• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, september 25, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Appelmoes; Zelf maken is nooit meer een pot kopen

Als je fruit eet, eet dan echt vers fruit

door Connie Derks
in Kookschool
0
3
appelmoes

Appelmoes – Zo simpel en zo lekker dat je nooit meer appelmoes uit een pot wil. Appelmoes is gemaakt van appels, maar als je op een pot kijkt zit er nog zo veel meer in dan alleen appels, een van die ingrediënten is suiker. Het ligt aan de appels die je kiest en hoe zoet je het wil hebben, maar vaak hoeft er echt geen suiker bij.

Appelmoes is gemaakt van appels, maar als je op een pot kijkt zit er nog zo veel meer in

Welke appels

Je kunt in principe van elke appel appelmoes maken. De ene zal bleker van kleur zijn of meer uit elkaar vallen dan de andere, maar als ze gaar zijn kun je ze met een stamper (of voor hele fijne appelmoes met een staafmixer) fijn malen. Zo zal ook de ene appel om een beetje suiker vragen terwijl dat bij een andere helemaal niet nodig is. Daarom kun je het beste eerst de appels koken en wat fijner stampen en pas daarna suiker toevoegen als dat nodig blijkt. Zo kun je veel beter doseren en voeg je niet zo snel te veel suiker toe, wat vaak wel het geval is als je dit vooraf bij het fruit doet.

Mooie blanke appelmoes

Appels verkleuren als je ze schilt en dit heeft direct invloed op de kleur van je appelmoes. Dit heeft onder andere te maken met het soort appels dat je gebruikt, maar ook met de snelheid waarmee je ze aan de kook brengt. Als je een pan met een half kopje water al aan de kook brengt tijdens het schillen kun je steeds je stukjes appel direct in de pan doen. Zo heeft de appel geen tijd om te verkleuren.

Als je een pan met een half kopje water al aan de kook brengt tijdens het schillen kun je steeds je stukjes appel direct in de pan doen. Zo heeft de appel geen tijd om te verkleuren.

Smaak toevoegen

Appelmoes met een smaakje kan ook erg lekker zijn. De bekendste is wel de kaneel, maar denk ook eens aan citroensap of schil, (gedroogde) abrikoos of vanille. Besef wel dat je appelmoes verkleurt wanneer je er bijvoorbeeld kaneel aan toevoegt. De smaakstoffen voeg je er tijdens het koken aan toe zodat de smaken goed kunnen doortrekken.

Appelmoes bewaren

Je kunt als je veel appels hebt ook appelmoes maken om in de vriezer of in potten te doen. Voor appelmoes in potten neem je zeer schone jampotten met een schroefdeksel. Doe de appelmoes er gloeiend heet in, zo vol mogelijk. Veeg het randje schoon met een stukje keukenpapier en draai de deksel er direct op. Zet opzij en laat afkoelen. Als het goed is hoor je na een tijdje de deksel klikken, dan is deze vacuüm getrokken. Je kunt de potten met appelmoes als deze goed dicht zijn zeker een half jaar bewaren op een koele en donkere plek.

Appelmoes

Porties: zo veel je wil
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg appels ( ik nam elstar )
  • suiker naar wens

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je appelmoes:

Zet een ruime pan op het vuur met hierin een klein kopje water. Schil een appel en snij deze in grove stukken en doe deze direct in het kokende water.

Hoe grover de stukken appel, hoe langer het moet koken. Klinkt logisch toch? Schil en snij steeds 1 appel en voeg deze toe. Roer kort door. Heb je alle appels geschild, doe dan de deksel op de pan en laat dit 10 tot 20 minuten koken tot de appels gaar zijn.

Stamp, roer of pureer je appelmoes tot het de gewenste structuur heeft. Sommige appels hebben nog een beetje water nodig, voeg dit toe naar wens.

Proef de appelmoes. Pas op is deze is zeer heet!! Voeg wanneer nodig suiker naar smaak toe. Roer alles goed door en klaar is je appelmoes.

Tafel lekker !!

DeelPin13Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

Gebakken appel op brood
Lunch

Gebakken appel op brood

appel rondo
Gebak

Appel rondo; een heerlijke koek met verse appels

smoothie met banaan
Specials

Smoothie met banaan

Appeltaart met peren
Taart

Appeltaart met peren en 5 spices – Het seizoen bij de koffie

Gevulde appels met vanillesaus
Nagerecht

Gevulde appels met vanillesaus

Peren-amandelcake
Cake

Peren-amandelcake met kardemom

appel kruimel cake
Cake

Appel kruimel cake bakken. Garantie voor tevreden gasten

Reacties 3

  1. Marius Engelsman says:
    3 jaar geleden

    Beste,

    Niks schillen!.
    Alleen wassen, de steeltjes verwijderen en koken.
    Dan door de roerzeef (passe vite)

    Met kookgroet,

    Marius

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Helemaal eens Marius. Het probleem is alleen dat de passe vite in veel huishoudens niet meer aanwezig is.

      Beantwoorden
    • M. Haver Droeze says:
      3 jaar geleden

      Nog appeliger, gebruik klein pakje appelsap ipv water, om appelmoes te maken

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Check het recept of lees de info
Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Recept in de picture

Viscurry in kokossaus
Curry

Viscurry in kokossaus

Ben je een liefhebber van de oosterse keuken en hou je van vis? Dan is het tijd voor een lekkere viscurry in kokossaus. Die moet je proeven!

Check het recept of lees de info
Bloedworst met appel

Bloedworst met appel op brood

Tarte Tatin van rode bietjes

Tarte Tatin van rode bietjes

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen