• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
zondag 16 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Aardbeienjam; zo maak je dat zelf

Ook leuk om cadeau te geven!

1
aardbeienjam

Aardbeienjam – Verse Hollandse aardbeien, daar houdt iedereen van. Maar ze zijn er vooral in het voorjaar en de zomer. Mis je die aardbeien in de winter? De smaak van die Hollandse aardbeien kun je in een potje stoppen. Maak zelf de lekkerste aardbeienjam, en voeg er een extra ingrediënt aan toe voor een persoonlijke twist. Zo kun je het hele jaar van de zomerkoninkjes genieten.

Zelfgemaakte aardbeienjam is het allerlekkerst

Iedereen die zelf aardbeienplantjes heeft weet dat je op een bepaald moment heel veel aardbeien hebt. Veel te veel om op brood en in de yoghurt te eten. Of je koopt een paar bakjes aardbeien bij de boer in het hoogseizoen, als ze volop verkrijgbaar zijn. De aardbeien zijn dan dus goedkoper en wat smaak betreft op zijn allerbest. Het ideale moment om aardbeienjam te maken. Want een potje zelfgemaakte aardbeienjam is toch echt wel veel lekkerder.

Een potje zelfgemaakte aardbeienjam is toch echt wel veel lekkerder

Voeg een zuurtje aan de jam toe

Aardbeien zijn lekker zoet. Maar als je jam wil maken heb je ook een zuurtje nodig. Dit brengt de smaak van aardbeien naar boven, maar zorgt er ook voor dat de jam beter geleerd. Denk hierbij aan sap van een limoen of citroen. Maar ook rabarber of appels worden vaak gebruikt in aardbeienjam. Vervang dan ongeveer 1/4 van het gewicht van het fruit door appel of rabarber.

Een smaakje toevoegen is ook erg lekker

Behalve sap of ander fruit, is het ook erg lekker om bijvoorbeeld vanille of een rozen- of oranjebloesemwater aan de aardbeienjam toe te voegen. Gebruik dat wel met mate, het is niet lekker als het gaat overheersen. Een eetlepel op een kilo fruit is meer dan voldoende. Ook een likeurtje kan erg lekker zijn in de jam. Hiervan kun je 1 borrelglaasje op 1 kilo fruit toevoegen. Je ziet jam maken biedt heel veel mogelijkheden.

Leuk verpakte zelfgemaakte aardbeienjam is een perfect klein cadeautje

aardbeien recepten

Aardbeien recepten met de smaak van eigen bodem

Op veel bewerkte producten prijkt een foto van aardbeien maar het smaakt er niet naar. Met deze aardbeien recepten proef je ze wel.

Aardbeienjam

Porties: 4-6 potten
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo aardbeien
  • 1 kilo geleisuiker
  • het sap van 1 limoen
  • 1 eetlepel vanillesuiker

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je aardbeienjam:

Was de potjes en spoel ze met kokend water om. Laat ze uitlekken, maar droog ze niet af.

Spoel de aardbeien onder zacht stromend water af. Leg ze niet in het water, het zijn namelijk net sponsjes.

Haal na het spoelen de kroontjes van de aardbeien en snijd, ze al naargelang de grootte, doormidden of in kwarten. Doe ze in een ruime pan en voeg er de geleisuiker en limoensap aan toe. Kook de jam een paar minuten goed door.

Wil je minder grove jam dan kun je de jam even met de staafmixer pureren tot die gewenste dikte heeft. Kook de jam hierna altijd nog wel even door om de bacteriën uit de lucht eruit te koken.

Voeg nu een smaakje aan de jam toe en roer dit even door.

Schep of giet de kokendhete jam in de schone potjes en vul die zo vol mogelijk. Draai er direct de deksel op en zet op de kop weg tot ze zijn afgekoeld. De jam is ongeveer 1 jaar houdbaar, mits je schoon gewerkt hebt en gave potjes hebt gebruikt.

Gebruik de aardbeienjam op een beschuitje, om zo het hele jaar door je beschuitje aardbeien te kunnen eten of eet hem met yoghurt of kwark.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone

    Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone

  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren

    Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

  • Kleine appeltaartjes met noten

    Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker

  • Speculaastaart met peer

    Speculaastaart met peer een sinterklaascadeautje uit jouw keuken

  • lunchen met appel

    Lunchen met appel; heel veel inspiratie voor een fruitige lunch

  • Peren op bladerdeeg

    Peren op bladerdeeg; 5 ingrediënten en 20 minuten werk

  • Stoofperen soorten bereidingen

    Stoofperen; huiselijke gezelligheid in herfst en winter

  • appel custard uit de oven

    Appel custard uit de oven – met de geur van kaneel en vanille

  • Heerlijke stoofperen uit de slowcooker

    Stoofperen uit de slowcooker – simpel, snel en feestelijk

  • Blanke stoofpeertjes

    Blanke stoofpeertjes – geen rode peertjes maar heerlijke witte peertjes, zonder alcohol

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight
  • Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.