• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Aardbeienjam; zo maak je dat zelf

Ook leuk om cadeau te geven!

Connie Derks door Connie Derks
in Kookschool
1
2
aardbeienjam

Aardbeienjam – Verse Hollandse aardbeien, daar houdt iedereen van. Maar ze zijn er vooral in het voorjaar en de zomer. Mis je die aardbeien in de winter? De smaak van die Hollandse aardbeien kun je in een potje stoppen. Maak zelf de lekkerste aardbeienjam, en voeg er een extra ingrediënt aan toe voor een persoonlijke twist. Zo kun je het hele jaar van de zomerkoninkjes genieten.

Zelfgemaakte aardbeienjam is het allerlekkerst

Iedereen die zelf aardbeienplantjes heeft weet dat je op een bepaald moment heel veel aardbeien hebt. Veel te veel om op brood en in de yoghurt te eten. Of je koopt een paar bakjes aardbeien bij de boer in het hoogseizoen, als ze volop verkrijgbaar zijn. De aardbeien zijn dan dus goedkoper en wat smaak betreft op zijn allerbest. Het ideale moment om aardbeienjam te maken. Want een potje zelfgemaakte aardbeienjam is toch echt wel veel lekkerder.

Een potje zelfgemaakte aardbeienjam is toch echt wel veel lekkerder

Voeg een zuurtje aan de jam toe

Aardbeien zijn lekker zoet. Maar als je jam wil maken heb je ook een zuurtje nodig. Dit brengt de smaak van aardbeien naar boven, maar zorgt er ook voor dat de jam beter geleerd. Denk hierbij aan sap van een limoen of citroen. Maar ook rabarber of appels worden vaak gebruikt in aardbeienjam. Vervang dan ongeveer 1/4 van het gewicht van het fruit door appel of rabarber.

Een smaakje toevoegen is ook erg lekker

Behalve sap of ander fruit, is het ook erg lekker om bijvoorbeeld vanille of een rozen- of oranjebloesemwater aan de aardbeienjam toe te voegen. Gebruik dat wel met mate, het is niet lekker als het gaat overheersen. Een eetlepel op een kilo fruit is meer dan voldoende. Ook een likeurtje kan erg lekker zijn in de jam. Hiervan kun je 1 borrelglaasje op 1 kilo fruit toevoegen. Je ziet jam maken biedt heel veel mogelijkheden.

Leuk verpakte zelfgemaakte aardbeienjam is een perfect klein cadeautje

aardbeien recepten

Aardbeien recepten met de smaak van eigen bodem

Op veel bewerkte producten prijkt een foto van aardbeien maar het smaakt er niet naar. Met deze aardbeien recepten proef je ze wel.

Aardbeienjam

Porties: 4-6 potten
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo aardbeien
  • 1 kilo geleisuiker
  • het sap van 1 limoen
  • 1 eetlepel vanillesuiker

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je aardbeienjam:

Was de potjes en spoel ze met kokend water om. Laat ze uitlekken, maar droog ze niet af.

Spoel de aardbeien onder zacht stromend water af. Leg ze niet in het water, het zijn namelijk net sponsjes.

Haal na het spoelen de kroontjes van de aardbeien en snijd, ze al naargelang de grootte, doormidden of in kwarten. Doe ze in een ruime pan en voeg er de geleisuiker en limoensap aan toe. Kook de jam een paar minuten goed door.

Wil je minder grove jam dan kun je de jam even met de staafmixer pureren tot die gewenste dikte heeft. Kook de jam hierna altijd nog wel even door om de bacteriën uit de lucht eruit te koken.

Voeg nu een smaakje aan de jam toe en roer dit even door.

Schep of giet de kokendhete jam in de schone potjes en vul die zo vol mogelijk. Draai er direct de deksel op en zet op de kop weg tot ze zijn afgekoeld. De jam is ongeveer 1 jaar houdbaar, mits je schoon gewerkt hebt en gave potjes hebt gebruikt.

Gebruik de aardbeienjam op een beschuitje, om zo het hele jaar door je beschuitje aardbeien te kunnen eten of eet hem met yoghurt of kwark.

Tafel lekker !!

Tags: FruitJam
DeelPin11VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk
Kookschool

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?

Cajun kruiden mix
Kookschool

Cajun kruidenmix maak je lekker zelf

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

De perfecte ovenschotel; Zo bouw je die op
Kookschool

Zo bouw je de perfecte ovenschotel op: praktische tips en slimme lagen

steak op de barbecue
Kookschool

Steak op de barbecue? Welke steak kies jij?

sla wassen
Kookschool

Sla wassen: verse kroppen gebruiken in plaats van zakjes

Reacties 2

  1. Connie Derks says:
    3 jaar geleden

    Bedankt voor deze goede tip Ardie.

    Beantwoorden
  2. Ardie says:
    3 jaar geleden

    De potjes met jam na het vullen NIET op kop zetten. De deksels van tegenwoirdig zijn daar niet geschikt voor.
    Na het vullen de deksel erop en zo af laten koelen. Door de hitte van de jam trekt het vanzelf vacuum

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond
  • Krokante pasteitjes met camembert; simpel zelfgemaakt voorgerecht
  • Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!