Appelbeignets of appelflappen? Dit zijn de verschillen – Traditioneel hapt heel Nederland tijdens de jaarwisseling in een appelbeignet. Of is het nu een appelflap? En wordt die in de oven gebakken of is hij in de olie gebakken? Hier zijn de verschillen (natuurlijk inclusief recepten) voor je op een rijtje gezet.
Dat het allemaal lekker is, is je ongetwijfeld wel duidelijk. Het frisse van de appel zorgt voor het nodige evenwicht in een toch wel zware lekkernij. Als je ergens vers fruit in verwerkt wordt het meestal lichter, frisser en fruitiger van smaak. Toch? En appels, die lust iedereen.
Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem
Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!
Appelbeignets of appelflappen? Dit zijn de verschillen
Het is een discussie die ieder jaar rond oud en nieuw opnieuw oplaait. Wat eet je nu eigenlijk, appelbeignets of appelflappen? En wat zijn de juiste recepten?
De originele appelbeignets
Appelbeignets bestaan uit een plakje (roomboter) bladerdeeg met een dikke schijf appel, (het liefst van een goudrenet) en amandelspijs in het holletje van de appel. De randjes van het bladerdeeg worden licht nat gemaakt en er komt een tweede plakje bladerdeeg bovenop. Dan wordt alles goed afgesloten. Er mogen geen gaatjes in zitten, want dit gaat enorm spetteren. Vervolgens wordt dit samen uitgestoken of uitgesneden tot een cirkel. Appelbeignets worden 8 tot 10 minuten heet gebakken in zonnebloemolie van 200 graden. Als ze uit het vet komen worden ze verder afgewerkt met kaneelsuiker.
Appelbeignets van bladerdeeg
De banketbakkers maken appelbeignets met bladerdeeg en een beetje amandelspijs, met dit recept kun jij ze zelf thuis maken.
Appelbeignets van oliebollenbeslag of appel-oliebollen
Appelbeignets maak je van schijven appel, meestal goudrenet, maar ook vaak elstar of jonagold, die worden gebakken in een iets slapper oliebollen beslag. Je vindt hier het recept voor dit beslag. Wil je ook oliebollen bakken? Maak dan dit beslag, maar neem 250 ml in plaats van 300 ml melk. Je kunt ook meer ineens van het beslag maken, er eerst oliebollen van bakken en er halverwege extra melk bij doen. Roer het beslag dan even goed door en laat het nog 15 minuten staan om te rijzen.
Appelbeignets met oliebollenbeslag
Makkelijke tip: Bak appelbeignets met oliebollenbeslag i.p.v. met bladerdeeg. Je kunt dan van één beslag appelbeignets en oliebollen bakken.
Appelflappen
Appelflappen bestaan uit een plakje (roomboter) bladerdeeg met daarop stukjes appel. Het bladerdeeg wordt gevouwen tot een punt en gedoopt in de suiker. Daarna wordt de appelflap, op bakpapier, in een hete oven ongeveer 15 minuten op 210 graden gebakken. In tegenstelling tot appelbeignets, maak je in de appelflappen, voor het bakken een klein gaatje om de stoom te laten ontsnappen.
Appelflappen met noten | Verrassen bij de koffie
Appelflappen kun je overal kopen, maar appelflappen met noten niet. Wees gewoon origineel. Zo'n bite is heerlijk in een appelflap.
Appelbeignets of appelflappen? Dit zijn de verschillen in het kort
Appelbeignets kun je maken van bladerdeeg of oliebollenbeslag. Met bladerdeeg is de originele variant. Beide worden ze gebakken in zonnebloemolie. Appelflappen worden ook gemaakt met bladerdeeg, maar die worden in een oven gebakken. Appelflappen zijn bekend door hun driehoekige vorm, terwijl appelbeignets een ronde vorm hebben.