• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
donderdag, mei 26, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Aardappels koken; stap voor stap instructie

Redactie door Redactie
in Kookschool
0
0
Aardappels koken

Aardappels koken – Aardappels koken is een echt basisrecept. Je kunt ze zo eten, maar je kunt er ook aardappelbereidingen van maken zoals puree, aardappelkroketjes, gnocchi en nog veel meer. Daarom een stap voor stap instructie voor het koken van aardappelen.

Verschillende rassen, verschillende manieren

Niet alle aardappelrassen kook je op dezelfde manier. Het verschil is namelijk de hoeveelheid water die je toevoegt aan je aardappelen. Vastkokende en vrij vastkokende aardappelen zoals Nicola, Opperdoezer Ronde, Bildstar en Milva kun je met ruim water opzetten. Deze aardappelen koken op die manier het beste. Maar zeer kruimige aardappelen zoals een Irene en Eigenheimer zijn meer gebaat bij stomen in duimhoog water. Anders krijg je aan het eind een aardappelpap i.p.v. een gekookte aardappel.

Aardappels koken

Voor onderstaande instructie gebruiken we de Milva, een vrij vastkokende aardappel die van binnen mooi stevig blijft maar aan de buitenkant iets kruimig is. Voor een volwassene reken je ongeveer 200 á 250 gram aardappelen per persoon.

Aardappels koken pan schaal en aardappelen

Aardappels koken – Stap 1: Voorbereiding & Schillen

Zet als eerste een pan klaar die je voor driekwart vult met koud water. Zet een bakje klaar voor de schillen, pak de aardappelen. Dan gaan we de aardappelen schillen. Waarmee je aardappelen schilt is persoonlijk. Het voordeel van een dunschiller is, dat je minder aardappel weggooit omdat je vaak dunner schilt dan met een schilmesje. Maar er zijn ook mensen die het heerlijk vinden om met een schilmesje te schillen.

Schil nu alle aardappelen en doe ze in de pan met water. Dit doen we om ervoor te zorgen dat ze niet bruin worden terwijl ze liggen te wachten.

Aardappels koken – Stap 2: Snijden & Spoelen

Voor we kunnen koken moeten we nog een paar dingen doen. Met een schilmesje snij je de aardappelen in ongeveer gelijke stukken. De kleine laat je heel, en de anderen kun je halveren of in kwarten snijden zodat ze ongeveer gelijk zijn. Zo worden de aardappelen allemaal tegelijk gaar. Anders krijg je dat de ene aardappel van ellende uit elkaar valt en de ander nog half rauw is.

Dan gaan we de aardappelen omspoelen. Dit doen we om het zetmeel dat is vrij gekomen weg te spoelen. Zodat de ze niet aan elkaar gaan plakken en de pan straks makkelijker schoon te maken is. Eén keer goed spoelen is vaak genoeg. Doe nu warm water bij de aardappelen totdat ze helemaal onder staan. Hier kun je een schepje zout bij doen voor extra smaak.

Aardappels doormidden snijden
Snijden
Aardappels spoelen
Spoelen
Aardappels zout toevoegen
Zout toevoegen

Aardappels koken – Stap 3 Koken

Dan is het tijd om de aardappelen op het fornuis te zetten en ze te koken. Doe een deksel op de pan en zet de timer op ongeveer 20 minuten. Mijn aardappelen hebben er 22 minuten over gedaan om gaar te worden. Meestal check ik na 15 minuten even hoever ze zijn met een vork. Doe dit na 20 minuten weer om te zien of ze dan gaar zijn. Als je makkelijk met een vork door de aardappel prikt zijn ze gaar.

Als ze gaar zijn kun je ze afgieten, dit kun je met het deksel erop doen of met een vergiet. Net wat je makkelijker vindt. Na het afgieten zet je ze nog even op het fornuis en laat je ze droogstomen met het deksel eraf zodat het overtollige vocht kan verdampen. En dan is het al klaar om te serveren of om er iets anders van te maken.

Aardappels koken fornuis met timer
Koken
Aardappels gaar? prikken
Gaar?
Aardappels afgieten
Afgieten

Gekookte aardappelen zijn erg lekker met jus gemaakt van vlees. Maar ook lekker met peterselie en een klontje roomboter. En omdat aardappelen erg gezond zijn, en veel minder calorieën bevatten dan pasta en rijst, past het heel goed in je dagelijkse menu. Dus ga naar de markt, boer of groenteboer en koop een zak aardappelen. Experimenteer met rassen om erachter te komen welke jij het lekkerste vindt smaken. Want aardappels koken is zo gedaan.

Tafel Lekker!

Tags: Aardappel receptenAardappelen basisrecepten
DeelPin5Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken
Brood

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken
Kookschool

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Drumsticks marineren
Kookschool

Drumsticks marineren, zo geef je ze meer smaak!

Aardappelsalade maken
Kookschool

Aardappelsalade maken; de handigste tips en ideeën!

Camembert; uit het houten doosje met geblokt doekje
Kookschool

Camembert; uit het houten doosje met geblokt doekje

Schol bakken; Puur, eenvoudig en vooral erg lekker
Kookschool

Schol bakken; Puur, eenvoudig en vooral erg lekker

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Dressings op basis van yoghurt
Dressing

Dressings op basis van yoghurt

Maak salades nog lekkerder met een huisgemaakte dressing Maar ook tosti's, pastasalades en meer. Vier lekkere dressings op basis van yoghurt.

Check het recept of lees de info
Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

Recept in de picture

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm
Salade

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm

Tijd voor een heerlijke salade vol vis en groente? Ga dan voor deze zomerse maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm!

Check het recept of lees de info
Asperges met biefstuk

Asperges met biefstuk; Smaakvol, puur en eenvoudig

Aardbeientaart met witte chocolade 17.19.19

Aardbeientaart met een zachte mousse van witte chocolade

Handige kooktips

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Hard of zacht gekookt? Eieren koken lijkt makkelijk, maar hoe kook je het voor jou perfecte ei? Hier vind je de kooktijden en handige tips.

Check het recept of lees de info
hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken

Zachte broodjes bakken

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Connie Derks op Crispy bloemkool nuggets

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen