Asperges koken – Je loopt op de markt of bij de groenteboer en de koningin onder de groenten lacht je toe. Ondanks dat je gek op asperges bent, eet je het witte goud eigenlijk alleen maar buiten de deur. Als de reden daarvan is dat je geen flauw idee hebt hoe je die asperges klaar moet maken, dan kun je daar nu verandering in brengen. Je leert hier alles over het koken van asperges.
Asperges koken is niet moeilijk!
Er wordt vaak gedacht dat asperges koken moeilijk is, dat je er een speciale pan voor moet aanschaffen, een gereedschapje om ze mee te schillen…. vergeet dat allemaal maar. Een grote pan waar ze in passen, en de dunschiller waarmee je ook de aardappels schilt. Meer heb je niet nodig. En is asperges koken moeilijk? Helemaal niet! Als je bloemkool kunt koken, of sperziebonen, dan lukt het met die asperges zeker!
En zo doe je dat:
Je begint met het schillen van de asperges. Dat doe je het makkelijkst door ze plat op een snijplank te leggen en onder het kopje te beginnen. Gebruik hiervoor, zoals je hierboven al las, een dunschiller. Werk van boven naar beneden en schil niet te zuinig. De schil moet er echt helemaal af, je wilt geen stukjes tegenkomen als je zit te eten. Het kopje hoeft niet geschild te worden. Snijd een centimeter of twee van de onderkant af. Die is vaak wat houtig en wil je niet opeten. Gooi de schillen en de uiteinden niet weg. Daarover later meer.
Neem een pan waar de asperges goed in passen. Vul hem met water en de asperges en breng aan de kook. Laat de asperges 10 minuten koken en zet dan het vuur uit. Laat de asperges gewoon in de pan, doe het deksel er op en laat de pan 10 minuten staan.
Na 10 minuten haal je de asperges uit de pan en zijn ze klaar om te eten.
Wil je het lekker en makkelijk houden? Serveer de asperges dan met gekookte verse krieltjes, wat gekookte ham, een fijngesneden hardgekookt eitje en een sausje. Natuurlijk kun je de asperges ook gebruiken om ze in een ander gerecht te verwerken.
Wat doe je met de schillen?
Als je verse asperges gaat koken, en je hebt de schillen en de uiteinden bewaard, dan kun je daar een lekkere aspergebouillon mee maken. Dat doe je door de schillen en uiteinden te wassen, die op te zetten in 1500 ml water en ze 10 minuten te koken. Na die 10 minuten zet je het vuur uit en laat je de pan nog 10 minuten staan. Net als bij het koken van de asperges dus. Na 10 minuten zeef je schillen uit het vocht en heb je een aspergebouillon die kan dienen als basis voor een aspergesoep, of een lekkere saus.