Vietnamees; makkelijke authentieke recepten van Uyen Luu – een boek met authentieke Vietnamese recepten en bereidingswijzes die echt inspireren.
Vietnamees, is echt verrassend in vele opzichten
De schrijfster Uyen Luu geboren in Saigon laat de Vietnamese keuken zien op een verrassend simpele manier. Als ze je in Vietnam vragen of je al rijst gegeten hebt bedoelen ze eigenlijk hoe het met je is. Dit laat zien hoe centraal voedsel staat in het leven van de Vietnamezen.Â
Het is dan ook niet verwonderlijk dat er van vaak heel simpele ingrediënten de lekkerste gerechten bereid worden. De schrijfster laat zien dat evenwicht in smaken en respect voor de grondstoffen erg belangrijk zijn. Ieder gerecht heeft een informatieve introductie met tips en wetenswaardigheden die je het gevoel geven “dat kan ik ook”.
Het maakt niet uit of je arm of rijk bent, als er eten is wordt er gedeeld. De essentie van de Vietnamese keuken is delen en koken met wat je in huis hebt.Â
Indeling op soort gerecht
Het boek is ingedeeld in 8 overzichtelijke hoofdstukken, een heel hoofdstuk is gewijd aan noedelsoepen die je stuk voor stuk direct wil gaan maken. Ook de salades zien er geweldig uit, denk hierbij niet aan een bord met groene blaadjes, maar met noedels, verse vis of vlees en heerlijk kruidige sauzen en marinades. Verder is er gedacht aan de snelle doordeweekse maaltijd, maar ook groente en zoetigheden hebben een eigen hoofdstuk.
De recepten zijn vaak familierecepten maar je vindt ook volop streetfood in die boek.Â
De Vietnamese voorraadkast
De basisvoorraad is simpel en makkelijk om in huis te hebben. Je hoeft er niet stad en land voor af te reizen. Is iets minder makkelijke verkrijgbaar? Dan vind je bij de recepten opties om deze te vervangen door een ander ingrediënt.
Heel handig is de uitleg bij de essentiële ingrediënten van de voorraadkast. Er wordt namelijk gedacht in smaken en niet in grondstoffen. Zoals zoet, zuur, pittig, zout, en umami. Bij zoet kun je dan kiezen tussen suiker, honing, kokossiroop, palmsuiker, fruitsappen en meer. Zo kun je alle recepten naar je eigen hand zetten. Pas de inhoud van je voorraadkast dus aan aan je eigen smaak.
Een schatkist aan handige recepten
Hoofdstuk 8 heet: de basis. Dit is een hoofdstuk wat rijst en noedels ruime aandacht geeft maar sauzen, dressings, tafelzuur en de beroemde gebakken uitjes komen ook aan bod. Stuk voor stuk recepten die met niet al te veel middelen makkelijk te maken zijn.
Een belangrijke regel in de vietnamese keuken is dat er evenwicht moet zijn tussen zoet, zuur, zout, umami, bitter en pittig
Inspirerende Vietnamese recepten
Vietnamees is een boek waarin verse ingrediënten voorop staan. Je hoeft voor deze Vietnamese recepten geen lange lijst boodschappen in huis te halen en de meeste ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar. De foto’s en de beschrijving maken dat je denkt “dat ga ik maken”. De manier van schrijven is prettig en er worden bij ieder recept tips en variaties gegeven. Kortom, met dit boek is Vietnamees koken vers, snel en veel makkelijker dan je verwacht.
Facts
- Titel: Vietnamees
- Auteur: Uyen Luu
- Pagina’s: 224
- Uitgever: Good Cook 2021
- ISBN: 978 94 6143 258 2
- Prijs: € 25,95
- Te koop bij de boekhandel