Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Andijvie; ongekend veel mogelijkheden

0 847

Andijvie is als sinds jaar en dag één van de populairste bladgroenten die verkrijgbaar is. Er bestaan twee soorten andijvie: de krulandijvie en gewone andijvie. Beide soorten worden zowel verbouwd in kassen als in de volle grond.

Andijvie heeft een sterke, frisse, pittige smaak met een heel licht bittertje op de achtergrond en kun je rauw (als salade met wat dressing bijvoorbeeld op een broodje gezond) en gekookt opdienen. Bovendien bevat andijvie veel vitamines en mineralen.

Andijvie


Zo wordt andijvie geteeld:

Bij de plantenkweker worden vanuit zaadjes de andijvieplantjes gekweekt. Als deze voldoende groot zijn, ze zijn dan nog maar heel klein, gaan ze naar de teler. Deze plant ze op ongeveer 30 centimeter van elkaar in de grond. Afhankelijk van het seizoen waarin ze groeien, kan de andijvie na 8 tot 12 weken worden geoogst. De plantjes zijn op dat moment uitgegroeid tot stronken van ongeveer een halve kilo (buitenteelt) tot 350 gram (glasteelt). Goede andijvie heeft een mooi geel hard met daar omheen gezonde groene bladeren. Andijvie is het hele jaar door verkrijgbaar maar in hoofdzaak van mei t/m oktober. In de wintermaanden komt andijvie uit de kas of uit het buitenland. De buitenlandse andijvie heeft als voordeel dat het hart van de krop vaak mooi geel is en daarmee heerlijk zacht en uitermate geschikt voor je stamppot. Buitenlandse andijvie wordt geïmporteerd uit landen als Spanje, Frankrijk en Italië.

Kopen/Schoonmaken/Bewaren

De versheid bij aankoop is natuurlijk altijd van het grootste belang. Verse andijvie is vaak nog vochtig. Een ander trucje om de versheid te herkennen is de krop met het kontje in je handpalm zetten. Er mag nauwelijks blad om je handen heen vallen. Als de krop mooi overeind blijft heb je te maken met verse andijvie. Uiteraard is allereerst de frisgroene kleur al bepalend. Een krop andijvie kan, onverpakt, een paar dagen in de groentela van je koelkast worden bewaard. Bij schoongemaakte en voorgesneden andijvie staat de uiterste verkoopdatum op de verpakking. Gekrulde andijvie is kwetsbaarder kan minder lang bewaard worden. Andijvie kan ingevroren worden. De blancheertijd is drie minuten.

Andijvie in de keuken

Ontdoe de krop andijvie van de buitenste bladeren en stronk. Snijd de krop vervolgens in de lengte in vieren. Was de groente vervolgens tweemaal in koud water (goed uit laten lekken) en snijd deze in reepjes.

Gewone andijvie is vooral geschikt om te koken. Bij gekookte andijvie kunt u verscheidene sauzen gebruiken. Gekrulde andijvie is ideaal voor salades. Andijviesalades zijn vooral erg lekker met ingrediënten als fruit, ei, kaas and uitgebakken spek. Ook kan andijvie bijvoorbeeld gebruikt worden in soep, met aardappelpuree of als roerbakgroente.

Voedingswaarde per 100 gr

Energie: 22 kj, 5kcal
Eiwit: 1.0 g
IJzer: 0.9 mg
Koolhydraten: 0.3 g
Natrium: 29 mg
Calcium: 43 mg
Vet: 0.0 g
Vezels: 2.2 g
Vitamine C: 3 mg

Tips

– Bij rauwe andijvie, in salades of een stamppot kunt u uitgaan van 150 gram per persoon. Voor gekookte andijvie kunt u rekenen op 300-500 gram per persoon.
– Andijvie is rijk aan ijzer, dat bloedarmoede voorkomt en bevat veel bitterstoffen die kanker zouden kunnen helpen voorkomen.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer