• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Aardappels koken; stap voor stap instructie

door Redactie
in Kookschool
0
2
Aardappels koken

Aardappels koken – Aardappels koken is een echt basisrecept. Je kunt ze zo eten, maar je kunt er ook aardappelbereidingen van maken zoals puree, aardappelkroketjes, gnocchi en nog veel meer. Daarom een stap voor stap instructie voor het koken van aardappelen.

Verschillende rassen, verschillende manieren

Niet alle aardappelrassen kook je op dezelfde manier. Het verschil is namelijk de hoeveelheid water die je toevoegt aan je aardappelen. Vastkokende en vrij vastkokende aardappelen zoals Nicola, Opperdoezer Ronde, Bildstar en Milva kun je met ruim water opzetten. Deze aardappelen koken op die manier het beste. Maar zeer kruimige aardappelen zoals een Irene en Eigenheimer zijn meer gebaat bij stomen in duimhoog water. Anders krijg je aan het eind een aardappelpap i.p.v. een gekookte aardappel.

Aardappels koken

Voor onderstaande instructie gebruiken we de Milva, een vrij vastkokende aardappel die van binnen mooi stevig blijft maar aan de buitenkant iets kruimig is. Voor een volwassene reken je ongeveer 200 á 250 gram aardappelen per persoon.

Aardappels koken pan schaal en aardappelen

Aardappels koken – Stap 1: Voorbereiding & Schillen

Zet als eerste een pan klaar die je voor driekwart vult met koud water. Zet een bakje klaar voor de schillen, pak de aardappelen. Dan gaan we de aardappelen schillen. Waarmee je aardappelen schilt is persoonlijk. Het voordeel van een dunschiller is, dat je minder aardappel weggooit omdat je vaak dunner schilt dan met een schilmesje. Maar er zijn ook mensen die het heerlijk vinden om met een schilmesje te schillen.

Schil nu alle aardappelen en doe ze in de pan met water. Dit doen we om ervoor te zorgen dat ze niet bruin worden terwijl ze liggen te wachten.

Aardappels koken – Stap 2: Snijden & Spoelen

Voor we kunnen koken moeten we nog een paar dingen doen. Met een schilmesje snij je de aardappelen in ongeveer gelijke stukken. De kleine laat je heel, en de anderen kun je halveren of in kwarten snijden zodat ze ongeveer gelijk zijn. Zo worden de aardappelen allemaal tegelijk gaar. Anders krijg je dat de ene aardappel van ellende uit elkaar valt en de ander nog half rauw is.

Dan gaan we de aardappelen omspoelen. Dit doen we om het zetmeel dat is vrij gekomen weg te spoelen. Zodat de ze niet aan elkaar gaan plakken en de pan straks makkelijker schoon te maken is. Eén keer goed spoelen is vaak genoeg. Doe nu warm water bij de aardappelen totdat ze helemaal onder staan. Hier kun je een schepje zout bij doen voor extra smaak.

Aardappels doormidden snijden
Snijden
Aardappels spoelen
Spoelen
Aardappels zout toevoegen
Zout toevoegen

Aardappels koken – Stap 3 Koken

Dan is het tijd om de aardappelen op het fornuis te zetten en ze te koken. Doe een deksel op de pan en zet de timer op ongeveer 20 minuten. Mijn aardappelen hebben er 22 minuten over gedaan om gaar te worden. Meestal check ik na 15 minuten even hoever ze zijn met een vork. Doe dit na 20 minuten weer om te zien of ze dan gaar zijn. Als je makkelijk met een vork door de aardappel prikt zijn ze gaar.

Als ze gaar zijn kun je ze afgieten, dit kun je met het deksel erop doen of met een vergiet. Net wat je makkelijker vindt. Na het afgieten zet je ze nog even op het fornuis en laat je ze droogstomen met het deksel eraf zodat het overtollige vocht kan verdampen. En dan is het al klaar om te serveren of om er iets anders van te maken.

Aardappels koken fornuis met timer
Koken
Aardappels gaar? prikken
Gaar?
Aardappels afgieten
Afgieten

Gekookte aardappelen zijn erg lekker met jus gemaakt van vlees. Maar ook lekker met peterselie en een klontje roomboter. En omdat aardappelen erg gezond zijn, en veel minder calorieën bevatten dan pasta en rijst, past het heel goed in je dagelijkse menu. Dus ga naar de markt, boer of groenteboer en koop een zak aardappelen. Experimenteer met rassen om erachter te komen welke jij het lekkerste vindt smaken. Want aardappels koken is zo gedaan.

Tafel Lekker!

DeelPin5Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Maasdammer kaas
Kookschool

Maasdammer en Leerdammer

Reacties 2

  1. Ruud says:
    5 maanden geleden

    Ik was eigenlijk op zoek naar hoeveel kilowatt die 20 minuten aardappelen koken nu verbruikte. Dan kan ik vergelijken met gas.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 maanden geleden

      Dat snappen we in deze tijd Ruud, maar daarvoor moet je toch echt bij de energieleverancier zijn.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Een echte bistro klassieker uit Frankrijk, eieren met mayonaise of oeuf mayonaise zoals de Fransen zeggen.

Check het recept of lees de info
Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen