Aardbeienjam – Maak zelf de lekkerste aardbeienjam, en voeg er een extra ingrediënt aan toe voor een persoonlijke twist.
Zelfgemaakte aardbeienjam
Iedereen die zelf aardbeienplantjes heeft weet dat je op een bepaald moment heel veel aardbeien hebt. Te veel om op brood en in de yoghurt te eten. Of je koopt een paar bakjes aardbeien bij de boer in het hoogseizoen, als ze volop verkrijgbaar zijn. De aardbeien zijn dan dus goedkoper en wat smaak betreft op zijn allerbest. Het ideale moment om aardbeienjam te maken. Want een potje zelfgemaakte aardbeienjam is toch echt wel veel lekkerder.
Een potje zelfgemaakte aardbeienjam is toch echt wel veel lekkerder
Voeg een zuurtje toe
Aardbeien zijn lekker zoet. Maar als je jam wil maken heb je ook een zuurtje nodig. Dit brengt de smaak van aardbeien naar boven, maar zorgt er ook voor dat de jam beter geleerd. Denk hierbij aan sap van een limoen of citroen. Maar ook rabarber of appels worden vaak gebruikt in aardbeienjam. Vervang dan ongeveer 1/4 van het gewicht van het fruit door appel of rabarber.
Een smaakje toevoegen
Behalve sap of ander fruit, is het ook erg lekker om er bijvoorbeeld vanille of een rozen- of oranjebloesemwater aan toe te voegen. Gebruik dat wel met mate, het is niet lekker als het gaat overheersen. Een eetlepel op een kilo fruit is meer dan voldoende. Ook een likeurtje kan erg lekker zijn in de jam. Hiervan kun je 1 borrelglaasje op 1 kilo fruit toevoegen. Je ziet jam maken biedt heel veel mogelijkheden.
Maak je liever jam met minder suiker, kijk dan hier voor tips.
Zelfgemaakte aardbeienjam leuk verpakt is een perfect klein cadeautje
Aardbeien recepten – De allerlekkerste met Hollandse aardbeien
Op veel bewerkte producten prijkt een foto van aardbeien maar het smaakt er niet naar. Met deze aardbeien recepten proef je ze wel.
Aardbeienjam
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg aardbeien
- 1 kg geleisuiker
- sap 1 limoen
- 1 eetlepel vanillesuiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardbeienjam:
Was de potjes en spoel ze met kokend water om. Laat ze uitlekken, maar droog ze niet af.
Spoel de aardbeien onder zacht stromend water af. Leg ze niet in het water, het zijn namelijk net sponsjes.
Haal na het spoelen de kroontjes van de aardbeien en snijd, ze al naar gelang de grootte, doormidden of in kwarten. Doe ze in een ruime pan en voeg er de geleisuiker en limoensap aan toe. Kook de jam een paar minuten goed door.
Wil je minder grove jam dan kun je even met de staafmixer je jam pureren tot die gewenste dikte heeft. Kook de jam hierna altijd nog wel even door om de bacteriën uit de lucht eruit te koken.
Voeg nu een smaakje aan de jam toe en roer dit even door.
Schep of giet de kokendhete jam in de schone potjes en vul die zo vol mogelijk. Draai er direct de deksel op en zet op de kop weg tot ze zijn afgekoeld. De jam is ongeveer 1 jaar houdbaar, mits je schoon gewerkt hebt en gave potjes hebt gebruikt.
Gebruik de aardbeienjam op een beschuitje om zo het hele jaar door je beschuitje aardbeien te kunnen eten of eet hem met yoghurt of kwark.
Tafel lekker !!
Bedankt voor deze goede tip Ardie.
De potjes met jam na het vullen NIET op kop zetten. De deksels van tegenwoirdig zijn daar niet geschikt voor.
Na het vullen de deksel erop en zo af laten koelen. Door de hitte van de jam trekt het vanzelf vacuum