboeken zijn absoluut aanraders voor wie op vakantie meer wil dan friet van Piet en een karbonaatje met gekookte aardappels.

The facts vakantiekookboek

Titels: Vakantiekookboek Frankrijk, Vakantiekookboek Italië, Vakantiekookboek Spanje
Auteur: Onno Kleyn
Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar
Paperback, Frankrijk en Italië 208 pagina’s, Spanje 160 pagina’s, juni 2017
ISBN Vakantiekookboek Frankrijk: 978 90 388 0430 9
ISBN Vakantiekookboek Italië: 978 90 388 0431 6
ISBN Vakantiekookboek Spanje: 978 90 388 0429 3
Prijs: 16,50 euro
Verkrijgbaar via oa de uitgeverij, bol.com en boekhandel

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer