Appelmoes – Het recept is zo simpel en zo lekker dat je nooit meer appelmoes uit een pot wilt. Appelmoes is gemaakt van appels, maar als je op een pot kijkt zit er nog zo veel meer in dat recept dan alleen appels. Een van die ingrediënten is suiker. Het ligt aan de appels die je kiest en hoe zoet je het wilt hebben, maar vaak hoeft er echt geen suiker bij. Onderstaand recept voor appelmoes kun je dan ook prima maken zonder suiker of met heel weinig suiker. De keus is aan jou.
Appelmoes is gemaakt van appels, maar als je op een pot kijkt zit er nog zo veel meer in
Welke appels kies je?
Je kunt in principe van elke appel dit recept voor appelmoes maken. De ene appel zal bleker van kleur zijn of meer uit elkaar vallen dan de andere, maar als ze gaar zijn, kun je ze met een stamper (of voor hele fijne appelmoes met een staafmixer) fijn malen. Zo zal ook de ene appel om een beetje suiker vragen terwijl dat bij een andere helemaal niet nodig is. Daarom kun je het beste eerst de appels koken en wat fijner stampen en pas daarna suiker toevoegen als dat nodig blijkt. Zo kun je veel beter doseren en voeg je niet zo snel te veel suiker toe, wat vaak wel het geval is als je dit vooraf bij het fruit doet.
Mooie blanke appelmoes maken? Dat doe je zo!
Appels verkleuren als je ze schilt en dit heeft direct invloed op de kleur van je appelmoes. Dit heeft onder andere te maken met het soort appels dat je gebruikt, maar ook met de snelheid waarmee je ze aan de kook brengt. Er is een simpele oplossing om verkleuren tegen te gaan. Als je een pan met een half kopje water al aan de kook brengt tijdens het schillen kun je steeds je stukjes appel direct in de pan doen. Zo heeft de appel geen tijd om te verkleuren.
Als je een pan met een half kopje water al aan de kook brengt tijdens het schillen kun je steeds je stukjes appel direct in de pan doen. Zo heeft de appel geen tijd om te verkleuren.
Smaak toevoegen
Appelmoes met een smaakje kan ook erg lekker zijn. De bekendste is wel de kaneel, maar denk ook eens aan citroensap of schil, (gedroogde) abrikoos of vanille. Besef wel dat je appelmoes verkleurt als je er bijvoorbeeld kaneel aan toevoegt. De smaakstoffen voeg je heel simpel tijdens het koken aan het recept, toe zodat de smaken goed kunnen doortrekken.
Appelmoes bewaren
Je kunt als je veel appels hebt ook appelmoes maken om in de vriezer of in potten te doen. Voor appelmoes in potten neem je heel schone jampotten met een schroefdeksel. Doe de appelmoes er gloeiend heet in, zo vol mogelijk. Veeg het randje schoon met een stukje keukenpapier en draai de deksel er direct op. Zet opzij en laat afkoelen. Als het goed is hoor je na een tijdje de deksel klikken, dan is die vacuüm getrokken. Je kunt de potten met appelmoes als ze goed dicht zijn zeker een half jaar bewaren op een koele en donkere plek.
Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem
Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!
Appelmoes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg appels ( ik nam elstar )
- suiker naar wens
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je appelmoes:
Zet een ruime pan op het vuur met hierin een klein kopje water. Schil een appel en snijd hem in grove stukken en doe die direct in het kokende water.
Hoe grover de stukken appel, hoe langer het moet koken. Klinkt logisch toch? Schil en snij steeds 1 appel en voeg die toe. Roer kort door. Heb je alle appels geschild, doe dan de deksel op de pan en laat dit 10 tot 20 minuten koken tot de appels gaar zijn.
Stamp, roer of pureer je appelmoes tot het de gewenste structuur heeft. Sommige appels hebben nog een beetje water nodig, voeg dit toe naar wens.
Proef de appelmoes. Pas op, want die is heel heet! Voeg indien nodig suiker naar smaak toe. Roer alles goed door en klaar is de appelmoes.
Tafel lekker !!
Nog een beetje kaneel en een paar kneepjes citroensap erbij geeft een frisse vollere smaak en maakt de appelmoes nog lekkerder.
Beste,
Niks schillen!.
Alleen wassen, de steeltjes verwijderen en koken.
Dan door de roerzeef (passe vite)
Met kookgroet,
Marius
Helemaal eens Marius. Het probleem is alleen dat de passe vite in veel huishoudens niet meer aanwezig is.
Nog appeliger, gebruik klein pakje appelsap ipv water, om appelmoes te maken