• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, juli 6, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookboeken

Zo gepiept van Samuel Levie, een ode aan de pieper!

door Elise de Haan
in Kookboeken
0
0
Zo gepiept van Samuel Levie

Zo gepiept van Samuel Levie, een ode aan de pieper! – Sinds een paar dagen ligt op mijn keukentafel het boek ‘Zo gepiept’ van Samuel Levie. Samuel Levie schreef een ode aan de pieper, oftewel de aardappel. En eigenlijk niet alleen aan de pieper, maar aan het oer-Hollandse concept AGV, ook wel aardappel, groente en vlees. De AGV vormt in veel Nederlandse huishoudens nog steeds de basis van de dagelijkse maaltijd, dus deze ode is zeker niet onterecht!

Zo gepieptZo gepiept van Samuel Levie, een ode aan de pieper!

De zwarte omslag van het boek, een mooie hardcover, met de titel in goud gedrukt, en als afbeelding slechts een aardappel, geeft het boek aan de buitenkant een sobere, maar toch chique uitstraling. Het boek bevat 50 recepten, allemaal voorzien van een prachtige foto. Deze foto’s alleen al doen je het water uit de mond lopen. (En deze redacteur is nou niet de grootste AGV liefhebber van Nederland, dus dat zegt wel iets!)

In het voorwoord vertelt Samuel iets over zichzelf en wat hem heeft bewogen om een boek over aardappels te schrijven en de Hollandse AGV in een nieuw en moderner jasje te steken. De geschiedenis van de aardappel en de AGV, die al zo’n tweehonderd jaar gegeten wordt in Nederland, komt aan de orde en er wordt uitgelegd waarom dit een goede en gezonde basis voor een maaltijd vormt. Het hoofdstuk ‘Piepers voor dummies’ vertelt iets over het bewaren van aardappels, hoe je ze schilt en over het verschil tussen de aardappels. Wanneer kies je voor vastkokende aardappels, kruimige aardappels, et cetera. En ook geeft Samuel leuke tips om verspilling tegen te gaan; maak chips van de schillen. En wat kun je doen met restjes aardappel en stamppot.

Er is ook een hoofdstuk waarin de basisbereidingen voor aardappels op een duidelijke manier worden uitgelegd. Dit maakt het boek ook bijzonder geschikt voor mensen die wat minder kookervaring hebben.

Zo gepiept

Koken met de seizoenen mee

Het receptengedeelte van ‘Zo gepiept’ is opgedeeld in vier hoofdstukken, die elk recepten uit een bepaald seizoen bevatten. Dit is een manier van koken die Lekker tafelen natuurlijk erg aanspreekt. Ook wij houden van koken met de seizoenen mee! De receptuur bevat regelmatig ingrediënten die hinten naar andere culturen, wat het AGV-tje meteen al een stuk minder traditioneel maakt. Leuk! De recepten zijn opgebouwd uit ingrediënten die goed verkrijgbaar zijn. De bereiding van de gerechten wordt duidelijk uitgelegd en iedereen die een klein beetje kan koken kan hier mee uit de voeten. Elk recept is standaard voor 4 personen, tenzij anders vermeld. Achterin het boek zit een overzichtelijk register, waar per ingrediënt wordt aangegeven welke recepten daar mee gemaakt kunnen worden. Handig! De meeste recepten uit Zo gepiept zijn binnen een half uur op tafel te zetten.

De V in AGV staat niet alleen voor vlees!

Als je liever geen of minder vlees eet, de V is de AGV staat in ‘Zo gepiept’ zeker niet alleen voor vlees. Uiteraard kan de V ook voor vis staan, maar ook vegetarische en veganistische recepten ontbreken niet. Dus dit boek biedt zeker voor elk wat wils!

Conclusie

Samuel Levie heeft de AGV weer in de spotlights gezet door er een eigentijdse twist aan te geven. ‘Zo gepiept’ staat vol met zinnige informatie, goede tips, en een verzameling heerlijke recepten. De AGV heeft bij veel mensen een wat oubollig imago en ‘Zo gepiept’ maakt duidelijk dat dat zeker niet terecht hoeft te zijn. Dit boek gaat ongetwijfeld veel mensen inspireren om de aardappel en de AGV in ere te herstellen, zoals het ook mij inspireert om weer eens wat vaker een AGV-tje op tafel te zetten!

Facts

  • Titel: Zo gepiept
  • Auteur: Samuel Levie
  • Uitgever: Nijgh Cuisine (van Nijgh & van Ditmar)
  • ISBN 978 90 388 1058 4
  • 127 blz – Hardcover
  • Prijs € 22,50
Tags: Aardappel recepten
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Zilt door Annette van Ruitenburg
Kookboeken

Zilt; door Annette van Ruitenburg

Receptloos - Marlies Kooiman
Kookboeken

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Asian Green van Ching-He Huang
Kookboeken

Asian Green van Ching-He Huang

Vegetalia van Luna Trapani
Kookboeken

Vegetalia van Luna Trapani

ik eet zo graag
Kookboeken

Ik eet zo graag; Pascale Naessens

Ottolenghi Test Kitchen
Kookboeken

Ottolenghi Test Kitchen, Shelf-love

Bistro Manon - Dagelijkse inspiratie voor het hele gezin - Kookboek
Kookboeken

Bistro Manon; dagelijkse inspiratie voor het hele gezin

Med Claudia Roden
Kookboeken

Med van Claudia Roden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

beefburgers - recept - barbecue
Vleesgerechten

Beefburgers; Jouw creatie is het lekkerst

Beefburgers van puur rundvlees. Het ideale recept als er mensen blijven eten na een feestje. Grill ze met verse groenten op de barbecue.

Check het recept of lees de info
Mediterrane maaltijdsalade met kip, pasta en zongedroogde tomaten

Mediterrane maaltijdsalade met kip

Souffle van kwark en rode bessen

Soufflé van kwark en rode bessen

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Joop Hermes op Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden
  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen