Vegetalia van Luna Trapani – Voor me ligt een boek met een mooie omslag, waarop een smakelijke foto staat. De titel van het boek verklapt al iets over de inhoud: Vegetalia van Luna Trapani is een boek vol recepten uit de Italiaanse keuken. Alleen zijn deze recepten allemaal zonder vlees, vis en andere dierlijke producten. Echt Italiaans, zonder vlees en vis, kan dat dan? We gaan eens kijken!
Over Luna Trapani
Luna Trapani, een kind van een Belgische moeder en een Italiaanse vader. Opgegroeid in het restaurant van haar ouders, kwam ze al vroeg in aanraking met koken en ingrediënten. Een passie die in de loop van de jaren alleen maar is toegenomen. In 2018 stapte Luna over op een plantaardig dieet. Wat ze vervolgens ging doen is de Italiaanse recepten uit haar jeugd ‘veganizen’. Daaruit is ook haar eerste kookboek ‘Veganista’ ontstaan. In 2020 opende ze een vegan Italiaans restaurant (Spritz) in Antwerpen. Verdere verdieping van alle regionale Italiaanse keukens leidde tot het schrijven van ‘Vegetalia’.
Vegetalia van Luna Trapani
Het boek begint met een uitgebreide inleiding. Deze is verdeeld in vijf verschillende korte hoofdstukjes en vertelt iets over Luna, over haar restaurant Spritz, over Vegetalia, over Luna’s favoriete ingrediënten en over haar favoriete kaas- en vleesvervangers. Daarna is er een hoofdstuk met basisrecepten als tomatensaus, pesto en bechamelsaus et cetera. Hierna volgen er hoofdstukken met recepten, ingedeeld volgens de Italiaanse menugangen. Vegetalia sluit af met een heel handig receptenoverzicht en een register. De recepten zien er verzorgt en niet ingewikkeld uit. Wat erg fijn is is dat de er geen ellenlange ingrediëntenlijsten in de recepten staan en dat de ingrediënten ook in Nederland goed verkrijgbaar zijn. De foto’s bij de recepten geven een aantrekkelijk beeld van de gerechten, waardoor je beslist zin krijgt om ze eens te proberen.
Geen kaas en vlees, maar wat dan?
Soms maakt Luna gebruik van kaas- en vleesvervangers. Ze maakt o.a. gebruik van een vegan alternatief voor Parmezaan, genaamd gondino. Dit is een product dat in Nederland niet in de reguliere supermarkten ligt. Je zult dit moeten kopen bij een winkel als Ekoplaza of online bestellen. Edelgistvlokken worden als alternatief aangedragen, met de kanttekening dat dit de smaak zou beïnvloeden. Jammer, want dat maakt Vegetalia net iets minder toegankelijk als je geen dergelijke winkel in de buurt hebt. Als alternatief voor vlees wordt soms gebruikgemaakt van de producten van Beyond Meat. Deze kun je in Nederland in de grote supermarktketens wel vinden. Soms worden linzen als alternatief voor Beyond Meat genoemd.
Conclusie
Vegetalia van Luna Trapani is een boek dat je leven als (beginnend) vegan beslist makkelijker maakt. Zeker als je van de Italiaanse keuken houdt en graag voor authentieke recepten gaat. In veel van de recepten zul je het vlees, de vis of de kaas niet missen. Ook voor niet vegans, vegetariërs of flexitariërs is dit een boek dat een welkome aanvulling in je kookboekenverzameling kan zijn. Want je zult beslist inspiratie opdoen voor een heerlijke maaltijd en gewoon lekker Italiaans koken. Lekker Italiaans, zonder daar een specifiek vegan etiketje op te plakken. En dat is precies wat Luna wilde bereiken met dit boek!
Facts:
- Titel: Vegetalia
- Auteur: Luna Trapani
- Uitgever: Terra
- ISBN 978 90 8989 869 2
- 255 blz – hardcover
- Prijs € 26,99