Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Aspergeteelt

0 468

De teelt van de asperge is een ware happening. Niet voor niets is de asperge een prijzige groente. Het teeltverhaal van de asperge laat je dat zien. Van duur aspergezaad tot braakliggende gronden en handmatig oogsten. Je leest het in deze special.

Van zaad tot plant

Het begint allemaal met een zaadje. Voor de aanleg van 1 hectare aspergeland is ca. 750 gram zaad nodig. Het zaad voor asperges is erg kostbaar. Prijzen lopen op tot zelfs 4500 euro per kilo. De zaadjes worden planten bij professionele kwekers. Ze worden rond half maart met zaaimachines uitgezaaid en het jaar daarop rond 1 april worden de planten gerooid. De 1-jarige planten worden dan overgeplaatst naar de plek waar ze onze favoriete asperges leveren. Ze worden geplaatst in geulen op een diepte van ca. 25 centimeter. Tussen de verschillende rijen zit ca. 160 centimeter. Per hectare aspergeland zijn ca. 18.000 planten nodig.

De groei

De planten blijven 8 tot 9 jaar staan en produceren jaarlijks onze favoriete asperge. Het eerste jaar groeien er alleen nog geen asperges aan de plant. In het tweede jaar wordt er slechts een week geoogst van zo’n plant. In het derde jaar wordt er geoogst tot 1 juni en dan wordt er van het vierde tot het negende jaar volledig geoogst. Na het negende jaar worden de planten vernietigd. En dan komt het. Na de vernietiging of het rooien van de planten kunnen er op dat stuk land de eerste 25 jaar geen asperges meer geteeld worden. Als dit wel gedaan wordt zullen de planten veel minder asperges leveren en zal de kwaliteit behoorlijk minder zijn.

Van planten tot oogsten

Je kent ze wel. Langgerekte aspergevelden met van die piramidevormige bedden. Deze bedden worden half april opgeploegd. Ze zijn nodig omdat de stengels niet mogen worden blootgesteld aan het zonlicht. De asperges worden anders paars en later groen. De asperge is een snelle groeier. Bij een grondtemperatuur van 25 graden wel 10 centimeter per dag.

De oogst

De asperges worden geoogst van eind april (Koninginnedag) tot 24 juni (St. Jan). Na 24 juni groeien de stengels bovengronds tot wel 2 meter hoogte. Deze groene plantendelen kunnen dan het noodzakelijke zonlicht opvangen dat nodig is voor de groei van het volgende jaar. Vervolgens wordt de plant geel. Het is dan half november. Het bovengrondse deel sterft af en de ondergrondse wortelstok overwintert en is tegen all weersinvloeden bestand.

Zoals we al zeiden worden vanaf eind april de eerste asperges geoogst. Het oogsten van asperges noemen we ook wel steken. Dit gaat als volgt in z’n werk. Eerst wordt de grond romdom de aspergestengel voorzichtig met de handen verwijderd. Met een speciaal steekmes wordt vervolgens de witte stengel uit de grond gestoken. De gestoken asperges worden in een aluminium steekkist gelegd. Het gat wordt met de handen weer zorgvuldig dicht gemaakt en met de onderkant van de steekkist weer glad gestreken. Er wordt met namen ‘s ochtends of aan het einde van de middag geoost. Dit omdat het zonlicht de witte kopjes van de asperges laat verkleuren.
Groene asperges zijn veel makkelijker te oogsten. Ze groeien boven de grond en worden eenvoudig met een mesje afgesneden als ze 22 tot 27 centimeter lang zijn.

Van oogst tot winkel

Na de oogst wordt de witte asperge ca. 6 uur in koud water gelegd. Dit water wordt regelmatig ververst. Dan worden de asperges gewassen, op maat gesneden (22 tot 24 centimeter) en gesorteerd op dikte, kleur en kwaliteit. Tegewoordig is dit proces volledig geautomatiseerd. De asperges worden gekoeld bij een temperatuur van 2 graden celcius en 98% luchtvochtigheid. Dan zijn ze klaar voor het transport naar tussenhandel en winkel.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer