Er zijn van die bekende combinaties van voedingsmiddelen die haast iedereen wel kent omdat ze zo goed bij elkaar passen. Wie weet nu bijvoorbeeld niet dat banaan en kokos een geweldig stel zijn bij elkaar? Of wat dacht je van chocola met noten? Of nee, wacht, chocola past natuurlijk overal bij 😉
Aardbeien met slagroom is er ook zo een. Aardbeien, die móet je gewoon met slagroom eten!
‘Maar slagroom is toch hartstikke vet en ongezond?’, hoor ik je al zeggen. Dat is echter de halve waarheid. Slagroom is vet ja, het is immers niets anders dan het vet uit de melk van een koe, maar ongezond? Nee, wat slagroom ongezond maakt is de suiker die er vaak aan wordt toegevoegd, maar slagroom zonder suiker van koeien met een gezond dieet (voornamelijk gras) bevat allerlei gezonde vetzuren, vitamines en meer:
- Slagroom is rijk aan de in vet oplosbare vitamines, namelijk de makkelijkst opneembare vorm van vitamine A, belangrijk voor o.a. een goede schildklierfunctie en alvleesklierwerking, vitamine D, noodzakelijk voor de calciumopname, vitamine E, een antioxidant die celveroudering remt en vitamine K nodig voor je lichaam om mineralen op te nemen.
- Het bevat laurinezuur, belangrijk bij het behandelen van schimmelinfecties als candida.
- Bevat Conjugated Linoleic Acid (CLA) oftewel geconjugeerd linolzuur, wat een sterke werking heeft tegen kanker, is spieropbouwend en versterkt het immuunsysteem.
- Bevat arachidonzuur (AL) dat o.a. een rol speelt bij de hersenfunctie.
- Is een goede bron van jodium, noodzakelijk voor een goede schildklierfunctie.
- Is een rijke bron van het mineraal selenium.
- Bevat lecithine, onmisbaar voor een goede cholesterolstofwisseling.
- Het cholesterol dat in slagroom zit is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van kinderen.
- Het is een snelle bron van energie en wordt niet opgeslagen in het vetweefsel; je wordt er dus níet dik van!
- De verzadigde vetten zorgen voor een langzame opname van de suikers uit de aardbeien, waardoor er minder insuline wordt geproduceerd en je dus geen last krijgt van schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Grote schommelingen belemmeren de hersenwerking en beïnvloeden het geheugen, het leervermogen, de stemming en de vatbaarheid voor ziektes als diabetes, osteoporose, tandbederf, beroertes en dementie.En eigenlijk is er nog een reden om aardbeien met slagroom te eten: Het is gewoon erg lekker!!Zelf vind ik het nog lekkerder om een bekertje slagroom stijf te kloppen, dat door ongeveer 750ml volle yoghurt te roeren en dat over de aardbeien te gieten, yummie! Mocht je het toch graag een beetje zoet maken, dan kun je er een klein beetje honing of ahornsiroop door roeren.Geniet er maar van!Bronnen:
Bodyecology.com
Natuurdiëtisten.nl
Ja, je hebt gelijk hoor Sinon, ‘wat’ is spreektaal eigenlijk. Ik zal het corrigeren en fijn dat je me er op hebt gewezen en nog fijner dat je wat aan het artikel hebt:-)
Leuk en mooi. Hier heb ik iets aan.
Echter niet aan het gebruik van de Nederlandse taal. Zie 4. Bevat (AL) wat!! Moet zijn Bevat (AL) DAT
Kijk hier word ik nou blij van, nu voel ik me tenminste niet zo bezwaard, als ik slagroom gebruik om mijn eten nog lekkerder mee te maken 😉