• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Appelbeignets of appelflappen? Dit zijn de verschillen

door Connie Derks
in Kookschool
0
0
Appelbeignets, appelflappen en appel-oliebollen.

Appelbeignets of appelflappen? Dit zijn de verschillen –  Traditioneel happen we in Nederland tijdens de jaarwisseling in een appelbeignet. Of is het nu een appelflap? Is het in de oven gebakken of is het in de olie gebakken? We zetten de verschillen (natuurlijk inclusief recepten) op een rij.

Dat het allemaal lekker is hoeven we vast niet te vertellen. Het frisse van de appel zorgt voor het nodige evenwicht in een toch wel zware lekkernij. Als je ergens vers fruit in verwerkt wordt het meestal lichter, frisser en fruitiger van smaak. Toch? En appels, die lust iedereen.

appels

Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem

Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!

Maar ieder jaar laait de discussie weer opnieuw op. Wat eten we nu eigenlijk?

Appelbeignets of appelflappen? Dit zijn de verschillen

De originele appelbeignets

Appelbeignets bestaan uit een plakje (roomboter) bladerdeeg met een dikke schijf appel, (het liefst goudrenet) en amandelspijs in het holletje van de appel. De randjes van het bladerdeeg worden licht nat gemaakt en er komt een tweede plakje bladerdeeg bovenop. Dan wordt alles goed afgesloten. Er mogen geen gaatjes in zitten want dit gaat enorm spetteren. Vervolgens wordt dit samen uitgestoken of uitgesneden tot een cirkel. Appelbeignets worden 8 tot 10 minuten heet gebakken in zonnebloemolie van 200 graden. Als ze uit het vet komen worden ze verder afgewerkt met kaneelsuiker.

appelbeignets bladerdeeg
Gebak

Appelbeignets van bladerdeeg

De banketbakkers maken appelbeignets met bladerdeeg en een beetje amandelspijs, met dit recept kun jij ze zelf thuis maken.

Appelbeignets met oliebollenbeslag of appel-oliebollen

Dit zijn schijven appel, meestal goudrenet maar ook vaak elstar of jonagold. Deze worden gebakken in een iets slapper oliebollen beslag. We geven je hier het recept voor dit beslag. Wil je ook oliebollen bakken? Maak dan dit beslag, maar neem 250 in plaats van 300 ml melk. Je kunt ook meer ineens maken, er oliebollen van bakken en er halverwege extra melk bij doen. Roer dit dan even goed door en laat nog 15 minuten staan om te rijzen.

Appelbeignets met oliebollenbeslag
Gebak

Appelbeignets met oliebollenbeslag

Makkelijke tip: Bak appelbeignets met oliebollenbeslag i.p.v. met bladerdeeg. Je kunt dan van één beslag appelbeignets en oliebollen bakken.

Appelflappen

Appelflappen bestaan uit een plakje (roomboter) bladerdeeg met daarop stukjes appel. Deze wordt gevouwen tot een punt en gedoopt in de suiker. Daarna wordt deze op bakpapier in een hete oven ongeveer 15 minuten op 210 graden gebakken. In tegenstelling tot beignets maak je hierin voor het bakken een klein gaatje voor de stoom.

appelflappen met noten
Gebak

Appelflappen met noten | Verrassen bij de koffie

Appelflappen kun je overal kopen, maar appelflappen met noten niet. Wees gewoon origineel. Zo'n bite is heerlijk in een appelflap.

Appelbeignets of appelflappen? Dit zijn de verschillen in het kort

Appelbeignets kun je maken van bladerdeeg of oliebollenbeslag. Met bladerdeeg is de originele versie. Beide worden gebakken in zonnebloemolie. Appelflappen worden ook gemaakt met bladerdeeg, maar deze worden in een oven gebakken. Appelflappen zijn bekend van de driehoekige vorm terwijl appelbeignets een ronde vorm hebben.

Tags: FruitJaarwisseling
DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Maasdammer kaas
Kookschool

Maasdammer en Leerdammer

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Risotto alla Milanese
Voorgerecht

Risotto alla Milanese

De bekendste risotto is de Risotto alla Milanese en ook de eenvoudigste. Belangrijke ingrediënten: Rundermerg, saffraan en Parmezaanse kaas.

Check het recept of lees de info
hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Kip met 40 teentjes knoflook

Kip met 40 teentjes knoflook

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Redactie op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Redactie op Spaghetti Carbonara

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen