• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, januari 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookboeken

Zilt; door Annette van Ruitenburg

Vooral interessant voor mensen die echt geïnteresseerd zijn in zilte groenten

door Elise de Haan
in Kookboeken
0
0
Zilt door Annette van Ruitenburg

Zilt; door Annette van Ruitenburg – Eet jij wel eens zeekraal, oesterblad of lamsoren? Ze staan vast niet dagelijks op je menu. De meesten van ons kennen ze vooral als een plukje groene decoratie dat in een restaurant gebruikt wordt om een gerecht met vis of schaal- en schelpdieren op te fleuren. Toch zijn deze groenten veel meer dan dat en om die reden mogen ze best eens in het zonnetje worden gezet.  Annette van Ruitenburg schreef een boek over zilte groenten. Lees je mee?

Zilt inkijkje
Zilt zilte groenten

 

Annette van Ruitenburg

Annette van Ruitenburg is een kookboekenauteur en receptontwikkelaar. Ze werkt o.a. voor de VVV Texel. Ze heeft een grote tuin waarin ze bijzondere groenten kweekt, waaronder zilte groenten. Daarnaast is ze programmacoördinator voor het project ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Verder is ze specialist en promotor in Wadden en  streekprodukten. Samen met fotograaf Ruth de Ruwe schreef ze 15 boeken.

De meesten van ons kennen ze vooral als een plukje groene decoratie dat in een restaurant gebruikt wordt om een gerecht met vis of schaal- en schelpdieren op te fleuren

Zilt door Annette van Ruitenburg en anderen

Op mijn bureau lig een mooie hardcover met een grijs omslag waarop een schaaltje zeekraal staat afgebeeld, en een setje met zaadjes om zelf 4 soorten zilte groenten te kweken. Het boek begint met in de inleiding een voorwoord van Petra Schut, zij is directeur van IVN Noord West, een instituut voor natuureducatie, Vervolgens een voorwoord van Annette van Ruitenburg. Tot slot een korte biografie van iedereen die meewerkte aan het boek. Want Annette schreef dit boek niet alleen. Er werd aan dit boek meegewerkt door Sabien Bosman, Ellen van Sraten, Marieke Dekker en de foto’s werden gemaakt door Ruth de Ruwe. Daarna volgt er een inhoudsopgave, en een bladzijde waar wat korte uitleg wordt gegeven over kooktechnieken en andere ingrediënten. Verderop in het boek wordt wat verteld over een verzilte bodem en hoe je zelf zilte groenten kunt telen. Er worden in het boek een heleboel zilte groenten besproken, waarvan je vermoedelijk niet wist dat ze bestaan. Want heb jij wel eens gehoord van strandbiet of zeevenkel? Deze hoofdstukken zijn voorzien van prachtige foto’s van de betreffende planten. Behalve van informatie voorziet ZIlt je ook van recepten. Het leuke, en onverwachte, daaraan is dat dit geen recepten zijn voor visgerechten. Denk eerder aan een zilte aardappelsalade, stoofpeertjes met zeekraal of een duindoorn-maanzaadcake. Toegankelijke gerechten dus, maar met een bijzonder tintje door het gebruik van zilte groenten!

Er worden in het boek een heleboel zilte groenten besproken, waarvan je vermoedelijk niet wist dat ze bestaan.

Zilt recepten
Zilt recept

Conclusie:

Zilt door Annette van Ruitenburg is een prachtig boek. Maar vooral interessant voor mensen die echt geïnteresseerd zijn in zilte groenten, en die in het bezit zijn van een moestuin waar ze deze kunnen telen. De recepten zijn origineel en toegankelijk, en niet moeilijk om te maken. Wat wel een dingetje gaat worden is het vinden van de zilte groenten. Zeekraal en lamsoor gaat vast wel lukken, maar de andere soorten zul je zelf moeten telen, of aan zee moeten zoeken. En dat laatste is geen optie, want daarmee beschadig je de natuur. Je kunt overigens op www.ivn.nl een pakketje van 4 soorten zilte groenten bestellen waarmee je zelf aan de slag kunt. Ik ga het in ieder geval proberen!

Facts:

  • Titel: Zilt
  • Auteurs: Annette van Ruitenburg, Ellen van Straten en Sabien Bosman
  • Uitgever: Fontaine
  • ISBN 978 94 6404 090 6
  • 240 blz – Hardcover
  • Prijs € 29,99
Tags: GroenteGroente - Zilte groenten
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Asian Green van Ching-He Huang
Kookboeken

Asian Green van Ching-He Huang

Vegetalia van Luna Trapani
Kookboeken

Vegetalia van Luna Trapani

ik eet zo graag
Kookboeken

Ik eet zo graag; Pascale Naessens

Ottolenghi Test Kitchen
Kookboeken

Ottolenghi Test Kitchen, Shelf-love

Bistro Manon - Dagelijkse inspiratie voor het hele gezin - Kookboek
Kookboeken

Bistro Manon; dagelijkse inspiratie voor het hele gezin

Med Claudia Roden
Kookboeken

Med van Claudia Roden

Banketbakker Claire
Kookboeken

Banketbakker van Claire Saffitz

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Witlof is een bladgroente waarvan het hoogseizoen in de wintermaanden valt. Je kunt hier in de wintermaanden de lekkerste recepten mee maken.

Check het recept of lees de info
appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees

Rundvlees; Soorten & Recepten

Recept in de picture

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

Een heerlijke troostrijke en verwarmende currysoep met spliterwten boordevol gezonde ingrediënten. Dat is genieten zonder schuldgevoel.

Check het recept of lees de info
Gegratineerde paddenstoelen

Gegratineerde paddenstoelen

zuurkool ovenschotel met gehakt

Zuurkool ovenschotel met gehakt

Handige kooktips

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Natuurlijk is Parmezaanse kaas de bekendste Italiaanse kaas. Maar heb jij al eens Pecorino gegeten? Een heerlijke, zoutige schapenkaas!

Check het recept of lees de info
tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Coor op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Gerard op Spaghetti Carbonara
  • Elise de Haan op Spaghetti Carbonara
  • Jantina op Spaghetti Carbonara
  • Redactie op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • M.J. op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Keimpe op Spaghetti Carbonara

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen