Of je er nu een soep van maakt, of een mooie gratin, asperges goed schoonmaken is de absolute basis voor een lekker gerecht. Het schillen en het verwijderen van de houtige onderkantjes is essentieel voor een optimaal resultaat.
- Leg de asperges eerst een half uur in koud water. Vervolgens schil je de asperges met behulp van een dunschiller. Je kunt hiervoor de gewone dunschiller gebruiken. Er zijn talloze commerciële varianten maar je gebruikt ze maar 2 maanden per jaar, dus bespaar je het geld en de moeite van een speciale aspergeschiller.
- Neem de asperge net onder het kopje tussen duim en wijsvinger en leg de asperge op je arm. Zet de dunschiller net onder het kopje en schil de asperge van boven naar beneden.
- Werkt dit niet (asperges breken vaak snel) dan kun je de asperge ook op een vlakke ondergrond leggen. Pak het kopje tussen duim en wijsvinger en schil de asperge met de dunschiller van net onder het kopje naar beneden.
- Met duim en wijsvinger kun je de asperge draaien. Doe dit zorgvuldig, zorg voor voldoende licht. Laat je een stukje van de schil zitten dan is het resultaat dat je de bekende “draden” proeft. Dat is echt niet lekker!
- Na het schillen is het van groot belang dat je de onderkant van de asperge royaal wegsnijd. Wees niet te zuinig (we blijven Nederlanders). De onderkant is stug (houtig) en dient echt royaal verwijderd te worden voor een optimaal resultaat. Gebruik hiervoor een klein mesje.
- De asperge is een gevoelig product en droogt snel uit. Om dit te voorkomen wikkel je de asperges in een vochtige theedoek. Bewaar ze in de koelkast.
- Let op, groene asperges hoeven niet geschild te worden. Deze groeien boven de grond en ontwikkelen niet de stugge schil. Snijd bij groene asperges wel de houtige onderkant weg.
Nogmaals, zorgvuldigheid bij het voorbereiden zorgt voor het meest optimale resultaat op je bord.
kan je asperges een dag van te voren schillen en in de koolkast bewaren voor je ze kookt?
Dat kan wel Riet. Rol ze wel goed in een drijfnatte theedoek.
Kan ik asperges nu vooraf schillen en dan in een doek wikkelen voor ik ze kook? Of moet ik het wassen en schillen echt vlak voor het koken doen?
Liever niet Elfje. Wat je wil is al het vocht in de asperge houden. Vandaar die natte doek. Door ze eerst te schillen geef je ze de mogelijkheid hun vocht af te staan. Niet doen wat ons betreft!
Heel erg grappig; bij dit recept lees ik asperges wassen, niet te lang, anders zuigen ze zich vol met water. Elders (smul….) heb ik gelezen dat het raadzaam is ze oneveer een half uur in koud water te zetten, zodat ze makkelijk schillen. Hoe nu te handelen?? Ik weet het niet. Ik zet ze vandaag in ruim koud water en de volgende keer volg ik de aanwijzing van dit recept. Wellicht kom ik hier nader op terug om mijn bevindingen te etaleren.
Goed gevonden! We hebben dan ook direct een aanpassing gemaakt, want hier zaten we er natuurlijk hartstikke naast. Wanneer je de asperges eerst in water legt kun je ze inderdaad veel makkelijker schillen. Geniet van je asperges Gerrit!