• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
dinsdag, april 13, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Aardappelpuree variatie; Zo serveer je de lekkerste puree

Variaties in aardappelpuree, het hoeft niet saai te zijn.

door Connie Derks
in Kookschool
0
0
Aardappelpuree variatie

Aardappelpuree variatie; Zo serveer je de lekkerste puree – Aardappelpuree droog, saai of smaakloos? Dan doe je iets verkeerd want aardappelpuree kan zo lekker zijn. Hoe je basis aardappelpuree maakt kun je hier vinden maar we willen meer. Meer aardappelpuree variatie, meer kleur en vooral meer smaak. Je hoeft er niet altijd veel voor in huis te halen, het meeste heb je vaak al in huis. En aardappelpuree is perfect om net dat laatste beetje verse kruiden, kaas of groente op te werken.

Aardappelpuree variatie; Dit zijn de mogelijkheden

Smeuïge aardappelpuree

Belangrijk is de toevoeging van vocht, je wil graag een smeuïge puree. Dit kun je bereiken met melk en boter maar er kan zo veel meer. Hier geven we je suggesties die je zou kunnen gebruiken om je aardappelpuree de allerlekkerste aardappelpuree te maken.

  • In plaats van melk: karnemelk, amandelmelk, bouillon ( bijvoorbeeld bij gebruik van kaas )
  • In plaats van boter: olijfolie, crème fraîche, (kruiden)roomkaas.

Luchtigheid

Voor de luchtigheid van puree in bijvoorbeeld een ovenschotel kun je 1 of 2 eitjes toevoegen. Zorg er wel voor dat de puree eerst goed van dikte is voordat je het ei toevoegt. Roer dit er ook gelijk doorheen want je wil voorkomen dat je door de warmte van de puree roerei krijgt. De puree zal na het toevoegen van het ei iets slapper zijn maar in de oven souffleert het ei en wordt de puree stevig. Ook het korstje zal een mooie bruine kleur krijgen door de toevoeging van ei.

Toevoeging van groente

Aan de puree kun je groente toevoegen zonder dat het direct een stamppot wordt. Deze groentes zorgen voor meer smaak en vaak ook kleur. Vaak worden de groentes eerst gegaard en gepureerd met bijvoorbeeld een staafmixer of keukenmachine voordat je ze aan de puree toevoegt. Je kunt zelfs erwten pureren wat in Engeland veel gedaan wordt. Deze kun je dan het beste een beetje grof laten of heel fijn en dan door een zeef als je niet van die schilletjes houdt.

De groentes die je zou kunnen gebruiken hiervoor zijn:

  • Knolselderij
  • Wortel
  • Pompoen
  • Pastinaak
  • Spinazie
  • Geroosterde paprika
  • (gepofte) knoflook

Aardappelpuree vulling

Bij de eenmaal op smaak gebrachte puree zou je ook nog een vulling kunnen toevoegen voor een extra bite en smaakbeleving. Snij deze in niet al te kleine stukjes, je wil ze nog kunnen herkennen. De vulling schep je er op het laatst losjes doorheen. Want als je bijvoorbeeld geroosterde paprika er te lang doorheen spatelt kan de puree weer verkleuren, en dat willen we bij een vulling niet.

Geschikt om voor vulling te gebruiken zijn:

  • Gebakken champignons
  • Gebakken uien
  • Geroosterde paprika
  • Gedroogde tomaat [op olie]
  • Lente ui
  • Olijven
  • Geraspte kaas
  • Brie of andere kaas in kleine blokjes
  • Uitgebakken spekjes
  • Gekookte ham in kleine blokjes

Aardappelpuree variatie

met kruiden en specerijen

De klassieke puree wordt standaard gekruid met witte peper, zout en nootmuskaat. Wij zouden Lekker Tafelen niet zijn als wij daar niet ook heel veel andere kruiden en specerijen voor gebruiken.

Verse kruiden en gedroogde kruiden

Kijk bij gebruik van kruiden welke je neemt, hoeveel je neemt en waar je het bij gebruikt. Je mag de kruiden proeven maar de smaak moet niet overheersen. Verse basilicum bijvoorbeeld is heerlijk maar al gauw overheersend. Bij houtachtige kruiden zoals rozemarijn moet je erop letten dat je deze zeer fijn snijdt, het eet niet prettig als dit te grof is. Je kunt hiervoor eventueel ook kruidenmelanges nemen zoals Italiaanse kruiden of herbes de Provence.

  • Peterselie
  • Bieslook
  • Kervel
  • Dille
  • Koriander
  • Rozemarijn
  • Tijm
  • Salie
  • Oregano

Specerijen

Ook voor specerijen geldt, gebruik het met mate en zorg dat het goed bij de rest van je maaltijd past. Bedenkt dat de specerijen vaak als ze warm worden en even staan dat ze dan sterker van smaak worden. Ook bij bijvoorbeeld kerrie zal de kleur feller worden naarmate de tijd verstrijkt.

  • Nootmuskaat
  • Kerrie
  • Ras el hanout
  • Baharat
  • Vadouvan
  • Cajunkruiden

Tip: voor een fris accent gebruik je een beetje geraspte citroenschil.

Heb jij nog een leuke aardappelpuree variatie? Laat het ons weten. We zijn altijd in voor leuke nieuwe ideeën.

Tags: Aardappelen
DeelPin22Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Aardappelsalade met ei
Salade

Aardappelsalade met ei

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella
Ovenschotel

Aardappelgratin met tomaat en mozzarella

ovenaardappels met gerookte paprika
Bijgerecht

Ovenaardappels met gerookte paprika

Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

Roseval aardappeltjes uit de oven
Bijgerecht

Roseval aardappeltjes uit de oven met aïoli

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

frittata recepten
Specials

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Verschillende frittata recepten voor een heerlijke lunch of een snelle maaltijd. Ideaal om restjes groenten of vlees/vis in te verwerken.

Lees verder
Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

karnemelk

Karnemelk; Ook dat is een musthave in je koelkast

Nieuwe recepten

Spaanse lamskoteletten
Vleesgerechten

Spaanse Lamskoteletten

Kun je ze al ruiken, deze heerlijke, geroosterde Spaans gekruide lamskoteletten? Een echt zomers gerecht voor op de barbecue.

Lees verder
Broodje hamburger hawai

Broodje hamburger Hawaï met kaas en ananas

Zoetzure linten van komkommer en wortel

Zoetzure linten van komkommer en wortel

Handige kooktips

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden – Kippenvleugeltjes zijn een heerlijke snack. Bij de borrel, gewoon tussendoor, of als onderdeel van...

Lees verder
schuimomelet

Schuimomelet; Het recept voor een extra luchtige omelet

Raapsteeltjes bereiden

Raapsteeltjes bereiden, dat doe je zo!

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Willianne op Avocado bewaren, inclusief handige aanschaftips
  • Elise de Haan op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • unieke_henrike op Pittige kippenvleugels uit de oven, lekker op elk moment!
  • Redactie op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Ria op Quiche van broccoli met ham en gorgonzola
  • Jeroen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Scholrolletjes met Dijonaisesaus
  • Frank van der Bolt op Scholrolletjes met Dijonaisesaus

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen