Aardappelsalade maken – Aardappelsalade, een graag geziene gast als bijgerecht bij een barbecue of als onderdeel een buffet. Vaak gaat het dan om een basis-aardappelsalade. Maar er is veel meer mogelijk! Ook voor de avondmaaltijd, of de lunch kun je heel goed een aardappelsalade inzetten, zeker als je die combineert met groente en een eiwitleverancier als vlees, vis, kaas, ei of een vleesvervanger. Zo kun je een lekkere, gezonde en complete maaltijdsalade op tafel zetten! Je leest hier hoe je een aardappelsalade maakt en wat de handigste tips en weetjes zijn!
Welke aardappels doe je in de salade?
Voor een aardappelsalade kun je het beste vastkokende aardappels gebruiken. De vastkokende aardappels blijven stevig na het koken, ze zullen niet uit elkaar vallen. Als je kruimige of heel kruimige aardappels zou gebruiken, dan vallen ze uit elkaar. Het gevolg daarvan is dat de aardappelsalade, als je hem gaat mengen met de dressing en de eventuele andere ingrediënten, verandert in een kleffe, compacte massa. Dit voorkom je dus door vastkokende aardappels te kiezen. De blokjes, of schijfjes waarin je ze gesneden hebt blijven intact, je kunt de aardappels makkelijker mengen met de overige ingrediënten en de dressing wordt beter verdeeld. Daarnaast, het ziet er gewoon mooier en aantrekkelijker uit als de ingrediënten herkenbaar blijven. Enkele vastkokende soorten die geschikt zijn, zijn Nicola, Ratte of Accent. Er zijn ook vrij vastkokende soorten aardappels, denk aan Eersteling, Redstar, Bildstar, die je ook kunt gebruiken. Die zullen aan de buitenkant wat zachter worden als je ze kookt. Krieltjes kun je ook heel goed verwerken in een aardappelsalade. Wat ook heel leuk is, is om een gedeelte van de aardappels te vervangen door paarse truffelaardappels. Dit zijn paarse aardappels, die ook vastkokend zijn. De paarse kleur blijft behouden tijdens het koken, dus het geeft een heel ander gezicht aan de salade.
Probeer het ook eens met een paarse truffelaardappel
Schillen? Of niet?
Ga je een aardappelsalade maken? Natuurlijk kun je de aardappels die je gaat gebruiken eerst schillen voordat je ze gaat koken. Toch kan het ook leuk en lekker zijn om de aardappels niet te schillen. Zo geef je ook eens een ander uiterlijk aan de aardappelsalade. Omdat er aardappels met een gele en een rode schil zijn kan dat echt verschil maken. Waar je wel op moet letten als je besluit om de aardappels niet te schillen, is dat je ze heel goed schoon boent onder de kraan. Het is ook is het lekkerst om hiervoor een aardappelsoort te kiezen met een wat dunnere schil. Nieuwe oogst aardappels en krieltjes hebben vaak een dunne schil. Verder kun je ongeschilde aardappels verwerken op dezelfde manier als geschilde aardappels.
Het kan ook leuk en lekker zijn om de aardappels niet te schillen
Aardappelsalade maken, de basis
De basis van de aardappelsalade zijn natuurlijk aardappels. Voor een simpele aardappelsalade kun je er wat (bos)uitjes aan toevoegen, en een simpele dressing van olie en zijn, of een dressing op basis van mayonaise, al dan niet gecombineerd met yoghurt.
Een aardappelsalade maken voor een complete maaltijd
Als je de aardappels combineert met groente en iets van vlees, vis of een andere eiwitbron, dan kun je een complete maaltijd van je aardappelsalade maken. Eigenlijk zijn combinatiemogelijkheden heel uitgebreid. Bijna elke groente is geschikt, denk aan sperzieboontjes, blokjes gekookte wortel, tuinbonen of tomaatjes. Maar ook komkommer of rauwe spinazie kan heel goed. Ook in het kiezen van de eiwitbron ben je vrijwel onbeperkt. Vlees, vis, eieren, kip, schaaldieren of een vleesvervanger, als het combineert met de andere ingrediënten en de dressing is bijna alles mogelijk.
Welke dressing kun je gebruiken voor een aardappelsalade?
Ook hier geldt, eigenlijk alles wat jij lekker vindt en wat bij de andere ingrediënten past. Vaak wordt aardappelsalade gecombineerd met een dressing op basis van mayonaise. Om een dergelijke mayonaise wat minder vet te maken kun je de mayonaise gedeeltelijk vervangen door yoghurt. Je brengt de dressing op smaak met zout en peper en met kruiden die passen bij de groenten die je in de salade hebt verwerkt. Je kunt ook een dressing maken op basis van yoghurt. Een dressing of vinaigrette op basis van olie en azijn wordt vaak gebruikt voor salades van bladgroenten, maar je kunt die dressings ook heel goed gebruiken om een aardappelsalade op smaak te brengen. Ook nu maak je de vinaigrette met ingrediënten die passen bij de rest van de aardappelsalade. In onderstaande artikelen lees je er alles over.
Een salade van restjes aardappel
Het overhouden van een restje aardappels gebeurt iedereen wel eens. Meestal worden die restjes dan bij een volgende maaltijd geserveerd als gebakken aardappels. Maar de restjes zijn ook heel geschikt om te verwerken in een aardappelsalade. Dus, de volgende keer dat je vastkokende aardappels kookt voor een andere maaltijd, kook je er stiekem wat te veel. De volgende dag maak je er dan een heerlijke aardappelsalade van. Niemand die het dan nog erg vindt dat je te veel aardappels hebt gekookt!
De volgende keer dat je vastkokende aardappels kookt voor een andere maaltijd, kook je er stiekem wat te veel
Bewaren van aardappelsalade
Het lijkt wat onmogelijk, maar het kan natuurlijk gebeuren dat je vervolgens weer een restje van die heerlijke, zelf gemaakte aardappelsalade overhoudt. Je kunt aardappelsalade maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast. Verpak hiervoor de aardappelsalade in een luchtdicht afgesloten koelkastdoos. Er wordt gezegd dat je aardappelsalade kunt invriezen. Technisch gezien zou het kunnen, als ook de andere ingrediënten zich daarvoor lenen. Wij raden het af. Na het ontdooien zal de structuur van de aardappelsalade niet meer hetzelfde zijn als voor het invriezen. Het wordt vochtig en als je een dressing op basis van mayonaise of yoghurt hebt gebruikt loop je het risico dat die gaat schiften. Zonde van die heerlijke salade. Gewoon niet doen dus!
Aardappelsalades; zelfgemaakt het allerlekkerst
De allerlekkerste aardappelsalades zijn huisgemaakt. Kies je aardappel, kies je verse ingrediënten en kies je dressing of vinaigrette.