Appels – Appels, ze liggen vast ook bij jou thuis op de fruitschaal. Misschien bewaar je ze ook wel in de koelkast. Maar heb je ook enig idee welk ras appel je gekocht hebt? Weet je waar die appel vandaan komt? Wij zien veel seizoenskalenders voorbij komen. De appel wordt er vaak alleen als appel omschreven en is het gehele jaar door verkrijgbaar volgens de seizoenskalender. Maar…..!!!
Waar komt dat fruit vandaan?
Appels komen echt niet alleen uit Nederland. Er worden diverse rassen geïmporteerd uit landen als Frankrijk, maar ook uit China en Nieuw-Zeeland. Heb je enig idee hoeveel kilometer je appels afgelegd hebben voor ze op je fruitschaal belanden? Die kilometers hebben een behoorlijke impact op het milieu. Dat is niet wat wij willen vertellen, maar we nemen het voor het gemak wel even mee. Ook bij alledaags fruit als een appel zullen we dus op moeten letten wat we kopen. Er zijn echt heel veel Hollandse appels. Wat ons betreft is het nog altijd de beste keuze om gewoon voor fruit van onze eigen telers te gaan. Wil je nog een stap verder gaan? Bedenk dan eens waar de appels in een pot appelmoes vandaan komen. En juist om die reden maken wij ook de appelmoes liever zelf.
Lokaal fruit en het seizoen
De Betuwe is echt niet meer de enige plek in Nederland waar appels groeien. Overal, ook in jouw omgeving, zijn appelboomgaarden te vinden. Ook jij kunt de groei van appels zien, van bloesem in mei tot die mooie sappige vruchten in augustus / september. Het Hollandse appelseizoen begint dan ook eind augustus. Dat zou je dus gewoon moeten weten!
Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem
Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!
Appels zonder marketing
Helaas wordt ons Hollandse appelseizoen naar z’n grootje geholpen door de marketing. Die appel moet tenslotte jaarrond verkrijgbaar zijn. We gaan dan rassen importeren. Dat schijnt onze economie vooruit te helpen. Het gevolg? Er worden minder Nederlandse appels verkocht en wat je misschien niet weet is dat die aan het einde van het seizoen gewoon vernietigd worden. Zullen we afspreken dat we weer massaal de keuze voor Hollands fruit gaan maken? Dat heeft wat ons betreft echt alleen maar voordelen. Appels zijn een echt gezonde keuze. Daar hebben we geen vinkjes voor nodig, dat weten we al. Simpeler wordt het niet. Je kunt in een verse Hollandse appel bijten van eind augustus tot halverwege maart. Daarna moet je het gewoon niet meer doen. Dan is er lekker ander zomerfruit en misschien nog wat koelcel appels, maar de rest is import.
Steeds meer lijkt het er op dat een appel een pronkstuk moet zijn. Door onze drang naar luxe kopen we vooral mooi fruit. Wij vinden het echter vooral ook belangrijk dat het lekker en goed fruit is. De problemen lijken zich op te stapelen. Appels met een deukje ( door bijvoorbeeld hagel ) willen we niet meer, zelfs niet als ze tegen een lagere prijs verkocht worden. Is de Chinese fuji mooier dan de Hollandse Elstar, dan leggen we liever die Chinese appel op de fruitschaal. Een trieste ontwikkeling wat ons betreft. De appel met een deukje is net zo lekker, en wil je die niet meegeven aan je kinderen naar school of aan je partner naar zijn of haar werk? Gebruik de appels dan om zelf appelmoes, appelcompote of appeltaart te maken. De vele appel recepten op Lekker Tafelen zullen je ongetwijfeld inspireren.
Tip: Laat appels met een stickertje voor wat ze zijn. Stickers op appels zouden afgeschaft moeten worden. Het is een onnodige milieubelasting en ze vertegenwoordigen een merkwaarde. Een lekkere appel koop je vooral gewoon bij de teler in je eigen omgeving.
Appels, de meest voorkomende soorten
De waslijst aan appelsoorten wordt met de dag groter. Wij gaan hier alleen in op de Nederlandse appelsoorten. Onderaan dit soorten overzicht vind je nog wat info over de buitenlandse rassen.
James Grieve
De James Grieve is één van de eerst verkrijgbare appels in het Hollandse appelseizoen. De sappige, zoet en aromatische appel is oorspronkelijk afkomstig uit schotland.
Delcorf of Delbar estival
Dit is een veredelde versie van de James Grieve. Minder kwetsbaar en dezelfde frisheid. Vooral in de eerst delcorf proef je de jonge oogst.
Golden Delicious
Een belangrijke bewaarappel in heel Europa. Hoewel de belangstelling voor dit ras afneemt is deze nog steeds vrijwel overal verkrijgbaar. Let op, meestal wordt de Franse golden aangeboden. De Hollandse Golden Delicious heeft een zachtere structuur.
Elstar
De Elstar is wel de meest bekende Nederlandse appel. Officieel een kruising tussen de Golden delicious en de Ingrid Marie. Een handappel met een heerlijke, aromatische zoet zuur verhouding.
Golden Delicious
Een belangrijke bewaarappel in heel Europa. Hoewel de belangstelling voor dit ras afneemt is deze nog steeds vrijwel overal verkrijgbaar. Let op, meestal wordt de Franse golden aangeboden. De Hollandse Golden Delicious heeft een zachtere structuur.
Cox d’orange pippin
De Cox behoort tot de vroege herfstappeltjes. Een appel met een heerlijke kruidige smaak. Het is een stevige, sappige en aangenaam zure appel. De smaak van deze appel is echt onderscheidend en wordt goed gewaardeerd. Helaas is de Cox lang niet overal meer verkrijgbaar.
Alkmene
De Alkmene wordt in heel Europa geteeld en is een variant op de Cox orange. De helderrode appel heeft bijna dezelfde kenmerkende smaak als de Cox.
Goudrenet, vaak geschreven als Goudreinet
Deze appel wordt ook wel Schone van Boskoop genoemd. Het is een bewaarappel met een zurige smaak. Vooral populair van de appeltaart en de appelflappen. De Schone van Boskoop is bijna grauw groen van kleur en wordt gebruikt als moesappel. De Rode van boskoop is een veel rodere variant (vandaar de naam) en wordt vooral gebruikt als handappel. In winkels wordt dit onderscheid vaak onvoldoende aangege
Op de foto de rode van boskoop, niet te verwarren met de schone van boskoop
Jonathan
Een stevige bewaarappel met een sappige, zoetzure smaak. De voorloper van de bij ons veel bekendere jonagold.
Jonagold
De bekende Jonagold is een kruising uit de Verenigde staten tussen de Jonathan en de Golden delicious. Een prima appel in het vroege seizoen. Wordt veel gezien als bewaarappel, maar neemt later in het seizoen echt af in kwaliteit. In het vroege seizoen wordt vaak nog de oude Jonagold verkocht. Let dus op wat je koopt!
Jonagored
Een mooi rode appel, een variant op de Jonagold die je nauwelijks meer ziet. Een stevige en aromatische appel.
Discovery
Komt ook nauwelijks meer voor. Het betreft een vroege appel, ontstaan uit een Engelse kruising.
Granny Smith
Granny Smith is geen Nederlandse appel maar wordt hier wel veel verkocht. Het is een mutant uit Australië die vooral veel in Nieuw-Zeeland verbouwd wordt. Het stevige, zure vruchtvlees spreekt veel mensen aan.
Kanzi
Kanzi is een vrij nieuw ras. Een kruising tussen de Breaburn en de Royal gala. Geteeld voor een prachtige vorm (design appel). De appel is stevig (knapperig), sappig en heeft een uitstekend gebalanceerde smaak tussen zoet en zuur.
Rubens
Ook de Rubens is een vrij nieuw ras. Een kruising tussen de Elstar en de Royal Gala. Een ideale appel als je deze echt buiten de koelkast (op de fruitschaal) wil bewaren. Een mooie smaakcombinatie van zoet en zuur met een stevige bijt.
Junami
Vrij nieuw ras maar wel een erg mooi ras. Heel fris van smaak, mooi van vorm en afkomstig uit Zwitserland.
Greenstar
Er blijven nieuwe varianten komen. De Greenstar is een kruising tussen een granny en een delcorf. Het doel van deze kruising was een Hollandse variant vinden op de immens populaire Granny Smith. Dat is prima gelukt, maar de appel mag nog wat meer omarmt worden door de consument.
Wellant
Een in Nederland geteeld ras dat nog niet zo lang bekend is. Een prima appel, stevig, fris en met een heel eigen uitgesproken smaak. Begonnen vanuit Wageningen, maar inmiddels in Heel Nederland terug te vinden.
Sterappeltje
Een heel oud, nostalgisch ras is het Sterappeltje. Ook wel Binnenrode genoemd. Het stervormige klokhuis (goed zichtbaar als je de appel overdwars halveert) maakt de naam duidelijk. Een hele bewerkelijke appel omdat deze vroeg van de boom valt en de rode kleur pas daarna krijgt. Nog sporadisch verkrijgbaar maar wel heel gewild.
Dijkmans Zoet
Een ras dat uit de omgeving van Utrecht afkomstig is. We noemen het ook wel kookappeltjes of zoete appeltjes. De appel als je hete bliksem maakt.
Sweet Caroline
De Sweet Caroline zie je zelden, maar valt ook onder de categorie kookappeltjes of zoete appeltjes. Er wordt nauwelijks meer gekookt met appels, en daarmee raakt het ras ook uit beeld.
Rode topaz
Zeer geschikt voor de biologische teelt. Een wat platter appeltje met een rode kleur. De structuur is stevig en de appel is sappig met een wat zoetzure smaak.
Royal Gala
Royal Gala is een wat zoete handappel die veel geïmporteerd wordt. Vooral in de zomermaanden vind je deze appel uit Frankrijk en later ook uit Nieuw-Zeeland. De Nieuw-Zeelandse variant wordt beter gewaardeerd. Een zoete en sappige appel, maar snel melig.
Breaburn
Ook Breaburn is zo’n zomerappel die het gat in het seizoen op moet vullen vanuit de import. Net als de Royal Gala afkomstig uit Frankrijk en Nieuw-Zeeland.
Fuji
Import appel uit diverse landen. Vaak alleen in de zomermaanden aangeboden en de Nieuw-Zeelandse Fuji wordt goed gewaardeerd.
Pink Lady
Merk appel. Typisch voorbeeld van design appels. Het is een Australische kruising tussen de Lady Williams en de golden delicious. Deze appel wordt echt als merkappel verkocht.
Santana
Nieuw en erg populair! Een veelal wat grotere, knapperige appel met een groengele en helder rode kleur. Erg geschikt voor appeltaart.
Collina
De collina is een kruising tussen de elstar en de priscilla. De laatste is niet zo bekend. De collina is knapperig en fris van smaak. Bij biologische telers geliefd om de geringe vatbaarheid voor diverse ziektes.
Glockenappel (Zwiterserland), Rogers (Canada), Ingrid Marie (voorloper van onze elstar), Discovery, Ontario (Amerika), Gravensteiner, Red delicious, Gloster, Starking (mutant van de Red delicious)
Bewaren:
Appels bewaar je bij voorkeur in de koelkast. Op de fruitschaal neemt de kwaliteit sneller af. Bovendien liggen ze vaak naast bananen op de schaal waardoor de rijping versnelt. Het resultaat is een sneller melige appel.
Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem
Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!
Het zou echt helpen als deze site zijn pleidooi voor het eten van Nederlandse appels zou ondersteunen met plekken waar ik ze kan kopen.
De meeste liggen wel in de supermarkten, maar hoe vind ik de kleinere soorten?
Mag ik vragen waar je woont Arjen?
Waar kan ik de cox kopen?? De enige appel die ik lekker vind. ( En oh ja, vroeger in de achtertuin de Present of England, daar kon geen appel tegenop!
Cox zijn vooral vroeg in het seizoen te koop. Supermarkten hebben ze vaak niet liggen, maar als er een appelteler met een winkel in de buurt is is de kans groot dat die ze wel heeft. Anders even vragen aan de Groenteman. Meestal kunnen ze er wel aankomen maar omdat de vraag niet Op groot is leggen ze deze appel niet standaard in het schap.
Gisteren nog zelf appels geplukt in Mijnsheerenland. Ongeveer 4kg Red elstar en 4kg Jonagored. Heerlijk. Breaburn was ook te plukken, maar nu nog erg zuur. Volgens de boer lekkerder in feb/mrt. Een tijd laten liggen dus.
Dat klopt wel L.S. De Breaburn is wat later rijp. Maar juist die eerste vers geplukte appels op dit moment zijn heerlijk.
Ik mis de Autento appel in het lijstje,…..
Dank voor de Tip Babs, en zo zijn er vast nog meer. Ken je de Autento appel? En zo ja, wat is de smaak? We zijn hartstikke nieuwsgierig!
Autento is een sappig zoete en lekker bijtbare appel met een mooie rode blos en een krachtig aroma. Autento is een bijzondere appel: één die het gevoel ‘van vroeger’ terughaalt, zeggen de kenners. Autento is een kruising van Cox’s Orange en Delbard Jubilé.