Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

5 Tips bij het gebruik van verse boerenkool

Verse boerenkool, kun jij er nog mee overweg? Tegenwoordig is alles panklaar of diepvries. Wij geven je vijf tips bij het gebruik van verse boerenkool.

0 7.437

5 Tips bij het gebruik van verse boerenkool – December is hét moment voor de eerste boerenkool. Als de eerste sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen en jij voor de kachel zit op te warmen, kun je je prima bedenken dat boerenkool een lekker gevoel gaat geven. Stamppot denken we dan, maar dat hoeft niet hoor. Er kan echt meer met boerenkool.


5 Tips bij het gebruik van verse boerenkool

Boerenkool-weetje vooraf: door het robuuste karakter van boerenkool wordt de groente vaak gecombineerd met hete kruiden en is daardoor ook een favoriet in Indiaanse gerechten.

verse boerenkoolBoerenkool is het lekkerst als het al gevroren heeft. Zetmeel in de kool wordt dan omgezet in suikers waardoor de pittige koolsmaak enigszins zoeter wordt. Als het nog niet gevroren heeft kun je dit ook zelf regelen door de boerenkool minimaal een nacht in de diepvriezer te leggen.

Benodigde hoeveelheden: Voor ongesneden boerenkool heb je zo’n 400 gram per persoon nodig. Er gaat namelijk veel verloren aan de harde stronk. Bij gesneden boerenkool heb je aan 200 gram per persoon voldoende.

Kook de boerenkool niet te lang. De kool wordt anders papperig en onsmakelijk in plaats van veerkrachtig en helder van kleur. Hier een overzichtje van de bereidingstijden:

  • Koken: 15 – 20 minuten
  • Roerbakken: ca. 15 minuten
  • Magnetron: 7 – 12 minuten
  • Smoren: 25 – 30 minuten
  • Stomen: ca. 25 minuten

Verse boerenkool bewaren: boerenkool kun je het beste op een koele droge plaats bewaren. De ongesneden variant tenminste. Koop je panklare boerenkool (omdat de ongesneden bijna niet meer verkrijgbaar is), dan vind je de houdbaarheid op de verpakking. Ga er van uit dat je ongesneden boerenkool krap een week kunt bewaren. Uiteraard loopt de boerenkool dan terug in kwaliteit, dus verse boerenkool kopen heeft de voorkeur.

Verse boerenkool invriezen: kook je de boerenkool eerst, dan kun je deze gewoon invriezen. Zo kun je dan een jaar lang boerenkool uit de diepvries eten.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer