Aardappels met uitlopers kun je nog prima gebruiken – Aardappels zijn een onmisbaar ingrediënt in veel Nederlandse keukens. Je stampt er een stamppotje van, je gebruikt ze om friet te snijden of je maakt er een smeuïge puree van. Gewoon koken kan natuurlijk ook. Kortom, in veel Nederlandse huishoudens worden aardappels gegeten. Dat betekent dat er meestal ook wel een (kleine) voorraad van in huis is. Dat is altijd makkelijk. Maar wat nu als die aardappels beginnen uit te lopen? Moet je ze weggooien als ze uitlopers vertonen of kun je er nog iets mee? In dit artikel duikt lekker Tafelen in die kwestie en lees je waarom je aardappels met uitlopers nog prima kunt gebruiken.
Aardappels met uitlopers weggooien? Echt niet!
Aardappels zijn levende knollen. Ze blijven als het ware ademen nadat ze gerooid zijn. Als je ze te lang of op de verkeerde manier bewaart, kunnen ze gaan ontkiemen. De aardappel probeert als het ware op die manier een nieuwe plant te worden. Dat gebeurt als ze worden blootgesteld aan licht, vocht of warmte. De scheuten die dan ontstaan worden uitlopers of kiemen genoemd. Als je die uitlopers ziet, kun je mogelijk de neiging hebben om ze weg te gooien. Maar die uitlopers zijn helemaal geen reden om die aardappels dan maar in de gft-bak te kieperen. De uitgelopen aardappels kunnen nog prima op je bord belanden. Wel moet je een paar voorzorgsmaatregelen nemen.
Aardappels met kiemen zijn veilig om te eten
Over het algemeen kun je uitgelopen aardappels gewoon eten. Er zijn wel wat dingen waar je even op moet letten voor dat je de aardappels gaat klaarmaken. Uiteraard verwijder je de kiemen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je eventuele groene plekken op de aardappels ruim wegsnijdt. Misschien heb je ergens gehoord dat uitgelopen aardappels giftig zouden zijn. Er zit een heel kleine kern van waarheid in dat verhaal, maar het is zeker niet iets om van in de stress te schieten. Het zit zo: als aardappels kiemen maken of groen worden, maken ze solanine aan. Solanine is een giftig stofje dat aardappels aanmaken om zich te verdedigen. Dat klinkt enger dan het is. De hoeveelheid solanine is een uitgelopen aardappel is meestal verwaarloosbaar. Als je de uitlopers verwijdert en de groene plekken wegsnijdt, is de aardappel gewoon veilig te eten. Daarnaast, je moet echt kilo’s solanine binnenkrijgen om er ziek van te worden.
De smaak van de aardappels kan iets zoeter worden, doordat het zetmeel in suiker wordt omgezet. Ook de voedingswaarde van uitgelopen aardappels blijft voor het grootste deel intact.
Zo maak je aardappels met uitlopers veilig klaar
- Zoals je hierboven al las, je verwijdert de uitlopers en de groene plekken. De aardappels zijn misschien wat zachter of droger dan een verse aardappel, maar dat kun je oplossen door wat extra boter of kruiden toe te voegen.
- Schil de aardappels. Normaal kun je aardappels ook in de schil klaarmaken. In het geval van uitgelopen aardappels is het verstandiger om ze te schillen.
- Gaar de aardappels grondig. Door ze goed te koken, te bakken of te roosteren maak je er een smakelijk en veilig gerecht van. Je kunt ze gebruiken zoals je elke andere aardappel gebruikt. Dus ook voor de stamppot of de puree.
Uitlopers voorkomen
Natuurlijk vind je in dit artikel ook een paar tips om te voorkomen dat je aardappels uitlopers krijgen:
- Je bewaart aardappels het beste op een droge, koele en donkere plaats, het liefst bij een temperatuur van tussen de 7 en 10 graden Celsius. Een kelder of een koele bergkast is een geschikte bewaarplaats.
- Bewaar de aardappels in een aardappelmand, een jute of een papieren zak. Daarmee maak je luchtcirculatie mogelijk en voorkom je condensvorming.
- Houd ze uit de buurt van uien. Uien kunnen het kiemproces van aardappels versnellen. Bewaar ze dus niet bij elkaar in de buurt.
Verspilling voorkomen is ‘cool’
Er worden wereldwijd miljoenen tonnen aan voedsel weggegooid. Voedsel dat vaak nog heel goed gebruikt had kunnen worden. Ook aardappels maken deel uit van die statistieken. Door jouw uitgelopen aardappels toch te gebruiken doe je niet alleen je portemonnee een plezier, maar ook de planeet. Je levert een kleine bijdrage aan het voorkomen van voedselverspilling, en je eet nog lekker ook.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.