Aardappelpuree variatie; zo serveer je de lekkerste puree – Aardappelpuree droog, saai of smaakloos? Dan doe je iets verkeerd want aardappelpuree kan zo lekker zijn. Hoe je basis aardappelpuree maakt, kun je hier vinden, maar we willen meer. Meer aardappelpuree variatie, meer kleur en vooral meer smaak. Je hoeft er niet altijd veel voor in huis te halen, het meeste heb je vaak al in huis. En aardappelpuree is perfect om net dat laatste beetje verse kruiden, kaas of groente op te werken.
Aardappelpuree variatie; dit zijn de mogelijkheden
Smeuïge aardappelpuree
Belangrijk is de toevoeging van vocht, je wil graag een smeuïge puree. Dit kun je bereiken met melk en boter maar er kan zo veel meer. Hier geven we je suggesties die je zou kunnen gebruiken om je aardappelpuree de allerlekkerste aardappelpuree te maken.
- In plaats van melk: karnemelk, amandelmelk, bouillon (bijvoorbeeld bij gebruik van kaas)
- In plaats van boter: olijfolie, crème fraîche, (kruiden)roomkaas.
Luchtigheid
Voor de luchtigheid van puree in bijvoorbeeld een ovenschotel kun je 1 of 2 eitjes toevoegen. Zorg er wel voor dat de puree eerst goed van dikte is voordat je het ei toevoegt. Roer dit er ook gelijk doorheen want je wil voorkomen dat je door de warmte van de puree roerei krijgt. De puree zal na het toevoegen van het ei iets slapper zijn, maar in de oven souffleert het ei en wordt de puree stevig. Ook het korstje zal een mooie bruine kleur krijgen door de toevoeging van ei.
Toevoeging van groente
Aan de puree kun je groente toevoegen zonder dat het direct een stamppot wordt. Deze groentes zorgen voor meer smaak en vaak ook kleur. Vaak worden de groentes eerst gegaard en gepureerd met bijvoorbeeld een staafmixer of keukenmachine voordat je ze aan de puree toevoegt. Je kunt zelfs erwten pureren wat in Engeland veel gedaan wordt. Deze kun je dan het beste een beetje grof laten of heel fijn en dan door een zeef als je niet van die schilletjes houdt.
De groentes die je zou kunnen gebruiken hiervoor zijn:
- Knolselderij
- Wortel
- Pompoen
- Pastinaak
- Spinazie
- Geroosterde paprika
- (gepofte) knoflook
Aardappelpuree vulling
Bij de eenmaal op smaak gebrachte puree zou je ook nog een vulling kunnen toevoegen voor een extra bite en smaakbeleving. Snij deze in niet al te kleine stukjes, je wil ze nog kunnen herkennen. De vulling schep je er op het laatst losjes doorheen. Want als je bijvoorbeeld geroosterde paprika er te lang doorheen spatelt kan de puree weer verkleuren, en dat willen we bij een vulling niet.
Geschikt om voor vulling te gebruiken zijn:
- Gebakken champignons
- Gebakken uien
- Geroosterde paprika
- Gedroogde tomaat [op olie]
- Lente-ui
- Olijven
- Geraspte kaas
- Brie of andere kaas in kleine blokjes
- Uitgebakken spekjes
- Gekookte ham in kleine blokjes
Aardappelpuree variatie
met kruiden en specerijen
De klassieke puree wordt standaard gekruid met witte peper, zout en nootmuskaat. Wij zouden Lekker Tafelen niet zijn als wij daar niet ook heel veel andere kruiden en specerijen voor gebruiken.
Verse kruiden en gedroogde kruiden
Kijk bij gebruik van kruiden welke je neemt, hoeveel je neemt en waar je het bij gebruikt. Je mag de kruiden proeven, maar de smaak moet niet overheersen. Verse basilicum bijvoorbeeld is heerlijk, maar al gauw overheersend. Bij houtachtige kruiden zoals rozemarijn moet je erop letten dat je deze zeer fijn snijdt, het eet niet prettig als dit te grof is. Je kunt hiervoor eventueel ook kruidenmelanges nemen zoals Italiaanse kruiden of herbes de Provence.
- Peterselie
- Bieslook
- Kervel
- Dille
- Koriander
- Rozemarijn
- Tijm
- Salie
- Oregano
Specerijen
Ook voor specerijen geldt, gebruik het met mate en zorg dat het goed bij de rest van je maaltijd past. Bedenkt dat de specerijen vaak als ze warm worden en even staan dat ze dan sterker van smaak worden. Ook bij bijvoorbeeld kerrie zal de kleur feller worden naarmate de tijd verstrijkt.
- Nootmuskaat
- Kerrie
- Ras el hanout
- Baharat
- Vadouvan
- Cajunkruiden
Tip: voor een fris accent gebruik je een beetje geraspte citroenschil.
Heb jij nog een leuke aardappelpuree variatie? Laat het ons weten. We zijn altijd in voor leuke nieuwe ideeën.
Aardappels pureren; alles over puree!
Hoe maak je de lekkerste aardappelpuree? Hier vind je alles over aardappels pureren. Wat moet je wel, en wat moet je vooral niet doen?
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.