• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, september 21, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookboeken

Zilt; door Annette van Ruitenburg

Vooral interessant voor mensen die echt geïnteresseerd zijn in zilte groenten

door Elise de Haan
in Kookboeken
0
0
Zilt door Annette van Ruitenburg

Zilt; door Annette van Ruitenburg – Eet jij wel eens zeekraal, oesterblad of lamsoren? Ze staan vast niet dagelijks op je menu. De meesten van ons kennen ze vooral als een plukje groene decoratie dat in een restaurant gebruikt wordt om een gerecht met vis of schaal- en schelpdieren op te fleuren. Toch zijn deze groenten veel meer dan dat en om die reden mogen ze best eens in het zonnetje worden gezet.  Annette van Ruitenburg schreef een boek over zilte groenten. Lees je mee?

Zilt inkijkje
Zilt zilte groenten

 

Annette van Ruitenburg

Annette van Ruitenburg is een kookboekenauteur en receptontwikkelaar. Ze werkt o.a. voor de VVV Texel. Ze heeft een grote tuin waarin ze bijzondere groenten kweekt, waaronder zilte groenten. Daarnaast is ze programmacoördinator voor het project ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Verder is ze specialist en promotor in Wadden en  streekprodukten. Samen met fotograaf Ruth de Ruwe schreef ze 15 boeken.

De meesten van ons kennen ze vooral als een plukje groene decoratie dat in een restaurant gebruikt wordt om een gerecht met vis of schaal- en schelpdieren op te fleuren

Zilt door Annette van Ruitenburg en anderen

Op mijn bureau lig een mooie hardcover met een grijs omslag waarop een schaaltje zeekraal staat afgebeeld, en een setje met zaadjes om zelf 4 soorten zilte groenten te kweken. Het boek begint met in de inleiding een voorwoord van Petra Schut, zij is directeur van IVN Noord West, een instituut voor natuureducatie, Vervolgens een voorwoord van Annette van Ruitenburg. Tot slot een korte biografie van iedereen die meewerkte aan het boek. Want Annette schreef dit boek niet alleen. Er werd aan dit boek meegewerkt door Sabien Bosman, Ellen van Sraten, Marieke Dekker en de foto’s werden gemaakt door Ruth de Ruwe. Daarna volgt er een inhoudsopgave, en een bladzijde waar wat korte uitleg wordt gegeven over kooktechnieken en andere ingrediënten. Verderop in het boek wordt wat verteld over een verzilte bodem en hoe je zelf zilte groenten kunt telen. Er worden in het boek een heleboel zilte groenten besproken, waarvan je vermoedelijk niet wist dat ze bestaan. Want heb jij wel eens gehoord van strandbiet of zeevenkel? Deze hoofdstukken zijn voorzien van prachtige foto’s van de betreffende planten. Behalve van informatie voorziet ZIlt je ook van recepten. Het leuke, en onverwachte, daaraan is dat dit geen recepten zijn voor visgerechten. Denk eerder aan een zilte aardappelsalade, stoofpeertjes met zeekraal of een duindoorn-maanzaadcake. Toegankelijke gerechten dus, maar met een bijzonder tintje door het gebruik van zilte groenten!

Er worden in het boek een heleboel zilte groenten besproken, waarvan je vermoedelijk niet wist dat ze bestaan.

Zilt recepten
Zilt recept

Conclusie:

Zilt door Annette van Ruitenburg is een prachtig boek. Maar vooral interessant voor mensen die echt geïnteresseerd zijn in zilte groenten, en die in het bezit zijn van een moestuin waar ze deze kunnen telen. De recepten zijn origineel en toegankelijk, en niet moeilijk om te maken. Wat wel een dingetje gaat worden is het vinden van de zilte groenten. Zeekraal en lamsoor gaat vast wel lukken, maar de andere soorten zul je zelf moeten telen, of aan zee moeten zoeken. En dat laatste is geen optie, want daarmee beschadig je de natuur. Je kunt overigens op www.ivn.nl een pakketje van 4 soorten zilte groenten bestellen waarmee je zelf aan de slag kunt. Ik ga het in ieder geval proberen!

Facts:

  • Titel: Zilt
  • Auteurs: Annette van Ruitenburg, Ellen van Straten en Sabien Bosman
  • Uitgever: Fontaine
  • ISBN 978 94 6404 090 6
  • 240 blz – Hardcover
  • Prijs € 29,99
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Oesterzwammen op toast
Lunch

Oesterzwammen op toast

Ovenschotel met spruitjes
Ovenschotel

Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst

Oesterzwammen kweken
Lokale producten

Oesterzwammen kweken? Dat kun jij ook!

Gegrilde champignons
Bijgerecht

Gegrilde champignons; een lekker bijgerechtje van de BBQ

Pompoen cake met sinaasappel en rozijnen
Cake

Pompoencake met sinaasappel en rozijnen

Vegetarische spiezen met halloumi en groenten
Recepten

Vegetarische spiezen met halloumi en groenten

Pastaschelpen met oesterzwammenragout
Ovenschotel

Pastaschelpen gevuld met oesterzwammenragout

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.

Check het recept of lees de info
haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

smoothie met banaan

Smoothie met banaan

Kwark

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Recept in de picture

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Je denkt er niet snel aan, maar een zelfgemaakte wortelsalade is een snel en makkelijk bijgerecht. Met een wat zoet, maar ook een beetje pit.

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen op toast

Oesterzwammen op toast

Ovenschotel met spruitjes

Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst

Handige kooktips

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Mosselen bewaren is in deze tijd eigenlijk helemaal niet nodig. Wil je je gekochte mosselen toch wat langer bewaren? Hier vind je tips.

Check het recept of lees de info
Aardappelen bewaren

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

karbonade bakken

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Riet Zuidema op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Connie Derks op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Ria op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Redactie op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma
  • Arno Tiemens op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen