• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Aardappelteelt; de nieuwe oogst

door Redactie
in Kookschool
0
0
Aardappelteelt; de nieuwe oogst

Aardappelteelt; de nieuwe oogst – De afgelopen maanden reed ik vaak langs de aardappelvelden van de familie Hoitsma, die o.a. vlak aan de snelweg liggen, op weg naar mijn werk. Eerst nog kale velden met lange bruine rijen. Maar na een paar maand waren het prachtige bloemenvelden met roze en witte bloemen. Wat een schitterend gezicht was dat.

Het was alweer een tijdje geleden dat ik daar op bezoek was voor het vehaal over de aardappelteelt. Dat verhaal lees je hier. En zo was daar opeens eind juli een berichtje dat het tijd was om te beginnen met het oogsten van de nieuwe aardappelen. Of wij van Lekker Tafelen daar weer bij wilden zijn om het verhaal verder te vertellen. Daar kwam uiteraard een volmondig ja op.

aardappelveldAan de keukentafel

Helaas begint dit interview niet idyllisch op een prachtig akker met allemaal aardappelbloemen maar aan de keukentafel met buiten miezerregen en grauwe luchten. Het is typisch een Nederlandse zomer, was het de dag ervoor nog zonnig, vandaag een trieste dag. Gelukkig gebeurt er buiten het oogsten van de aardappelen om nog veel meer voordat wij van deze aardappelen kunnen genieten. Eerst gaan we terug naar het moment dat de aardappel lekker warm in de grond lag te groeien.

Aardappelteelt; wat er ondertussen gebeurde

Tussen het moment van het poten van de aardappel en het oogsten zit nog veel werk, meer dan je zou denken. Zo worden de ruggen (rijen op de akker) na een paar weken opgehoogd zodat de aardappel meer ruimte heeft maar ook het onkruid wordt tegengehouden. Door het het kiemende onkruid te bedelven onder aarde groeit hij langzamer en krijgt de aardappel een betere start. Een stukje natuurlijke onkruidbestrijding. Ook krijgt de grond zo meer voedingsstoffen want aardappelen hebben veel losse grond nodig.

Daarna wordt er bijna wekelijks een stukje chemisch bestreden. Vooral dé aardappelziekte is een boosdoener, de echte naam voor deze ziekte is tongbrekend, dus daar beginnen we maar niet aan. “Bestrijden? er is bijna geen ontkomen aan bij het telen op grote schaal” aldus dhr. Hoitsma. Hij zou graag een alternatief hebben maar dat is er helaas nog niet. Ze leren veel van de biologische teelt waar ze meer ruimte hebben om te experimenteren milieuvriendelijke bestrijding. Het klinkt wellicht naar, chemische bestrijding, het is helaas wel nodig. Wel proberen ze het op een zo milieuvriendelijke mogelijke manier te doen door zo min mogelijk middel te gebruiken en spaarzaam te sproeien. Vervolgens lopen ze in juni langs de rijen om zieke planten eruit te halen, dit is vooral voor de toekomstige pootaardappelen belangrijk en gebeurt allemaal met de hand.

En dan in juli is het eindelijk zover, de eerste aardappelen kunnen geoogst worden. Daarvoor wordt de plant eerst doodgespoten. Dit zorgt ervoor dat de aardappelen niet meer verder groeien. Vervolgens blijft de akker nog 2 a 3 weken een dorre boel. In die tijd wordt de schil steviger onder de grond. Deze kunnen dan straks direct machinaal geoogst worden.

Aardappelen zeven op grote
Aardappelteelt de nieuwe oogst automatische sorteerband
Aardappelteelt de nieuwe oogst sorteerband
Aardappelteelt de nieuwe oogst boer aan het werk

Nieuwe oogst aardappelen

Wat mij ontzettend verbaasde is dat de eerste 2 a 3 weken de nieuwe oogst met de hand gedaan wordt. Dhr. Hoitsma vertelt dat dit is omdat de schil van de aardappel nog ontzettend dun is en wat los zit. Als je hem machinaal zou oogsten dan zou de aardappel teveel beschadigen. Verder worden deze aardappelen handmatig met een zeef gecontroleerd en op formaat gesorteerd i.p.v. met de sorteerband. Dit handwerk maakt ook dat nieuwe aardappelen duurder zijn dan aardappelen die later in het jaar worden geoogst.

Als de schil stevig genoeg is gebeurt dit sorteren via een sorteerband. Deze komen via die sorteerband in een klein hokje boven in de loods waar men de aardappelen eerst controleert met de hand en daarna worden ze automatisch gesorteerd in bakken via zeven. Vervolgens gaan ze via de band weer naar beneden in de juiste bak.De kleine aardappelen worden eruit gesorteerd en krijgen een leven als pootaardappel waar de cyclus weer opnieuw begint. De aardappelen die groot genoeg zijn gaan naar de aardappelgroothandel om van daaruit naar de winkels te gaan. Maar de familie Hoitsma verkoopt deze aardappelen van eigen aardappelteelt natuurlijk ook zelf aan de deur.

Aardappelen nieuwe oogst te koopHet grote voordeel daarvan is dat je persoonlijk advies krijgt welke aardappel het meest geschikt is voor jou. Dhr. Hoitsma probeert echt te kijken wat voor aardappel jij het lekkerste vindt net als je dat ook bij de meeste groenteboeren zult ervaren. Zijn belangrijkste advies? “Wees je bewust van welk aardappelras jij lekker vindt, i.p.v. zomaar een zak uit een schap te pakken op kooktype”. En daar slaat hij de spijker op de kop, want ik beloof je dat als je dat weet, dan zul je veel vaker onze gele vriend op tafel zetten.

Tafel Lekker en bewust!

Tags: Aardappel receptenAardappelen Aardappelteelt
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

Iets lekkers voor bij de borrel? Of in de lunchtrommel? Je maakt in een handomdraai deze ham-kaasrolletjes van bladerdeeg.

Check het recept of lees de info
chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen