• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, februari 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Balsamicoazijn; alles wat je er nog niet over wist

door Redactie
in Kookschool
0
0
Balsamicoazijn

Balsamicoazijn; alles wat je er nog niet over wist – Balsamico azijn betekent letterlijk: ‘balsem-achtige azijn’. Het is een zoetige, bruine azijnsoort die erg populair is. In de supermarkt te koop vanaf iets meer dan een euro, bij delicatessenwinkels moet je aanzienlijk dieper in de buidel tasten. Zou je daar dan worden afgezet, of is er misschien iets anders aan de hand? Het laatste is het geval, en dat vergt uitleg.

Balsamicoazijn; alles wat je er nog niet over wist

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, er zijn drie soorten Balsamico azijn: de échte, traditionele Balsamico azijn, een afgeleide daarvan en tenslotte een veelal industrieel goedje dat eigenlijk niet meer is dan een magere imitatie.

De traditionele Balsamicoazijn, aangeduid met Aceto Balsamico Tradizionale

Deze Balsamico wordt uitsluitend geproduceerd in Modena of het naburige Reggio Emilia en wordt gemaakt van een reductie van het most van laatgeplukte trebbiano-druiven. Omdat ze laat worden geplukt, zijn de druiven overrijp en zitten ze vol met suikers. Deze ingekookte most wordt vervolgens minstens 12 jaren in steeds verschillende houten vaten gerijpt. Elk Balsamico Tradizionale begint zijn rijping in een groot vat en eindigt tenslotte in een klein vat. Ondertussen gaat de Balsamico Tradizionale langs eikenhouten vaten, kastanje, kers en nog een aantal verschillende houtsoorten, die ieder weer een vleugje aroma meegeven. Het resultaat is een stroperige, donkere massa met een rijk, zoetig aroma en een uitgebalanceerde smaak. Daar hangt natuurlijk ook wel een prijskaartje aan.

De afgeleide producten: de condimento balsamico, salsa balsamica of salsa di mosto cotto

Omdat de traditionele balsamico azijn voor de gemiddelde sterveling veel te duur wordt bevonden, zijn er alternatieven op de markt gekomen. Allereerst de afgeleide producten. Vaak bevatten deze producten wél voor een deel de traditionele Balsamicoazijn, of is het proces vergelijkbaar. Maar misschien zijn de druiven minder dan 12 jaar gerijpt, of komen de druiven uit een andere streek. Of, ook een mogelijkheid: hij wordt vermengd met gewone azijn. Hierbij geldt dus: de kwaliteit van deze producten verschilt onderling enorm.

De ‘gewone’ balsamico azijn: Aceto Balsamico di Modena

Tenslotte heb je de Aceto Balsamico di Modena. Klinkt chic, zeker als er ook nog de aanduiding voor de geografische bescherming ‘IPG’ achter staat. Tja, ik was er ook ingetrapt. Al je dát leest op een etiket en je weet dat de ‘echte’ balsamico azijn uit Modena komt, dan denk je dus toch met ‘the real thing’ van doen te hebben? Hoe misleidend! De échte is de tradizionale.

De commerciële Aceto Balsamico di Modena hoeft slechts minimaal 60 dagen gerijpt te hebben en hoeft voor slechts 20% uit most te bestaan. De rest mag gewone wijnazijn zijn. Bovendien kunnen er smaaktoevoegingen bij zitten, zoals karamel. De druiven hoeven ook niet eens uit Modena te komen! Resultaat: een waterige, sterk zoet-zure balsamico die prima is voor in een slasaus, maar aan een betere Balsamicoazijn beleef je veel meer plezier. Je hoeft écht niet meteen voor de zeer prijzige tradizionale te gaan, er zijn gelukkig goede tussenoplossingen. Eén zo’n mooie tussenoplossing is de Balsamico ‘Balsamische doti’ van La Vecchia Dispensa. Ambachtelijk gemaakt, geen toevoegingen en vol van smaak. De azijnen hebben nummers, van 107 tot 135, die aangeven hoeveel balsamico azijn er aan het begin van het rijpingsproces nodig was om 100 ml. azijn te geven. U raadt het al: hoe hoger het getal, des te ouder de balsamico. Nu hoef je niet per sé de oudste te willen hebben. Elke balsamico heeft zijn eigen karakter en past weer het beste bij een bepaald gerecht. En de verschillen proef je écht. Je relatief jongere heeft een licht prikkende pittigheid die een beetje in de buurt komt van de smaak van gegrilde paprika, bijvoorbeeld.

Help, hoe herken ik een goede balzamicoazijn?Balsamico azijn van BALSAMICHE DOTI

Als we de tradizionale even buiten beschouwing laten (dan wéet je dat je goed spul in huis hebt) dan kan het lastig zijn om het kaf van het koren te scheiden. Waar moet je op letten bij een goede balsamico?

  1. De prijs kan een goede indicatie zijn, maar zegt niet alles.
  2. De smaak: een goede balsamico smaakt niet te schreeuwerig, maar is zacht van smaak. Zoet en zuur zijn goed in balans en dan op een subtielere manier dan de zoet-zure saus van de Chinees.
  3. Het mostpercentage: hoe hoger het percentage, des te beter de kwaliteit. Staat het percentage er zelf niet bij? Kijk dan naar de volgorde  op het etiket. het ingrediënten moeten namelijk gerangschikt staan van veel naar weinig. Dus: staat er eerst wijnazijn en daarna most, dan weet je dat er relatief weinig most in zit. Andersom is beter.
  4. De rijpingstijd: Hoe ouder hoe stroperiger en dus ook hoe duurder. Het staat alleen meestal niet vermeld, maar soms wordt wél vermeld hoeveel het product is ingedroogd.
  5. Al of geen toevoegingen. Zodra er toevoegingen in zitten, zoals bijvoorbeeld karamel, dan weet je dat je met een industriële balsamicoazijn van doen hebt.

Balsamicoazijnen met een smaakje

Verder zijn tegenwoordig ook de Balsamico azijnen met een smaakje populair: bijvoorbeeld vijgen, granaatappel of  dadels. Ook daarvan varieert de kwaliteit enorm en is de belangrijkste richtlijn of je het lekker vindt of niet.

Toepassingen van Balsamicoazijn

Balsamicoazijn is een condimento, een smaaktoevoeger, net zoals bijvoorbeeld mosterd of Madeira. Maar de toepassingen van dit vloeibare goud zijn echt heel divers:

  • In salades en sausen,
  • bij kaas en vlees,
  • op groenten en
  • zelfs op fruit geeft het een heerlijke smaak.

Zoals bij alles geldt ook hier: niet te veel en niet te weinig. Dus koop een goede balsamicoazijn, ga op weg en experimenteer. Proeven, proeven en nog eens proeven en je zult zien dat je dankzij dit heerlijke goedje je dagelijkse kost aanzienlijk meer smaak kunt geven!

DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

Iets lekkers voor bij de borrel? Of in de lunchtrommel? Je maakt in een handomdraai deze ham-kaasrolletjes van bladerdeeg.

Check het recept of lees de info
chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen