We Love Beef, het kookboek en de website
Op 21 juli jongstleden is de nieuwe website Welovebeef.nl gelanceerd. Deze website is in navolging van het gelijknamige kookboek van topchefs Alain Caron (o.a. bekend van Masterchef) en Richard van Oostenbrugge (restaurant Bord’Eau** in Hotel De L’Europe). Met de lancering van deze “Beef” website is het voor Lekker Tafelen dan ook hoog tijd om ook het kookboek eens goed te bekijken.
Toen Alain en Richard werden uitgenodigd door EBLEX (organisatie van de Engelse rund- en lamsvlees sector) om een kookboek te maken over Engels rundvlees, liepen ze niet meteen over van enthousiasme:
“Natuurlijk willen we een kookboek maken, we willen altijd een kookboek maken, hoe meer kookboeken we mogen maken hoe beter. Maar waarom met Engels rundvlees?”
Na twee reizen naar Engeland waarbij een aantal boerderijen werden bezocht, met slagers werd gesproken en waarbij natuurlijk vooral geproefd werd, werd de mening snel bijgesteld en besloten de mannen dat het Beef-kookboek er zeker moest komen. Maar dan één die verder gaat dan biefstuk en burgers.
Overzicht
Wat meteen opvalt in dit kookboek is de overzichtelijkheid. De recepten worden per deel van het rund besproken, van de voorkant, bovenkant, onderkant, achterkant naar de binnenkant. Van kop tot staart, van ribstuk tot gehakte tartaar, van tong tot lever en alles wat daar tussen zit. Elk deel wordt voorafgegaan door een kort verhaal van één van de plekken die bezocht zijn en waarin de passie voor een mooi stuk vlees iedere keer weer klinkt.
Als afsluitend hoofdstuk is gekozen voor een compleet informatief ABC waarin je niet alleen klapstuk, kerntemperatuur of gehakt kan vinden, maar ook de spinnekop en het nagelhout (wie kent het niet?) worden genoemd.
Recepten
Tussen de recepten staan echt juweeltjes, wat dacht je van een steak tartaar met oester en sabayon, een runderrib in zoutkorst of een bavette met rode uien pickle. Maar ook de enige echte gehaktballen, draadjesvlees en een sjieke jus staan beschreven.
Yes, we love beef!
Recepten waar je echt de tijd voor moet nemen, maar ook een aantal die je na een dag werken zo op tafel kan zetten, duidelijk beschreven en geïllustreerd met prachtige foto’s. Denk nu niet, dit boek gaat alleen over Engels rundvlees, ik kan hier niets mee. Wij hebben in Nederland ook prachtige runderrassen, zoals de Lakenvelder of het Maas Rijn IJssel vee, rondlopen waarmee al deze lekkernijen ook te maken zijn.
Waar ik persoonlijk erg blij mee ben is het recept van de “Pastrami van biefstuk”, waarbij het vlees niet wordt gerookt, maar in zout ingepakt langzaam gaart in warm water. We hebben niet allemaal een rookoven in huis toch? En vanavond staat “Gebakken middenrif met linzen” op het menu, ik heb nu al trek!
Kortom….
Kortom een hardcover kookboek van prettig formaat dat bij elke I-love-beef, you-love-beef, we-love-beef kok zeker niet mag ontbreken in de kast.
Staat je kookboekenkast al (te) vol of wil je niet meteen het kookboek aanschaffen, kijk dan vooral op de bijbehorende site Welovebeef.nl. Hier vind je dezelfde recepten als in het boek en het handige Beef ABC. Zonder de prachtige foto’s van het boek en de verhalen van de ontmoetingen in Engeland, maar met als extra een tabblad “Herken” waarbij Alain en Richard chefs en inkopers van vlees voor de horeca tips geven voor het herkennen en beoordelen van het beste rundvlees. En daar kunnen wij als “gewone” thuiskok vast van leren, dus ben je toch op de site Welovebeef.nl, klik dan ook dat tabblad eens aan.