5 tips bij het gebruik van verse boerenkool – Boerenkool is nog zo’n echte wintergroente. Er werden wel pogingen gedaan om het ook in de zomer te verkopen, maar dat is niet echt een succes geworden. Wat is het dan heerlijk om uit te kijken naar de eerste boerenkool! Stamppot denken we dan, maar dat hoeft niet. Er kan echt meer met boerenkool. Ontdek het in deze recepten.
5 tips bij het gebruik van verse boerenkool
Boerenkoolweetje vooraf: door het robuuste karakter van boerenkool wordt de groente vaak gecombineerd met hete kruiden en is daardoor ook een favoriet in Indiaanse gerechten.
Boerenkool is het lekkerst als het al gevroren heeft. Zetmeel in de kool wordt dan omgezet in suikers waardoor de pittige koolsmaak enigszins zoeter wordt. Als het nog niet gevroren heeft, kun je dit ook zelf regelen door de boerenkool minimaal een nacht in de diepvriezer te leggen.
Benodigde hoeveelheden: Voor ongesneden, verse boerenkool heb je zo’n 400 gram per persoon nodig. Er gaat namelijk veel verloren aan de harde stronk. Bij gesneden boerenkool heb je aan 200 gram per persoon voldoende.
Kook de boerenkool niet te lang. De kool wordt dan papperig en onsmakelijk, in plaats van veerkrachtig en helder van kleur. Hier een overzichtje van de bereidingstijden:
- Koken: 15 – 20 minuten
- Roerbakken: ca. 15 minuten
- Magnetron: 7 – 12 minuten
- Smoren: 25 – 30 minuten
- Stomen: ca. 25 minuten
Verse boerenkool bewaren: boerenkool kun je het beste op een koele droge plaats bewaren. De ongesneden variant tenminste. Koop je panklare boerenkool (omdat de ongesneden bijna niet meer verkrijgbaar is), dan vind je de houdbaarheid op de verpakking. Ga ervan uit dat je ongesneden boerenkool krap een week kunt bewaren. Uiteraard loopt de boerenkool dan terug in kwaliteit, dus verse boerenkool kopen heeft de voorkeur.
Verse boerenkool invriezen: kook je de boerenkool eerst, dan kun je deze gewoon invriezen. Zo kun je dan een jaar lang boerenkool uit de diepvries eten.
Boerenkool recepten; van klassiek naar moderner
Verrassende boerenkool recepten, aangevuld met tips voor de bereiding van boerenkool. Kies jij het lekkerste boerenkool recept hier?