Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zilt Zoet Zeeland, review

Het prachtige ‘Zilt zoet Zeeland’ is, tussen het geweld van de stapels kookboeken die op de markt komen, een welkome uitschieter.

0 464

“De zoute zee slaakt een diep zilte zucht” is het allereerste dat in mij opkomt wanneer ik het boek Zilt Zoet Zeeland opensla en bij de eerste foto beland. Het is een prachtige foto, gemaakt tijdens de eerste rapportage en die Annette van Ruitenberg, een van de schrijfsters, één van de mooiste noemt. Strand, zee, boot en een wolk die als een beschermengel in de Zeeuwse lucht hangt.


Zeeuwse streekproducten

Zilt zoet zeelandHet zet meteen de toon van dit boek dat veel meer is dan een kookboek. Het is niet alleen een culinair boek geworden, maar gaat ook over de natuur en cultuur. En dat houdt veel meer in dan alleen recepten met Zeeuwse producten. De schrijfsters Tanja van de Berge, Annette van Ruitenburg en Ruth de Ruwe zijn ook naar de oorsprong gegaan, naar de producenten, de ondernemers. De oorsprong van natuurlijk de mosselen en de oesters, maar ook naar het Noord-Bevelam, de teler van zilte zeegroenten, de Zeeuwse Vlegel. Ze hebben meegevaren met een botvisser en zijn gaan ‘herderen’ met de zegenvisserij, wijn geproefd uit Dreischor en bier in Middelburg om maar een heel kleine opsomming te geven.

Buiten dat er met Zeeuwse streekproducten zelf gekookt kan worden, worden ze natuurlijk ook gebruikt in de restaurants. Een mooie selectie van Zeeuwse restaurants met verhalen van chefs, waarbij je meteen langs wilt gaan mocht, zijn kriskras in het boek opgenomen. Natuur, cultuur en gastronomie staat terecht onder de titel op de omslag.

Ontwikkeling in eigen beheer

Ik sprak Annette en Tanja kortgeleden tijdens het Eerste Scheermessen Event waar zij ‘Zilt zoet Zeeland’ presenteerden. Een boek waar 2 jaar aan gewerkt is. Niet alleen omdat er zo ontzettend veel heerlijks te vinden is, maar ook omdat het boek in eigen beheer ontwikkeld is. Over elke foto, over elk bezoek, over elke tekst, over de vormgeving hebben zij gedrieën overlegd totdat het klopte. Zo is één van de foto’s op de omslag op het laatste moment toch nog gewijzigd. “Dat had ons nooit gelukt als we het niet zo hadden gedaan, dan is er iemand anders die beslist over wat wel of niet. Dit boek is echt van ons, dingen waar wij blij van worden, dingen die we willen laten zien”, zegt Annette. En stralend tekenen ze boek na boek na boek.

Zilt zoet zeeland

Per eiland

Er is geen onderverdeling in hoofdstukken, maar per eiland vind je gegroepeerd rond een of meer streekproducten producenten, restaurant en recepten. Het leuke hiervan is dat een recept niet alleen simpel een opsomming is van ingrediënten en bereiding, maar dat je meteen het verhaal er omheen leest. Zo lees je eerst het verhaal van de hardervisser en vind je daarna het recept van de harderspiesjes, na het verhaal van Brouwerij Kees de hartige ui-kaastaart met bier en de Walcherse kaas van Schapenboerderij Breel wordt gebruikt in een bijzonder tzaziki.

Achterin het boek vind je een aantal basisbereidingen en bijgerechten. Sla deze niet zomaar over, er staan ook hier een paar echte juweeltjes tussen, zoals de wildplukappeltjes uit de oven met honing en kaneel of ingemaakte Oost-Indische kers.

Mocht je een ‘tour de Zeeland’ gaan plannen, het boek sluit af met alle adresgegevens van de plekken waar de schrijfsters op bezoek zijn geweest.

Zilt zoet Zeeland…….

Het is een mooie samenwerking gebleken tussen Annette en Ruth, die we al kennen van bijvoorbeeld Liever Lokaal en De smaak van de Wadden en Tanja, schrijfster voor verschillende culinaire magazines en Zeeuwse van geboorte.
Hun prachtige boek is, tussen het geweld van de stapels kookboeken die op de markt komen, een welkome uitschieter. Een boek dat vertelt over de passie van de ondernemers, waarom zij de dingen doen zoals ze ze doen en waaruit de heerlijkste recepten ontstaan. Een boek om niet meteen in de kast te zetten, maar om op tafel te leggen en zeker ook te lezen. En om het helemaal compleet te maken, met een leeslint, onmisbaar in dit soort boeken!

Niet een boek waarin je in de index even snel ‘lamsoor’ opzoekt, omdat je daar iets mee wilt gaan maken. Er is geen index, er zijn geen trefwoorden en dat dwingt je de inhoudsopgave door te kijken. Voordat je het doorhebt zit je helemaal in een verhaal dat totaal niets met lamsoor te maken heeft. En dat is goed want een boek waar zoveel passie en liefde in zit is het waard helemaal bekeken te worden. Gekscherend werd er tijdens de presentatie gesproken over een deel twee. Ik zeg doen!

Zilt zoet zeelandThe facts

  • Zilt zoet Zeeland van Tanja van de Berge, Annette van Ruitenburg en Ruth de Ruwe
  • Uitgeverij: Fontaine Uitgevers voor Ruth de Ruwe producties
  • 256 pagina’s, hardcover
  • ISBN 97 890 5956 707 8
  • Verkrijgbaar via: www.annettevanruitenburg.nl, www.bol.com en de boekhandel
  • Prijs: 39,95 euro

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer