• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, mei 29, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Aardappelpuree variatie; Zo serveer je de lekkerste puree

Variaties in aardappelpuree, het hoeft niet saai te zijn.

Connie Derks door Connie Derks
in Kookschool, Specials
0
0
Aardappelpuree variatie

Aardappelpuree variatie; zo serveer je de lekkerste puree – Aardappelpuree droog, saai of smaakloos? Dan doe je iets verkeerd want aardappelpuree kan zo lekker zijn. Hoe je basis aardappelpuree maakt, kun je hier vinden, maar we willen meer. Meer aardappelpuree variatie, meer kleur en vooral meer smaak. Je hoeft er niet altijd veel voor in huis te halen, het meeste heb je vaak al in huis. En aardappelpuree is perfect om net dat laatste beetje verse kruiden, kaas of groente op te werken.

Aardappelpuree variatie; dit zijn de mogelijkheden

Smeuïge aardappelpuree

Belangrijk is de toevoeging van vocht, je wil graag een smeuïge puree. Dit kun je bereiken met melk en boter maar er kan zo veel meer. Hier geven we je suggesties die je zou kunnen gebruiken om je aardappelpuree de allerlekkerste aardappelpuree te maken.

  • In plaats van melk: karnemelk, amandelmelk, bouillon (bijvoorbeeld bij gebruik van kaas)
  • In plaats van boter: olijfolie, crème fraîche, (kruiden)roomkaas.

Luchtigheid

Voor de luchtigheid van puree in bijvoorbeeld een ovenschotel kun je 1 of 2 eitjes toevoegen. Zorg er wel voor dat de puree eerst goed van dikte is voordat je het ei toevoegt. Roer dit er ook gelijk doorheen want je wil voorkomen dat je door de warmte van de puree roerei krijgt. De puree zal na het toevoegen van het ei iets slapper zijn, maar in de oven souffleert het ei en wordt de puree stevig. Ook het korstje zal een mooie bruine kleur krijgen door de toevoeging van ei.

Toevoeging van groente

Aan de puree kun je groente toevoegen zonder dat het direct een stamppot wordt. Deze groentes zorgen voor meer smaak en vaak ook kleur. Vaak worden de groentes eerst gegaard en gepureerd met bijvoorbeeld een staafmixer of keukenmachine voordat je ze aan de puree toevoegt. Je kunt zelfs erwten pureren wat in Engeland veel gedaan wordt. Deze kun je dan het beste een beetje grof laten of heel fijn en dan door een zeef als je niet van die schilletjes houdt.

De groentes die je zou kunnen gebruiken hiervoor zijn:

  • Knolselderij
  • Wortel
  • Pompoen
  • Pastinaak
  • Spinazie
  • Geroosterde paprika
  • (gepofte) knoflook

Aardappelpuree vulling

Bij de eenmaal op smaak gebrachte puree zou je ook nog een vulling kunnen toevoegen voor een extra bite en smaakbeleving. Snij deze in niet al te kleine stukjes, je wil ze nog kunnen herkennen. De vulling schep je er op het laatst losjes doorheen. Want als je bijvoorbeeld geroosterde paprika er te lang doorheen spatelt kan de puree weer verkleuren, en dat willen we bij een vulling niet.

Geschikt om voor vulling te gebruiken zijn:

  • Gebakken champignons
  • Gebakken uien
  • Geroosterde paprika
  • Gedroogde tomaat [op olie]
  • Lente-ui
  • Olijven
  • Geraspte kaas
  • Brie of andere kaas in kleine blokjes
  • Uitgebakken spekjes
  • Gekookte ham in kleine blokjes

Aardappelpuree variatie

met kruiden en specerijen

De klassieke puree wordt standaard gekruid met witte peper, zout en nootmuskaat. Wij zouden Lekker Tafelen niet zijn als wij daar niet ook heel veel andere kruiden en specerijen voor gebruiken.

Verse kruiden en gedroogde kruiden

Kijk bij gebruik van kruiden welke je neemt, hoeveel je neemt en waar je het bij gebruikt. Je mag de kruiden proeven, maar de smaak moet niet overheersen. Verse basilicum bijvoorbeeld is heerlijk, maar al gauw overheersend. Bij houtachtige kruiden zoals rozemarijn moet je erop letten dat je deze zeer fijn snijdt, het eet niet prettig als dit te grof is. Je kunt hiervoor eventueel ook kruidenmelanges nemen zoals Italiaanse kruiden of herbes de Provence.

  • Peterselie
  • Bieslook
  • Kervel
  • Dille
  • Koriander
  • Rozemarijn
  • Tijm
  • Salie
  • Oregano

Specerijen

Ook voor specerijen geldt, gebruik het met mate en zorg dat het goed bij de rest van je maaltijd past. Bedenkt dat de specerijen vaak als ze warm worden en even staan dat ze dan sterker van smaak worden. Ook bij bijvoorbeeld kerrie zal de kleur feller worden naarmate de tijd verstrijkt.

  • Nootmuskaat
  • Kerrie
  • Ras el hanout
  • Baharat
  • Vadouvan
  • Cajunkruiden

Tip: voor een fris accent gebruik je een beetje geraspte citroenschil.

Heb jij nog een leuke aardappelpuree variatie? Laat het ons weten. We zijn altijd in voor leuke nieuwe ideeën.

Tags: Aardappel recepten
DeelPin28Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Morbier
Kookschool

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Dressings op basis van yoghurt
Dressing

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Aardappels van de barbecue
Bijgerecht

Aardappels van de barbecue

barbecue recepten
Specials

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen