• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Appelmoes; Zelf maken is nooit meer een pot kopen

Als je fruit eet, eet dan echt vers fruit

door Connie Derks
in Kookschool
0
3
appelmoes

Appelmoes – Zo simpel en zo lekker dat je nooit meer appelmoes uit een pot wil. Appelmoes is gemaakt van appels, maar als je op een pot kijkt zit er nog zo veel meer in dan alleen appels, een van die ingrediënten is suiker. Het ligt aan de appels die je kiest en hoe zoet je het wil hebben, maar vaak hoeft er echt geen suiker bij.

Appelmoes is gemaakt van appels, maar als je op een pot kijkt zit er nog zo veel meer in

Welke appels

Je kunt in principe van elke appel appelmoes maken. De ene zal bleker van kleur zijn of meer uit elkaar vallen dan de andere, maar als ze gaar zijn kun je ze met een stamper (of voor hele fijne appelmoes met een staafmixer) fijn malen. Zo zal ook de ene appel om een beetje suiker vragen terwijl dat bij een andere helemaal niet nodig is. Daarom kun je het beste eerst de appels koken en wat fijner stampen en pas daarna suiker toevoegen als dat nodig blijkt. Zo kun je veel beter doseren en voeg je niet zo snel te veel suiker toe, wat vaak wel het geval is als je dit vooraf bij het fruit doet.

Mooie blanke appelmoes

Appels verkleuren als je ze schilt en dit heeft direct invloed op de kleur van je appelmoes. Dit heeft onder andere te maken met het soort appels dat je gebruikt, maar ook met de snelheid waarmee je ze aan de kook brengt. Als je een pan met een half kopje water al aan de kook brengt tijdens het schillen kun je steeds je stukjes appel direct in de pan doen. Zo heeft de appel geen tijd om te verkleuren.

Als je een pan met een half kopje water al aan de kook brengt tijdens het schillen kun je steeds je stukjes appel direct in de pan doen. Zo heeft de appel geen tijd om te verkleuren.

Smaak toevoegen

Appelmoes met een smaakje kan ook erg lekker zijn. De bekendste is wel de kaneel, maar denk ook eens aan citroensap of schil, (gedroogde) abrikoos of vanille. Besef wel dat je appelmoes verkleurt wanneer je er bijvoorbeeld kaneel aan toevoegt. De smaakstoffen voeg je er tijdens het koken aan toe zodat de smaken goed kunnen doortrekken.

Appelmoes bewaren

Je kunt als je veel appels hebt ook appelmoes maken om in de vriezer of in potten te doen. Voor appelmoes in potten neem je zeer schone jampotten met een schroefdeksel. Doe de appelmoes er gloeiend heet in, zo vol mogelijk. Veeg het randje schoon met een stukje keukenpapier en draai de deksel er direct op. Zet opzij en laat afkoelen. Als het goed is hoor je na een tijdje de deksel klikken, dan is deze vacuüm getrokken. Je kunt de potten met appelmoes als deze goed dicht zijn zeker een half jaar bewaren op een koele en donkere plek.

Appelmoes

Porties: zo veel je wil
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg appels ( ik nam elstar )
  • suiker naar wens

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je appelmoes:

Zet een ruime pan op het vuur met hierin een klein kopje water. Schil een appel en snij deze in grove stukken en doe deze direct in het kokende water.

Hoe grover de stukken appel, hoe langer het moet koken. Klinkt logisch toch? Schil en snij steeds 1 appel en voeg deze toe. Roer kort door. Heb je alle appels geschild, doe dan de deksel op de pan en laat dit 10 tot 20 minuten koken tot de appels gaar zijn.

Stamp, roer of pureer je appelmoes tot het de gewenste structuur heeft. Sommige appels hebben nog een beetje water nodig, voeg dit toe naar wens.

Proef de appelmoes. Pas op is deze is zeer heet!! Voeg wanneer nodig suiker naar smaak toe. Roer alles goed door en klaar is je appelmoes.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin13Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Reacties 3

  1. Marius Engelsman says:
    2 jaar geleden

    Beste,

    Niks schillen!.
    Alleen wassen, de steeltjes verwijderen en koken.
    Dan door de roerzeef (passe vite)

    Met kookgroet,

    Marius

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Helemaal eens Marius. Het probleem is alleen dat de passe vite in veel huishoudens niet meer aanwezig is.

      Beantwoorden
    • M. Haver Droeze says:
      2 jaar geleden

      Nog appeliger, gebruik klein pakje appelsap ipv water, om appelmoes te maken

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen