Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zelf crackers bakken; een boekje van Sue Quinn

Zelf crackers bakken; een buitengewoon en leuk kook- of bakboekje van Sue Quinn. Heb jij ooit al eens zelf crackers gebakken? In 34 recepten krijg je in dit boekje alle ins en outs mee.

0 1.086

Zelf crackers bakken; een boekje van Sue Quinn – Sue Quinn is een fulltime schrijver en journalist die gespecialiseerd is in voedsel en koken. Ze schrijft onder andere voorde Guardian en Delicious magazine. Haar artikelen gaan over voeding, trends, ingrediënten en producenten. Ze is opgegroeid aan de zuidkust in Sidney, Australië en heeft al verscheidene boeken op haar naam staan zoals onder andere Vegan, Easy vegan, suikervrij een Japans en een Spaans kookboek. Tegenwoordig woont ze met haar man en kinderen in Dorset Engeland. Voor mij ligt haar nieuwe boekje: “Crackers” Eenvoudig en klein maar met 34 leuke ideeën om zelf crackers te bakken.

Crackers; waarom heb ik ze eigenlijk nooit zelf gemaakt? Ik ben bakker in hart en nieren. Gebak, koekjes, luxe taarten, ik maak ze allemaal. Ook voor koken draai ik mijn hand niet om, maar crackers bakken, nee dat heb ik nog nooit gedaan. Het boekje confronteert me dan ook onmiddellijk met dit gebrek. Crackers bakken is natuurlijk leuk en super origineel op een feestje met je favoriete salade of dip. Echt iedereen eet regelmatig een crackertje. Het knapperig stukje dun brood wat je met beleg kan eten als ontbijt, lunch of als tussendoortje. Je kunt ze natuurlijk kant en klaar kopen in de supermarkt, maar met dit boekje maak je deze heerlijke crackers gewoon zelf. Moeilijk? Nee echt niet! Volg de beknopte beschrijving in het boekje en jij geniet straks van je zelf gebakken crackers.

Het boekje begint zoals het hoort bij de basis. Een korte uitleg over de ingrediënten, de toevoegingen zoals meelsoorten, zaden, noten en zuivelproducten, het maken van het deeg en het uitrollen. Er volgen nog wat handige extra tips voor de perfecte cracker.

Variatie is er volop, er word gebruik gemaakt van bijzondere meelsoorten zoals maismeel, quinoa, en speltmeel. Met het basis recept uit het boek kun je vele kanten op. Strooi er wat lekker zout of kruiden over en je hebt weer een heel andere smaak cracker. Voor de kok die wat meer uitdaging zoekt zijn er de kaas crackers met bijvoorbeeld geiten of blauwe kaas, lekker hartig voor bij de borrel of een kop soep. Voor de gezondere versie van crackers heb je de zaden en noten crackers die perfect combineren met een stukje kaas. Maar ook voor aan de liefhebber van zoete gerechten zijn er crackers met chocolade of gedroogde vruchten. Het boekje biedt echt recepten voor iedereen.

Een leuke extra vind ik de receptjes voor een lekkere dip om samen met al die zelfgemaakte crackers op tafel te zetten.


Zelf crackers bakken; basisrecept

 • 80 gram tarwebloem
 • ½ theelepel zeezout
 • 1 ½ eetlepel plantaardige olie
 • ongeveer 3 eetlepels water
 • 1 eetlepel zout naar keuze

Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de bloem en het zout in een kom. Voeg de olie al roeren toe, en dan het water. Meng zorgvuldig door elkaar om een glad en soepel deeg te bewerkstelligen.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het gedurende 5 minuten. Bestrooi het deeg met een beetje bloem als het kleverig is geworden en rol het uit tot een dikte van 5 mm. Vouw het deeg dubbel en doe dat nog een keer, zo krijg je knapperige crackers. Rol het deeg uit tot een dikte van 2-3 mm.
Snijd met behulp van een uitsteekvorm of een glas crackers uit met een doorsnede van 6 cm. Leg ze met een spatel op de bakplaat. Verzamel het deegafval, vorm daarvan een bol en rol deze nogmaals uit. Maak hier vervolgens weer crackers van en herhaal dit tot alle deeg verwerkt is.
Prik de crackers met een vork in. Bestrijk ze met water en bestrooi ze met zout naar keuze en druk dit voorzichtig in de crackers. Laat ze gedurende 10 minuten bakken of totdat de crackers licht goudbruin zijn geworden, waarbij je halverwege de baktijd de bakplaat draait. Laat het bakpapier met de crackers op een rooster glijden en laat afkoelen.

Conclusie:
Het is een niet alledaags boekje want je denkt niet direct aan crackers als je tussen de kook/bakboeken aan het snuffelen bent. Het is een boekje met een grote variatie aan crackers, zoet ,hartig, gezond of ietsjes minder gezond. De recepten zijn makkelijk te volgen en de meeste ingrediënten zijn makkelijk te verkrijgen. Ideaal voor mensen die graag eens wat anders op tafel zetten dan de geijkte melba toast. Ook erg leuk om eens samen met je kinderen op een regenachtige middag gezellig te bakken.

Facts:

 • crackers van Sue Quinn
 • 72 pagina’s, 34 recepten, hardcover
 • uitgeverij J.H. Gottmer / H.W.J. Becht
 • ISBN 978 90 230 14110
 • te bestellen bij o.a. Bol.com
 • prijs 9,95 euro

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer