• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, oktober 3, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Aardappelteelt; de nieuwe oogst

door Redactie
in Kookschool
0
0
Aardappelteelt; de nieuwe oogst

Aardappelteelt; de nieuwe oogst – De afgelopen maanden reed ik vaak langs de aardappelvelden van de familie Hoitsma, die o.a. vlak aan de snelweg liggen, op weg naar mijn werk. Eerst nog kale velden met lange bruine rijen. Maar na een paar maand waren het prachtige bloemenvelden met roze en witte bloemen. Wat een schitterend gezicht was dat.

Het was alweer een tijdje geleden dat ik daar op bezoek was voor het vehaal over de aardappelteelt. Dat verhaal lees je hier. En zo was daar opeens eind juli een berichtje dat het tijd was om te beginnen met het oogsten van de nieuwe aardappelen. Of wij van Lekker Tafelen daar weer bij wilden zijn om het verhaal verder te vertellen. Daar kwam uiteraard een volmondig ja op.

aardappelveldAan de keukentafel

Helaas begint dit interview niet idyllisch op een prachtig akker met allemaal aardappelbloemen maar aan de keukentafel met buiten miezerregen en grauwe luchten. Het is typisch een Nederlandse zomer, was het de dag ervoor nog zonnig, vandaag een trieste dag. Gelukkig gebeurt er buiten het oogsten van de aardappelen om nog veel meer voordat wij van deze aardappelen kunnen genieten. Eerst gaan we terug naar het moment dat de aardappel lekker warm in de grond lag te groeien.

Aardappelteelt; wat er ondertussen gebeurde

Tussen het moment van het poten van de aardappel en het oogsten zit nog veel werk, meer dan je zou denken. Zo worden de ruggen (rijen op de akker) na een paar weken opgehoogd zodat de aardappel meer ruimte heeft maar ook het onkruid wordt tegengehouden. Door het het kiemende onkruid te bedelven onder aarde groeit hij langzamer en krijgt de aardappel een betere start. Een stukje natuurlijke onkruidbestrijding. Ook krijgt de grond zo meer voedingsstoffen want aardappelen hebben veel losse grond nodig.

Daarna wordt er bijna wekelijks een stukje chemisch bestreden. Vooral dé aardappelziekte is een boosdoener, de echte naam voor deze ziekte is tongbrekend, dus daar beginnen we maar niet aan. “Bestrijden? er is bijna geen ontkomen aan bij het telen op grote schaal” aldus dhr. Hoitsma. Hij zou graag een alternatief hebben maar dat is er helaas nog niet. Ze leren veel van de biologische teelt waar ze meer ruimte hebben om te experimenteren milieuvriendelijke bestrijding. Het klinkt wellicht naar, chemische bestrijding, het is helaas wel nodig. Wel proberen ze het op een zo milieuvriendelijke mogelijke manier te doen door zo min mogelijk middel te gebruiken en spaarzaam te sproeien. Vervolgens lopen ze in juni langs de rijen om zieke planten eruit te halen, dit is vooral voor de toekomstige pootaardappelen belangrijk en gebeurt allemaal met de hand.

En dan in juli is het eindelijk zover, de eerste aardappelen kunnen geoogst worden. Daarvoor wordt de plant eerst doodgespoten. Dit zorgt ervoor dat de aardappelen niet meer verder groeien. Vervolgens blijft de akker nog 2 a 3 weken een dorre boel. In die tijd wordt de schil steviger onder de grond. Deze kunnen dan straks direct machinaal geoogst worden.

Aardappelen zeven op grote
Aardappelteelt de nieuwe oogst automatische sorteerband
Aardappelteelt de nieuwe oogst sorteerband
Aardappelteelt de nieuwe oogst boer aan het werk

Nieuwe oogst aardappelen

Wat mij ontzettend verbaasde is dat de eerste 2 a 3 weken de nieuwe oogst met de hand gedaan wordt. Dhr. Hoitsma vertelt dat dit is omdat de schil van de aardappel nog ontzettend dun is en wat los zit. Als je hem machinaal zou oogsten dan zou de aardappel teveel beschadigen. Verder worden deze aardappelen handmatig met een zeef gecontroleerd en op formaat gesorteerd i.p.v. met de sorteerband. Dit handwerk maakt ook dat nieuwe aardappelen duurder zijn dan aardappelen die later in het jaar worden geoogst.

Als de schil stevig genoeg is gebeurt dit sorteren via een sorteerband. Deze komen via die sorteerband in een klein hokje boven in de loods waar men de aardappelen eerst controleert met de hand en daarna worden ze automatisch gesorteerd in bakken via zeven. Vervolgens gaan ze via de band weer naar beneden in de juiste bak.De kleine aardappelen worden eruit gesorteerd en krijgen een leven als pootaardappel waar de cyclus weer opnieuw begint. De aardappelen die groot genoeg zijn gaan naar de aardappelgroothandel om van daaruit naar de winkels te gaan. Maar de familie Hoitsma verkoopt deze aardappelen van eigen aardappelteelt natuurlijk ook zelf aan de deur.

Aardappelen nieuwe oogst te koopHet grote voordeel daarvan is dat je persoonlijk advies krijgt welke aardappel het meest geschikt is voor jou. Dhr. Hoitsma probeert echt te kijken wat voor aardappel jij het lekkerste vindt net als je dat ook bij de meeste groenteboeren zult ervaren. Zijn belangrijkste advies? “Wees je bewust van welk aardappelras jij lekker vindt, i.p.v. zomaar een zak uit een schap te pakken op kooktype”. En daar slaat hij de spijker op de kop, want ik beloof je dat als je dat weet, dan zul je veel vaker onze gele vriend op tafel zetten.

Tafel Lekker en bewust!

DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Hasselback aardappels
Bijgerecht

Hasselback aardappels, je moet ze eens gemaakt hebben

Gevulde aardappelen met gorgonzola
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met gorgonzola

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Zwitserse aardappelschotel
Ovenschotel

Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler

gevulde aardappelen met spek en ui
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met spek en ui

Aardappelen bewaren
Kookschool

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

aardappelmuffins van geraspte aardappel
Bijgerecht

Aardappelmuffin van geraspte aardappel

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Check het recept of lees de info
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

Recept in de picture

appel custard uit de oven
Nagerecht

Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee

Met maar een paar ingrediënten maak jij een heerlijke appel custard uit de oven, die ook heel lekker ruikt. Probeer dit recept vandaag nog.

Check het recept of lees de info
Risotto met Provolone en broccoli

Risotto met provolone en broccoli

Spruitjes met appel spek en mosterd

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee
  • Claudia Le Noble op Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee
  • Redactie op Lamshaas – eenvoudig maar culinair genieten
  • Corry op Lamshaas – eenvoudig maar culinair genieten
  • Elise de Haan op Curry van kip en aubergine
  • Truus op Curry van kip en aubergine
  • Redactie op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Redactie op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Connie Derks op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Herma op Hazelnootpasta; de homemade Nutella

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen