• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, juli 6, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Aardappelsalade maken; de handigste tips en ideeën!

De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt

door Elise de Haan
in Kookschool
0
0
Aardappelsalade maken

Aardappelsalade maken, de handigste tips en weetjes! – Aardappelsalade, een graag geziene gast als bijgerecht bij een barbecue of als onderdeel een buffet. Vaak gaat het dan om een basis-aardappelsalade. Maar er is veel meer mogelijk! Ook voor de avondmaaltijd, of de lunch kun je heel goed een aardappelsalade inzetten, zeker als je deze combineert met groente en een eiwitleverancier als vlees, vis, kaas, ei of een vleesvervanger. Zo kun je een lekkere, gezonde en complete maaltijdsalade op tafel zetten! Je leest hier hoe je een aardappelsalade maakt en wat de handigste tips en weetjes zijn!

Welke aardappels doe je in de salade?

Voor een aardappelsalade kun je het beste vastkokende aardappels gebruiken. De vastkokende aardappels blijven stevig na het koken, ze zullen niet uit elkaar vallen. Als je kruimige of zeer kruimige aardappels zou gebruiken, dan vallen deze uit elkaar. Het gevolg daarvan is dat de aardappelsalade, als je hem gaat mengen met de dressing en de eventuele andere ingrediënten, verandert in een kleffe, compacte massa. Dit voorkom je dus door vastkokende aardappels te kiezen. De blokjes, of schijfjes waarin je ze gesneden hebt blijven intact, je kunt de aardappels makkelijker mengen met de overige ingrediënten en de dressing wordt beter verdeeld. Daarnaast, het ziet er gewoon mooier en aantrekkelijker uit als de ingrediënten herkenbaar blijven. Enkele vastkokende soorten die geschikt zijn, zijn Nicola, Ratte of Accent. Er zijn ook vrij vastkokende soorten aardappels, denk aan Eersteling, Redstar, Bildstar, die je ook kunt gebruiken. Deze zullen aan de buitenkant wat zachter worden als je ze kookt. Krieltjes kun je ook heel goed verwerken in een aardappelsalade. Wat ook heel leuk is, is om een gedeelte van de aardappels te vervangen door paarse truffelaardappels. Dit zijn paarse aardappels, die ook vastkokend zijn. De paarse kleur blijft behouden tijdens het koken, dus het geeft een heel ander gezicht aan de salade.

Probeer het ook eens met een paarse truffelaardappel

Schillen? Of niet?

Ga je een aardappelsalade maken? Natuurlijk kun je de aardappels die je gaat gebruiken eerst schillen voordat je ze gaat koken. Toch kan het ook leuk en lekker zijn om de aardappels niet te schillen. Zo geef je ook eens een ander uiterlijk aan de aardappelsalade. Omdat er aardappels met een gele en een rode schil zijn kan dat echt verschil maken. Waar je wel op moet letten als je besluit om de aardappels niet te schillen, is dat je ze heel goed schoon boent onder de kraan. Het is ook is het lekkerst om hiervoor een aardappelsoort te kiezen met een wat dunnere schil. Nieuwe oogst aardappels en krieltjes hebben vaak een dunne schil. Verder kun je ongeschilde aardappels verwerken op dezelfde manier als geschilde aardappels.

Het kan ook leuk en lekker zijn om de aardappels niet te schillen

Aardappelsalade maken, de basis

De basis van de aardappelsalade zijn natuurlijk aardappels. Voor een simpele aardappelsalade kun je er wat (bos)uitjes aan toevoegen, en een simpele dressing van olie en zijn, of een dressing op basis van mayonaise, al dan niet gecombineerd met yoghurt.

Een aardappelsalade maken voor een complete maaltijd

Als je de aardappels combineert met groente en iets van vlees, vis of een andere eiwitbron, dan kun je een complete maaltijd van je aardappelsalade maken. Eigenlijk zijn combinatiemogelijkheden heel uitgebreid. Bijna elke groente is geschikt, denk aan sperzieboontjes, blokjes gekookte wortel, tuinbonen of tomaatjes. Maar ook komkommer of rauwe spinazie kan heel goed. Ook in het kiezen van de eiwitbron ben je vrijwel onbeperkt. Vlees, vis, eieren, kip, schaaldieren of een vleesvervanger, als het combineert met de andere ingrediënten en de dressing is bijna alles mogelijk.

Welke dressing kun je gebruiken voor een aardappelsalade?

Ook hier geldt, eigenlijk alles wat jij lekker vindt en wat bij de andere ingrediënten past. Vaak wordt aardappelsalade gecombineerd met een dressing op basis van mayonaise. Om een dergelijke mayonaise wat minder vet te maken kun je de mayonaise gedeeltelijk vervangen door yoghurt. Je brengt de dressing op smaak met peper en zout en met kruiden die passen bij de groenten die je in de salade hebt verwerkt. Je kunt ook een dressing maken op basis van yoghurt. Een dressing of vinaigrette op basis van olie en azijn wordt vaak gebruikt voor salades van bladgroenten, maar je kunt deze dressings ook heel goed gebruiken om een aardappelsalade op smaak te brengen. Ook nu maak je de vinaigrette met ingrediënten die passen bij de rest van de aardappelsalade. In onderstaande artikelen lees je er alles over.

Lees ook...

vinaigrette dressing olie

Vinaigrette ( Dressing op basis van olie )

Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Een salade van restjes aardappel

Het overhouden van een restje aardappels gebeurt iedereen wel eens. Meestal worden deze restjes dan bij een volgende maaltijd geserveerd als gebakken aardappels. Maar deze restjes zijn ook heel geschikt om te verwerken in een aardappelsalade. Dus, de volgende keer dat je vastkokende aardappels kookt voor een andere maaltijd, kook je er stiekem wat te veel. De volgende dag maak je er dan een heerlijke aardappelsalade van. Niemand die het dan nog erg vindt dat je te veel aardappels hebt gekookt!

De volgende keer dat je vastkokende aardappels kookt voor een andere maaltijd, kook je er stiekem wat te veel

Bewaren van aardappelsalade

We verwachten het eigenlijk niet, maar het kan natuurlijk gebeuren dat je vervolgens weer een restje van die heerlijke, zelf gemaakte aardappelsalade overhoudt. Je kunt aardappelsalade maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast. Verpak hiervoor de aardappelsalade in een luchtdicht afgesloten koelkastdoos. Er wordt gezegd dat je aardappelsalade kunt invriezen. Technisch gezien zou het kunnen, als ook de andere ingrediënten zich daar voor lenen. Wij raden het af. Na het ontdooien zal de structuur van de aardappelsalade niet meer hetzelfde zijn als voor het invriezen. Het wordt vochtig en als je een dressing op  basis van mayonaise of yoghurt hebt gebruikt loop je het risico dat deze gaat schiften. Zonde van die heerlijke salade. Gewoon niet doen dus!

aardappelsalades recepten

Aardappelsalades; Zelfgemaakt het allerlekkerst

De allerlekkerste aardappelsalades zijn huisgemaakt. Kies je aardappel, kies je verse ingrediënten en kies je dressing of vinaigrette.

aardappel

Aardappels

Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.

Tags: Aardappel recepten
DeelPin11Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Kernhem
Kookschool

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut
Kookschool

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Nederlandse boerenkaas
Kookschool

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

Roomsaus of Bechamelsaus
Kookschool

Roomsaus of Bechamelsaus

Roquefort
Kookschool

Roquefort; Wereldberoemde Franse kaas

snijbiet
Kookschool

Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

Kibbeling zelf maken
Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Gebakken vis eten? Kibbeling zelf maken is echt leuk en lekker. Van verse vis (kabeljauw) en een heerlijk beslag met je eigen kruidenmelange.

Check het recept of lees de info
zomers taartje kwark rode bessen

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Beef back rib van de BBQ

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen