Zilt; door Annette van Ruitenburg – Eet jij wel eens zeekraal, oesterblad of lamsoren? Ze staan vast niet dagelijks op je menu. De meesten van ons kennen ze vooral als een plukje groene decoratie dat in een restaurant gebruikt wordt om een gerecht met vis of schaal- en schelpdieren op te fleuren. Toch zijn deze groenten veel meer dan dat en om die reden mogen ze best eens in het zonnetje worden gezet. Annette van Ruitenburg schreef een boek over zilte groenten. Lees je mee?
Annette van Ruitenburg
Annette van Ruitenburg is een kookboekenauteur en receptontwikkelaar. Ze werkt o.a. voor de VVV Texel. Ze heeft een grote tuin waarin ze bijzondere groenten kweekt, waaronder zilte groenten. Daarnaast is ze programmacoördinator voor het project ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’. Verder is ze specialist en promotor in Wadden en streekprodukten. Samen met fotograaf Ruth de Ruwe schreef ze 15 boeken.
De meesten van ons kennen ze vooral als een plukje groene decoratie dat in een restaurant gebruikt wordt om een gerecht met vis of schaal- en schelpdieren op te fleuren
Zilt door Annette van Ruitenburg en anderen
Op mijn bureau lig een mooie hardcover met een grijs omslag waarop een schaaltje zeekraal staat afgebeeld, en een setje met zaadjes om zelf 4 soorten zilte groenten te kweken. Het boek begint met in de inleiding een voorwoord van Petra Schut, zij is directeur van IVN Noord West, een instituut voor natuureducatie, Vervolgens een voorwoord van Annette van Ruitenburg. Tot slot een korte biografie van iedereen die meewerkte aan het boek. Want Annette schreef dit boek niet alleen. Er werd aan dit boek meegewerkt door Sabien Bosman, Ellen van Sraten, Marieke Dekker en de foto’s werden gemaakt door Ruth de Ruwe. Daarna volgt er een inhoudsopgave, en een bladzijde waar wat korte uitleg wordt gegeven over kooktechnieken en andere ingrediënten. Verderop in het boek wordt wat verteld over een verzilte bodem en hoe je zelf zilte groenten kunt telen. Er worden in het boek een heleboel zilte groenten besproken, waarvan je vermoedelijk niet wist dat ze bestaan. Want heb jij wel eens gehoord van strandbiet of zeevenkel? Deze hoofdstukken zijn voorzien van prachtige foto’s van de betreffende planten. Behalve van informatie voorziet ZIlt je ook van recepten. Het leuke, en onverwachte, daaraan is dat dit geen recepten zijn voor visgerechten. Denk eerder aan een zilte aardappelsalade, stoofpeertjes met zeekraal of een duindoorn-maanzaadcake. Toegankelijke gerechten dus, maar met een bijzonder tintje door het gebruik van zilte groenten!
Er worden in het boek een heleboel zilte groenten besproken, waarvan je vermoedelijk niet wist dat ze bestaan.
Conclusie:
Zilt door Annette van Ruitenburg is een prachtig boek. Maar vooral interessant voor mensen die echt geïnteresseerd zijn in zilte groenten, en die in het bezit zijn van een moestuin waar ze deze kunnen telen. De recepten zijn origineel en toegankelijk, en niet moeilijk om te maken. Wat wel een dingetje gaat worden is het vinden van de zilte groenten. Zeekraal en lamsoor gaat vast wel lukken, maar de andere soorten zul je zelf moeten telen, of aan zee moeten zoeken. En dat laatste is geen optie, want daarmee beschadig je de natuur. Je kunt overigens op www.ivn.nl een pakketje van 4 soorten zilte groenten bestellen waarmee je zelf aan de slag kunt. Ik ga het in ieder geval proberen!
Facts:
- Titel: Zilt
- Auteurs: Annette van Ruitenburg, Ellen van Straten en Sabien Bosman
- Uitgever: Fontaine
- ISBN 978 94 6404 090 6
- 240 blz – Hardcover
- Prijs € 29,99