Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Appels; Over design, smaak en seizoen

Nieuwe oogst Hollandse appels. Kies jij ook voor heerlijk sappig fruit van eigen Nederlandse telers? Een soorten overzicht met tips voor de Hollandse appel liefhebber.

7 4.461

Appels; Over design, smaak en seizoen – Appels, ze liggen vast ook bij u thuis op de fruitschaal. Misschien bewaart u ze ook wel in de koelkast. Maar heeft u ook enig idee welk ras appel u gekocht heeft? Weet u waar die appel vandaan komt? Wij zien veel seizoenskalenders voorbij komen. De appel wordt er vaak alleen als appel omschreven en is het gehele jaar door verkrijgbaar volgens de seizoenskalender. Maar…..!!!


Waar komt je appeltje vandaan

Appels komen echt niet alleen uit Nederland. Er worden diverse rassen geïmporteerd uit landen als Frankrijk, maar ook uit China en Nieuw-Zeeland. Heb je enig idee hoeveel kilometer uw appels afgelegd hebben voor ze op uw fruitschaal belanden? Uiteraard hebben die kilometers een behoorlijke impact op het milieu. Dat is niet wat wij willen vertellen, maar we nemen het voor het gemak wel even mee. Ook bij alledaags fruit als een appel zullen we dus op moeten letten wat we kopen.

2014-09-11 13.42.13

Appels en Seizoen

De Betuwe is echt niet meer de enige plek in Nederland waar appels groeien. Overal, ook in uw omgeving, zijn appelboomgaarden te vinden. Ook u kunt de groei van appels zien, van bloesem in mei tot die mooie sappige vruchten in augustus / september. Het Hollandse appelseizoen begint dan ook eind augustus. Dat zou u dus gewoon moeten weten!

Marketing en Verspilling

Helaas wordt ons Hollandse appelseizoen naar z’n grootje geholpen door de marketing. Die appel moet tenslotte jaarrond verkrijgbaar zijn. We gaan dan rassen importeren. Dat schijnt onze economie vooruit te helpen. Het gevolg? Er worden minder Nederlandse appels verkocht en wat je misschien niet weet is dat die aan het einde van het seizoen gewoon vernietigd worden. Zullen we afspreken dat we weer massaal de keuze voor Hollands fruit gaan maken? Dat heeft wat ons betreft echt alleen maar voordelen. Appels zijn een echt gezonde keuze. Daar hebben we geen vinkjes voor nodig, dat weten we al. Simpeler wordt het niet. Je kunt in een verse Hollandse appel bijten van eind augustus tot halverwege maart. Daarna moet je het gewoon niet meer doen. Dan is er lekker ander zomerfruit en misschien nog wat koelcel appels, maar de rest is import.

Design appels

Steeds meer lijkt het er op dat een appel een pronkstuk moet zijn. Door onze drang naar luxe kopen we vooral mooi fruit. Wij vinden het echter vooral ook belangrijk dat het lekker en goed fruit is. De problemen lijken zich op te stapelen. Appels met een deukje (door bijvoorbeeld hagel) willen we niet meer, zelfs niet als ze tegen een lagere prijs verkocht worden. Is de Chinese fuji mooier dan de Hollandse Elstar, dan leggen we die liever op de fruitschaal. Een trieste ontwikkeling wat ons betreft. De appel met een deukje is net zo lekker, en wil je die niet meegeven aan je kinderen naar school of aan je partner naar zijn of haar werk? Gebruik de appels dan om zelf appelmoes, appelcompote of appeltaart te maken. De vele appel recepten op Lekker Tafelen zullen je ongetwijfeld inspireren.

Soorten appels

De waslijst aan appelsoorten wordt met de dag groter. Wij gaan hier alleen in op de Nederlandse appelsoorten. Onderaan dit soorten overzicht vind je nog wat info over de buitenlandse rassen.

delcorf-delbar-appel-appels-appelen (2)
Eén van de eerst verkrijgbare appels is de Delbar Estival, ook wel Delcorf genoemd. Een veredeling van de James Grieve. Vroeg in het seizoen heerlijk, maar later in het seizoen vooral opletten dat je geen melige appeltjes koopt.

James Grieve

De James Grieve is één van de eerst verkrijgbare appels in het Hollandse appelseizoen. De sappige, zoet en aromatische appel is oorspronkelijk afkomstig uit schotland.

Delcorf of Delbar estival

Dit is een veredelde versie van de James Grieve. Minder kwetsbaar en dezelfde frisheid. Vooral in de eerst delcorf proef je de jonge oogst.

Golden Delicious

Een belangrijke bewaarappel in heel Europa. Hoewel de belangstelling voor dit ras afneemt is deze nog steeds vrijwel overal verkrijgbaar. Let op, meestal wordt de Franse golden aangeboden. De Hollandse Golden Delicious heeft een zachtere structuur.

 

Elstar

De Elstar is wel de meest bekende Nederlandse appel. Officieel een kruising tussen de Golden delicious en de Ingrid Marie. Een handappel met een heerlijke, aromatische zoet zuur verhouding.

De Elstar is nog altijd de populairste Nederlandse appel

 

Golden Delicious

Een belangrijke bewaarappel in heel Europa. Hoewel de belangstelling voor dit ras afneemt is deze nog steeds vrijwel overal verkrijgbaar. Let op, meestal wordt de Franse golden aangeboden. De Hollandse Golden Delicious heeft een zachtere structuur.

Cox d’orange pippin

De Cox behoort tot de vroege herfstappeltjes. Een appel met een heerlijke kruidige smaak. Het is een stevige, sappige en aangenaam zure appel. De smaak van deze appel is echt onderscheidend en wordt goed gewaardeerd. Helaas is de Cox lang niet overal meer verkrijgbaar.

Alkmene

De Alkmene wordt in heel Europa geteeld en is een variant op de Cox orange. De helderrode appel heeft bijna dezelfde kenmerkende smaak als de Cox.

Goudrenet, vaak geschreven als Goudreinet

Deze appel wordt ook wel Schone van Boskoop genoemd. Het is een bewaarappel met een zurige smaak. Vooral populair van de appeltaart en de appelflappen. De Schone van Boskoop is bijna grauw groen van kleur en wordt gebruikt als moesappel. De Rode van boskoop is een veel rodere variant (vandaar de naam) en wordt vooral gebruikt als handappel. In winkels wordt dit onderscheid vaak onvoldoende aangege

Goudreinet of Goudreinette

Op de foto de rode van boskoop, niet te verwarren met de schone van boskoop

 

Jonathan

Een stevige bewaarappel met een sappige, zoetzure smaak. De voorloper van de bij ons veel bekendere jonagold.

Jonagold

De bekende Jonagold is een kruising uit de Verenigde staten tussen de Jonathan en de Golden delicious. Een prima appel in het vroege seizoen. Wordt veel gezien als bewaarappel, maar neemt later in het seizoen echt af in kwaliteit. In het vroege seizoen wordt vaak nog de oude Jonagold verkocht. Let dus op wat je koopt!

Jonagored

Een mooi rode appel, een variant op de Jonagold die je nauwelijks meer ziet. Een stevige en aromatische appel.

Discovery

Komt ook nauwelijks meer voor. Het betreft een vroege appel, ontstaan uit een Engelse kruising.

Granny Smith

Granny Smith is geen Nederlandse appel maar wordt hier wel veel verkocht. Het is een mutant uit Australië die vooral veel in Nieuw-Zeeland verbouwd wordt. Het stevige, zure vruchtvlees spreekt veel mensen aan.

Kanzi

Kanzi is een vrij nieuw ras. Een kruising tussen de Breaburn en de Royal gala. Geteeld voor een prachtige vorm (design appel). De appel is stevig (knapperig), sappig en heeft een uitstekend gebalanceerde smaak tussen zoet en zuur. Meer over deze appel.

 

 

Rubens

Ook de Rubens is een vrij nieuw ras. Een kruising tussen de Elstar en de Royal Gala. Een ideale appel als je deze echt buiten de koelkast (op de fruitschaal) wil bewaren. Een mooie smaakcombinatie van zoet en zuur met een stevige bijt.

 

Junami

Vrij nieuw ras maar wel een erg mooi ras. Heel fris van smaak, mooi van vorm en afkomstig uit Zwitserland. Meer over deze appel.

Greenstar

Er blijven nieuwe varianten komen. De Greenstar is een kruising tussen een granny en een delcorf. Het doel van deze kruising was een Hollandse variant vinden op de immens populaire Granny Smith. Dat is prima gelukt, maar de appel mag nog wat meer omarmt worden door de consument.

Wellant, een relatief nieuw ras dat zeker het proberen waard is.
Wellant, een relatief nieuw ras dat zeker het proberen waard is.

 

Wellant

Een in Nederland geteeld ras dat nog niet zo lang bekend is. Een prima appel, stevig, fris en met een heel eigen uitgesproken smaak. Begonnen vanuit Wageningen, maar inmiddels in Heel Nederland terug te vinden.

Sterappeltje

Een heel oud, nostalgisch ras is het Sterappeltje. Ook wel Binnenrode genoemd. Het stervormige klokhuis (goed zichtbaar als je de appel overdwars halveert) maakt de naam duidelijk. Een hele bewerkelijke appel omdat deze vroeg van de boom valt en de rode kleur pas daarna krijgt. Nog sporadisch verkrijgbaar maar wel heel gewild.

Dijkmans Zoet

Een ras dat uit de omgeving van Utrecht afkomstig is. We noemen het ook wel kookappeltjes of zoete appeltjes. De appel als je hete bliksem maakt.

Sweet Caroline

De Sweet Caroline zie je zelden, maar valt ook onder de categorie kookappeltjes of zoete appeltjes. Er wordt nauwelijks meer gekookt met appels, en daarmee raakt het ras ook uit beeld.

Royal Gala

Royal Gala is een wat zoete handappel die veel geïmporteerd wordt. Vooral in de zomermaanden vind je deze appel uit Frankrijk en later ook uit Nieuw-Zeeland. De Nieuw-Zeelandse variant wordt beter gewaardeerd. Een zoete en sappige appel, maar snel melig.

Breaburn

Ook Breaburn is zo’n zomerappel die het gat in het seizoen op moet vullen vanuit de import. Net als de Royal Gala afkomstig uit Frankrijk en Nieuw-Zeeland.

Fuji

Import appel uit diverse landen. Vaak alleen in de zomermaanden aangeboden en de Nieuw-Zeelandse Fuji wordt goed gewaardeerd.

Pink Lady

Merk appel. Typisch voorbeeld van design appels. Het is een Australische kruising tussen de Lady Williams en de golden delicious. Deze appel wordt echt als merkappel verkocht. Meer over deze appel.

Glockenappel (Zwiterserland), Rogers (Canada), Ingrid Marie (voorloper van onze elstar), Discovery, Ontario (Amerika), Gravensteiner, Red delicious, Gloster, Starking (mutant van de Red delicious)

Tip:

Laat appels met een stickertje voor wat ze zijn. Stickers op appels zouden afgeschaft moeten worden. Het is een onnodige milieubelasting en ze vertegenwoordige een merkwaarde. Een lekkere appel koop je vooral bij de teler in de buurt.

Bewaren:

Appels bewaar je bij voorkeur in de koelkast. Op de fruitschaal neemt de kwaliteit sneller af. Bovendien liggen ze vaak naast bananen op de schaal waardoor de rijping versnelt. Het resultaat is een sneller melige appel.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

7 Reacties
 1. Trudy zegt

  Waar kan ik de cox kopen?? De enige appel die ik lekker vind. ( En oh ja, vroeger in de achtertuin de Present of England, daar kon geen appel tegenop!

  1. Lekker Tafelen zegt

   Cox zijn vooral vroeg in het seizoen te koop. Supermarkten hebben ze vaak niet liggen, maar als er een appelteler met een winkel in de buurt is is de kans groot dat die ze wel heeft. Anders even vragen aan de Groenteman. Meestal kunnen ze er wel aankomen maar omdat de vraag niet Op groot is leggen ze deze appel niet standaard in het schap.

 2. L.S. zegt

  Gisteren nog zelf appels geplukt in Mijnsheerenland. Ongeveer 4kg Red elstar en 4kg Jonagored. Heerlijk. Breaburn was ook te plukken, maar nu nog erg zuur. Volgens de boer lekkerder in feb/mrt. Een tijd laten liggen dus.

  1. Lekker Tafelen zegt

   Dat klopt wel L.S. De Breaburn is wat later rijp. Maar juist die eerste vers geplukte appels op dit moment zijn heerlijk.

 3. Babs zegt

  Ik mis de Autento appel in het lijstje,…..

  1. Lekker Tafelen zegt

   Dank voor de Tip Babs, en zo zijn er vast nog meer. Ken je de Autento appel? En zo ja, wat is de smaak? We zijn hartstikke nieuwsgierig!

   1. Babs zegt

    Autento is een sappig zoete en lekker bijtbare appel met een mooie rode blos en een krachtig aroma. Autento is een bijzondere appel: één die het gevoel ‘van vroeger’ terughaalt, zeggen de kenners. Autento is een kruising van Cox’s Orange en Delbard Jubilé.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer