Aardappels koken – Aardappels koken is een echt basisrecept. Je kunt ze zo eten, maar je kunt er ook aardappelbereidingen van maken zoals puree, aardappelkroketjes, gnocchi en nog veel meer. Daarom een stap voor stap instructie voor het koken van aardappelen.
Verschillende rassen, verschillende manieren
Niet alle aardappelrassen kook je op dezelfde manier. Het verschil is namelijk de hoeveelheid water die je toevoegt aan je aardappelen. Vastkokende en vrij vastkokende aardappelen zoals Nicola, Opperdoezer Ronde, Bildstar en Milva kun je met ruim water opzetten. Deze aardappelen koken op die manier het beste. Maar zeer kruimige aardappelen zoals een Irene en Eigenheimer zijn meer gebaat bij stomen in duimhoog water. Anders krijg je aan het eind een aardappelpap i.p.v. een gekookte aardappel.
Aardappels koken
Voor onderstaande instructie gebruiken we de Milva, een vrij vastkokende aardappel die van binnen mooi stevig blijft maar aan de buitenkant iets kruimig is. Voor een volwassene reken je ongeveer 200 á 250 gram aardappelen per persoon.
Aardappels koken – Stap 1: Voorbereiding & Schillen
Zet als eerste een pan klaar die je voor driekwart vult met koud water. Zet een bakje klaar voor de schillen, pak de aardappelen. Dan gaan we de aardappelen schillen. Waarmee je aardappelen schilt is persoonlijk. Het voordeel van een dunschiller is, dat je minder aardappel weggooit omdat je vaak dunner schilt dan met een schilmesje. Maar er zijn ook mensen die het heerlijk vinden om met een schilmesje te schillen.
Schil nu alle aardappelen en doe ze in de pan met water. Dit doen we om ervoor te zorgen dat ze niet bruin worden terwijl ze liggen te wachten.
Aardappels koken – Stap 2: Snijden & Spoelen
Voor we kunnen koken moeten we nog een paar dingen doen. Met een schilmesje snij je de aardappelen in ongeveer gelijke stukken. De kleine laat je heel, en de anderen kun je halveren of in kwarten snijden zodat ze ongeveer gelijk zijn. Zo worden de aardappelen allemaal tegelijk gaar. Anders krijg je dat de ene aardappel van ellende uit elkaar valt en de ander nog half rauw is.
Dan gaan we de aardappelen omspoelen. Dit doen we om het zetmeel dat is vrij gekomen weg te spoelen. Zodat de ze niet aan elkaar gaan plakken en de pan straks makkelijker schoon te maken is. Eén keer goed spoelen is vaak genoeg. Doe nu warm water bij de aardappelen totdat ze helemaal onder staan. Hier kun je een schepje zout bij doen voor extra smaak.
Aardappels koken – Stap 3 Koken
Dan is het tijd om de aardappelen op het fornuis te zetten en ze te koken. Doe een deksel op de pan en zet de timer op ongeveer 20 minuten. Mijn aardappelen hebben er 22 minuten over gedaan om gaar te worden. Meestal check ik na 15 minuten even hoever ze zijn met een vork. Doe dit na 20 minuten weer om te zien of ze dan gaar zijn. Als je makkelijk met een vork door de aardappel prikt zijn ze gaar.
Als ze gaar zijn kun je ze afgieten, dit kun je met het deksel erop doen of met een vergiet. Net wat je makkelijker vindt. Na het afgieten zet je ze nog even op het fornuis en laat je ze droogstomen met het deksel eraf zodat het overtollige vocht kan verdampen. En dan is het al klaar om te serveren of om er iets anders van te maken.
Gekookte aardappelen zijn erg lekker met jus gemaakt van vlees. Maar ook lekker met peterselie en een klontje roomboter. En omdat aardappelen erg gezond zijn, en veel minder calorieën bevatten dan pasta en rijst, past het heel goed in je dagelijkse menu. Dus ga naar de markt, boer of groenteboer en koop een zak aardappelen. Experimenteer met rassen om erachter te komen welke jij het lekkerste vindt smaken. Want aardappels koken is zo gedaan.
Tafel Lekker!
Ik was eigenlijk op zoek naar hoeveel kilowatt die 20 minuten aardappelen koken nu verbruikte. Dan kan ik vergelijken met gas.
Dat snappen we in deze tijd Ruud, maar daarvoor moet je toch echt bij de energieleverancier zijn.