Aardappelpuree variatie – Aardappelpuree droog, saai of smaakloos? Dan doe je iets verkeerd, want aardappelpuree kan zo lekker zijn. Hoe je basis aardappelpuree maakt, kun je hier vinden, maar je wilt meer. Meer aardappelpuree variatie, meer kleur en vooral meer smaak. Je hoeft er niet altijd veel voor in huis te halen, het meeste heb je vaak al in de (koel)kast liggen. En aardappelpuree is perfect om net dat laatste beetje verse kruiden, kaas of groente op te maken.
Aardappelpuree variatie; dit zijn de mogelijkheden
Smeuïge aardappelpuree
Belangrijk is de toevoeging van vocht, je wilt graag een smeuïge puree. Dit kun je bereiken met melk en boter maar er kan zo veel meer. Hier vind je enkele suggesties die je zou kunnen gebruiken om de aardappelpuree de allerlekkerste aardappelpuree te maken.
- In plaats van melk: karnemelk, amandelmelk, bouillon (bijvoorbeeld bij gebruik van kaas)
- In plaats van boter: olijfolie, crème fraîche, (kruiden)roomkaas.
Luchtigheid
Voor de luchtigheid van puree in bijvoorbeeld een ovenschotel kun je een of twee eitjes toevoegen. Zorg er wel voor dat de puree eerst goed van dikte is voordat je het ei toevoegt. Roer dit er ook gelijk doorheen want je wil voorkomen dat je door de warmte van de puree roerei krijgt. De puree zal na het toevoegen van het ei iets slapper zijn, maar in de oven souffleert het ei en wordt de puree stevig. Ook het korstje zal een mooie bruine kleur krijgen door de toevoeging van ei.
Toevoeging van groente
Aan de puree kun je groente toevoegen zonder dat het direct een stamppot wordt. Je serveert het dan gewoon als lekker bijgerecht. Die groenten zorgen voor meer smaak en vaak ook kleur. Vaak worden de groenten eerst gegaard en gepureerd met bijvoorbeeld een staafmixer of keukenmachine voordat je ze aan de puree toevoegt. Je kunt zelfs erwten pureren, iets wat in Engeland veel gedaan wordt. Die kun je dan het beste een beetje grof laten of heel fijn en dan door een zeef drukken als je niet van die schilletjes houdt.
De groenten die je hiervoor zou kunnen gebruiken zijn:
- Knolselderij
- Wortel
- Pompoen
- Pastinaak
- Spinazie
- Geroosterde paprika
- (gepofte) knoflook
Aardappelpuree vulling
Bij de eenmaal op smaak gebrachte puree zou je ook nog een vulling kunnen toevoegen voor een extra bite en smaakbeleving. Snijd die in niet al te kleine stukjes, je wilt ze nog kunnen herkennen. De vulling schep je er op het laatst losjes doorheen. Want als je bijvoorbeeld geroosterde paprika er te lang doorheen spatelt kan de puree weer verkleuren, en dat wil je bij een vulling niet.
Geschikt om voor vulling te gebruiken zijn:
- Gebakken champignons
- Gebakken uien
- Geroosterde paprika
- Gedroogde tomaat [op olie]
- Lente-ui
- Olijven
- Geraspte kaas
- Brie of andere kaas in kleine blokjes
- Uitgebakken spekjes
- Gekookte ham in kleine blokjes
Aardappelpuree variatie
Met kruiden en specerijen
De klassieke puree wordt standaard gekruid met witte peper, zout en nootmuskaat. Maar natuurlijk kun je daar ook heel veel andere kruiden en specerijen voor gebruiken.
Verse kruiden en gedroogde kruiden
Kijk bij gebruik van kruiden wat je neemt, hoeveel je neemt en waar je het bij gebruikt. Je mag de kruiden proeven, maar de smaak moet niet overheersen. Vers basilicum bijvoorbeeld is heerlijk, maar al gauw overheersend. Bij houtachtige kruiden zoals rozemarijn moet je erop letten dat je ze heel fijn snijdt, het eet niet prettig als dit te grof is. Je kunt hiervoor eventueel ook kruidenmelanges nemen zoals Italiaanse kruiden of Herbes de Provence.
- Peterselie
- Bieslook
- Kervel
- Dille
- Koriander
- Rozemarijn
- Tijm
- Salie
- Oregano
Aardappelpuree variatie met specerijen
Ook voor specerijen geldt, gebruik het met mate en zorg dat het goed bij de rest van je maaltijd past. Bedenkt dat de specerijen vaak als ze warm worden en even staan, ze dan sterker van smaak worden. Ook bij bijvoorbeeld kerrie zal de kleur feller worden naarmate de tijd verstrijkt.
- Nootmuskaat
- Kerrie
- Ras el Hanout
- Baharat
- Vadouvan
- Cajunkruiden
Tip: voor een fris accent gebruik je een beetje geraspte citroenschil.
Heb jij nog een leuke aardappelpuree variatie? Laat het ons weten. Leuke ideeën zijn altijd welkom!
Aardappels pureren; alles over puree!
Hoe maak je de lekkerste aardappelpuree? Hier vind je alles over aardappels pureren. Wat moet je wel, en wat moet je vooral niet doen?