• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, oktober 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Aardbeienjam; Zo maak je die zelf

Ook leuk om cadeau te geven

door Connie Derks
in Kookschool
1
2
aardbeienjam

Aardbeienjam – Maak zelf de lekkerste aardbeienjam, voeg er een extra ingrediënt aan toe voor een persoonlijke twist.

Zelfgemaakte aardbeienjam

Iedereen die zelf aardbeienplantjes heeft weet dat je op een bepaald moment heel veel aardbeien hebt. Te veel om op brood en in de yoghurt te eten. Of je koopt een paar bakjes aardbeien bij de boer in het hoogseizoen wanneer deze volop verkrijgbaar zijn. Deze zijn dan dus goedkoper en wat smaak betreft op zijn allerbest. Het ideale moment om aardbeienjam te maken. Want een potje zelfgemaakte aardbeienjam is toch echt wel veel lekkerder.

Een potje zelfgemaakte aardbeienjam is toch echt wel veel lekkerder

Voeg een zuurtje toe

Aardbeien zijn lekker zoet. Maar als je jam wil maken heb je ook een zuurtje nodig. Dit brengt de smaak van aardbeien naar boven, maar zorgt er ook voor dat de jam beter geleerd. Denk hierbij aan sap van een limoen of citroen. Maar ook rabarber of appels worden vaak gebruikt in aardbeienjam. Vervang dan ongeveer 1/4 van het fruit gewicht door appel of rabarber.

Een smaakje

Behalve sap of ander fruit toe te voegen is het ook erg lekker om er bijvoorbeeld vanille of een rozen- of oranjebloesemwater aan toe te voegen. Gebruik deze wel met mate het is niet lekker als het gaat overheersen. Een eetlepel op een kilo fruit is meer dan voldoende. Ook een likeurtje kan erg lekker zijn in de jam. Hiervan kun je 1 borrelglaasje op 1 kilo fruit toevoegen. Je ziet jam maken biedt vele mogelijkheden.

Maak je liever jam met minder suiker kijk dan hier voor tips.

Zelfgemaakte aardbeienjam leuk verpakt is een perfect klein cadeautje.

aardbeien recepten

Aardbeien recepten – De allerlekkerste met Hollandse aardbeien

Op veel bewerkte producten prijkt een foto van aardbeien maar het smaakt er niet naar. Met deze aardbeien recepten proef je ze wel.

Aardbeienjam

Porties: 4-6 potten
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg aardbeien
  • 1 kg geleisuiker
  • sap 1 limoen
  • 1 eetlepel vanillesuiker

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je aardbeienjam:

Was de potjes en spoel deze met kokend water om. Laat uitlekken maar droog niet af.

Spoel de aardbeien onder zacht stromend water af. Leg ze niet in het water het zijn namelijk net sponsjes. Haal na het spoelen de kroontjes van de aardbeien en snij deze al naar gelang de grootte doormidden of in kwarten. Doe ze in een ruime pan en voeg er de geleisuiker en limoensap aan toe. Kook de jam een paar minuten goed door.

Wil je minder grove jam dan kun je even met de staafmixer je jam pureren tot deze gewenste dikte heeft. Kook de jam hierna altijd nog wel even door om de bacteriën uit de lucht eruit te koken.

Voeg er nu je smaakje aan toe en roer dit even door. Schep of giet de kokendhete jam in de schone potjes en vul deze zo vol mogelijk. Draai er direct de deksel op en zet op de kop weg tot deze zijn afgekoeld. Deze jam is ongeveer 1 jaar houdbaar mits je schoon gewerkt hebt en gave potjes hebt gebruikt.

Gebruik de aardbeienjam op een beschuitje om zo het hele jaar door je beschuitje aardbeien te kunnen eten of eet hem met yoghurt of kwark.

Tafel lekker !!

DeelPin8Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Fruitige roombotercake met peer en gember
Cake

Fruitige roombotercake met peer en gember

Bananencake met kokos en chocolade
Cake

Bananencake met kokos en chocolade

Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
Cake

Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten

salsa van komkommer en appel
Recepten

Salsa van komkommer en appel

Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

Gebakken appel op brood
Lunch

Gebakken appel op brood

appel rondo
Gebak

Appel rondo; een heerlijke koek met verse appels

smoothie met banaan
Specials

Smoothie met banaan

Reacties 2

  1. Connie Derks says:
    1 jaar geleden

    Bedankt voor deze goede tip Ardie.

    Beantwoorden
  2. Ardie says:
    1 jaar geleden

    De potjes met jam na het vullen NIET op kop zetten. De deksels van tegenwoirdig zijn daar niet geschikt voor.
    Na het vullen de deksel erop en zo af laten koelen. Door de hitte van de jam trekt het vanzelf vacuum

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Met deze tips bak je thuis de mooiste en lekkerste soezen, eclairs en profiteroles. Pas op, het kiezen van een vulling kan lastiger zijn.

Check het recept of lees de info
gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Recept in de picture

Thaise kip in pindacurry
Curry

Thaise kip in pindacurry; Kai panang

Kai Panang, dat is heerlijke Thaise kip in pindacurry. Als je een liefhebber bent van de Aziatische keuken moet je dit gerecht echt proeven!

Check het recept of lees de info
Mosselen in gele curry

Mosselen in gele curry

quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen