• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, oktober 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookboeken

Zo gepiept van Samuel Levie, een ode aan de pieper!

door Elise de Haan
in Kookboeken
0
0
Zo gepiept van Samuel Levie

Zo gepiept van Samuel Levie, een ode aan de pieper! – Sinds een paar dagen ligt op mijn keukentafel het boek ‘Zo gepiept’ van Samuel Levie. Samuel Levie schreef een ode aan de pieper, oftewel de aardappel. En eigenlijk niet alleen aan de pieper, maar aan het oer-Hollandse concept AGV, ook wel aardappel, groente en vlees. De AGV vormt in veel Nederlandse huishoudens nog steeds de basis van de dagelijkse maaltijd, dus deze ode is zeker niet onterecht!

Zo gepieptZo gepiept van Samuel Levie, een ode aan de pieper!

De zwarte omslag van het boek, een mooie hardcover, met de titel in goud gedrukt, en als afbeelding slechts een aardappel, geeft het boek aan de buitenkant een sobere, maar toch chique uitstraling. Het boek bevat 50 recepten, allemaal voorzien van een prachtige foto. Deze foto’s alleen al doen je het water uit de mond lopen. (En deze redacteur is nou niet de grootste AGV liefhebber van Nederland, dus dat zegt wel iets!)

In het voorwoord vertelt Samuel iets over zichzelf en wat hem heeft bewogen om een boek over aardappels te schrijven en de Hollandse AGV in een nieuw en moderner jasje te steken. De geschiedenis van de aardappel en de AGV, die al zo’n tweehonderd jaar gegeten wordt in Nederland, komt aan de orde en er wordt uitgelegd waarom dit een goede en gezonde basis voor een maaltijd vormt. Het hoofdstuk ‘Piepers voor dummies’ vertelt iets over het bewaren van aardappels, hoe je ze schilt en over het verschil tussen de aardappels. Wanneer kies je voor vastkokende aardappels, kruimige aardappels, et cetera. En ook geeft Samuel leuke tips om verspilling tegen te gaan; maak chips van de schillen. En wat kun je doen met restjes aardappel en stamppot.

Er is ook een hoofdstuk waarin de basisbereidingen voor aardappels op een duidelijke manier worden uitgelegd. Dit maakt het boek ook bijzonder geschikt voor mensen die wat minder kookervaring hebben.

Zo gepiept

Koken met de seizoenen mee

Het receptengedeelte van ‘Zo gepiept’ is opgedeeld in vier hoofdstukken, die elk recepten uit een bepaald seizoen bevatten. Dit is een manier van koken die Lekker tafelen natuurlijk erg aanspreekt. Ook wij houden van koken met de seizoenen mee! De receptuur bevat regelmatig ingrediënten die hinten naar andere culturen, wat het AGV-tje meteen al een stuk minder traditioneel maakt. Leuk! De recepten zijn opgebouwd uit ingrediënten die goed verkrijgbaar zijn. De bereiding van de gerechten wordt duidelijk uitgelegd en iedereen die een klein beetje kan koken kan hier mee uit de voeten. Elk recept is standaard voor 4 personen, tenzij anders vermeld. Achterin het boek zit een overzichtelijk register, waar per ingrediënt wordt aangegeven welke recepten daar mee gemaakt kunnen worden. Handig! De meeste recepten uit Zo gepiept zijn binnen een half uur op tafel te zetten.

De V in AGV staat niet alleen voor vlees!

Als je liever geen of minder vlees eet, de V is de AGV staat in ‘Zo gepiept’ zeker niet alleen voor vlees. Uiteraard kan de V ook voor vis staan, maar ook vegetarische en veganistische recepten ontbreken niet. Dus dit boek biedt zeker voor elk wat wils!

Conclusie

Samuel Levie heeft de AGV weer in de spotlights gezet door er een eigentijdse twist aan te geven. ‘Zo gepiept’ staat vol met zinnige informatie, goede tips, en een verzameling heerlijke recepten. De AGV heeft bij veel mensen een wat oubollig imago en ‘Zo gepiept’ maakt duidelijk dat dat zeker niet terecht hoeft te zijn. Dit boek gaat ongetwijfeld veel mensen inspireren om de aardappel en de AGV in ere te herstellen, zoals het ook mij inspireert om weer eens wat vaker een AGV-tje op tafel te zetten!

Facts

  • Titel: Zo gepiept
  • Auteur: Samuel Levie
  • Uitgever: Nijgh Cuisine (van Nijgh & van Ditmar)
  • ISBN 978 90 388 1058 4
  • 127 blz – Hardcover
  • Prijs € 22,50
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Hasselback aardappels
Bijgerecht

Hasselback aardappels, je moet ze eens gemaakt hebben

Gevulde aardappelen met gorgonzola
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met gorgonzola

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Zwitserse aardappelschotel
Ovenschotel

Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler

gevulde aardappelen met spek en ui
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met spek en ui

Aardappelen bewaren
Kookschool

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

aardappelmuffins van geraspte aardappel
Bijgerecht

Aardappelmuffin van geraspte aardappel

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Met deze tips bak je thuis de mooiste en lekkerste soezen, eclairs en profiteroles. Pas op, het kiezen van een vulling kan lastiger zijn.

Check het recept of lees de info
gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Recept in de picture

Thaise kip in pindacurry
Curry

Thaise kip in pindacurry; Kai panang

Kai Panang, dat is heerlijke Thaise kip in pindacurry. Als je een liefhebber bent van de Aziatische keuken moet je dit gerecht echt proeven!

Check het recept of lees de info
Mosselen in gele curry

Mosselen in gele curry

quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen