Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zot van de Noordzee; Laat de liefde voor Noordzeevis zien

Zot van de Noordzee is een prachtig boek waar de liefde voor de Noordzee vanaf spat. Met mooie foto’s, duidelijke en vooral interessante verhalen.

0 1.186

Zot van de Noordzee; Laat de liefde voor Noordzeevis zien – De passie van Jan Kegels voor de Noordzee begon al toen hij als kleine kleuter vanuit het appartement van zijn grootouders direct het strand van het Vlaamse kustplaatsje de Haan opstapte. Daar viste hij kleine garnaaltjes uit zee met een visnetje en liet iedereen ervan proeven. Die passie hield aan toen hij als volwassene een eigen boot kocht en er zelf de zee mee op ging om te vissen. Een paar jaar later schafte hij een foodtruck aan met als doel de kibbeling aan de man te brengen in België. En met succes. Jean sur Mer was geboren.

Zot van de Noordzee; Laat de liefde voor Noordzeevis zien

Zot van de Noordzee

De liefde voor de Noordzeevis is nooit meer verdwenen en Jan wil dit, door middel van het boek, maar al te graag delen met de rest van de wereld. Zo leert hij ons dat er minstens 220 soorten vis, schaal- en schelpdieren in de Noordzee voorkomen waarvan er maar op zo’n 30-tal commercieel gevist wordt. Niet alleen kabeljauw, tong of schol (in België heet deze vis pladijs), maar ook zeeduivel, steenbolk of hondshaai.

De Visser en de vissoorten

Er is een heel hoofdstuk gewijd aan de Visser. Met mooie vissersverhalen van Zeeuwse vissers uit Tholen en Vlaamse collega’s uit Oostende. In elk hoofdstuk tussendoor leuke en/of interessante weetjes. Waarom vissers vroeger bijna altijd een gouden oorring droegen, bijvoorbeeld. En wat de invloed van de klimaatopwarming is op de Noordzeevis. Vooraf aan de 52 recepten die het boek rijk is, vind je een heel hoofdstuk met alle soorten vis die in de recepten verwerkt zijn. Van griet tot zeewolf: elke vis heeft een verhaal.

Eet vis als het er is!

De 52 recepten, waarin 26 verschillende Noordzeevissen aan bod komen, zijn handig ingedeeld per seizoen. Zo leer je dat schol een lentevis is en je schelvis het beste in de herfst kunt eten. “Van december tot maart is de schol de pan niet waard” luidt immers een oude volkswijsheid, zo leert het boek.

Zot van de Noordzee; Een prachtig boek waar de liefde voor de Noordzee vanaf spat.Bekende chefs

Een aantal bekende Vlaamse en Nederlandse (sterren)chefs hebben als gastchef een bijdrage aan Zot van de Noordzee geleverd in de vorm van een recept. Denk aan niveau Johan Segers en Syrco Bakker. Dat betekent niet dat het boek vol staat met ingewikkelde gerechten. Integendeel. Er staan zowel bewerkelijke als makkelijke recepten in. Wij maakten de schelvis met witlof, die absoluut onder de categorie niet moeilijk te maken valt.

Conclusie

Een prachtig boek waar de liefde voor de Noordzee vanaf spat. Met mooie foto’s, duidelijke en vooral interessante verhalen. Recepten waar je spontaan trek van krijgt in vis. En je leert dat het niet altijd zalm of tonijn moet zijn, maar dat er ook zoveel moois en vooral lekkers in onze Noordzee zwemt. Het boek maakt je er op een duidelijke, leuke en interessante manier van bewust dat je vaker zowel lokaal als met de seizoenen mee zou moeten eten. Zot van de Noordzee? Wij wel!

The facts

Titel: Zot van de Noordzee
Auteur: Jean sur Mer/Jan Kegels, Joost Houtman
Uitgeverij: Manteau
192 pagina’s, hardcover
ISBN: 978 90 223 3431 7
Prijs: € 24,95
Te koop bij o.a. Bol.com

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer