Avocado bewaren, inclusief handige aanschaftips – De avocado rijpt niet aan de boom, zoals andere vruchten, maar pas nadat hij geplukt is. Als je nog nooit met avocado’s gewerkt hebt, zal je moeten leren aanvoelen wanneer een avocado rijp en dus geschikt voor consumptie is. Een onrijpe avocado is keihard en er zit kraak nog smaak aan. Om er zeker van te zijn dat je op het door jou gewenste moment een rijpe avocado voorhanden hebt, kan je hem beter een dag of zelfs een paar dagen voor gebruik in huis halen. Hoewel de supermarkten tegenwoordig eetrijpe avocado’s verkopen, kan je er helaas niet altijd op vertrouwen dat deze avocado’s (per twee verpakt) daadwerkelijk van optimale kwaliteit zijn. De “eetrijpe” avocado’s zijn bovendien in de regel duurder dan de exemplaren die je thuis op de fruitschaal moet laten rijpen.
Een avocado is rijp als het vruchtvlees rond de steelaanzet een beetje meegeeft. Dit kun je testen door er voorzichtig in te knijpen of op te duwen. Bij de Hass avocado is de tot zwart verkleurde schil een goede indicatie voor de rijpheid. Kies voor avocado’s met een gave schil. Als je al lelijke plekken of deuken in de schil kunt waarnemen of je voelt dat de schil wel heel gemakkelijk meegeeft als je er lichtjes op drukt, dan heb je vermoedelijk te maken met een overrijp exemplaar of een exemplaar waar te veel andere mensen voor jou op hebben staan duwen. Die schil wordt overigens niet gegeten, maar hol je de avocado uit, dan kun je de helften later weer opvullen met een gerecht. Onder de schil zit (als de avocado goed rijp is) romig, groen of gelig, zacht vruchtvlees met een iets nootachtige smaak. Als je een overrijpe (beurse) avocado opensnijdt tref je onaantrekkelijke bruine of zwarte plekken aan in het vruchtvlees en/of een draderig bruin weefsel. Soms kan je het onaangetaste gedeelte nog gebruiken, soms -en dat is een grote ergernis- is de hele avocado aangetast en moet je hem helaas in de prullenbak kieperen.
Overrijpe avocado’s
Rijpe avocado’s
Bewaren:
Over het bewaaradvies voor avocado’s heb ik ietwat tegenstrijdige informatie. De Nederlandse fruithandelaren stellen dat je een avocado niet in de koelkast moet bewaren. Ze kunnen dan bederven omdat hun rijping wordt verstoord . Men adviseert de avocado te bewaren op een koele plaats bij een temperatuur van 12-15° C. Zo kan je een avocado 1 tot 6 dagen goed houden.
De Amerikaanse expert op het gebied van de Mexicaanse keuken, Rick Bayless beweert dat je een net rijpe avocado wel in de koelkast kan bewaren. Zeker als het een Hass avocado is, die zou je volgens hem tot wel 10 dagen goed kunnen houden. Ik gebruik zelf voornamelijk Hass avocado’s en bewaar zo’n rijpe avocado inderdaad ook soms een dag of twee-drie zonder problemen in de koelkast; juist om het verder doorrijpen te stoppen. Waar iedereen het wel over eens is: Als je de rijping van een avocado juist wil versnellen, stop je hem samen met een appel, peer of banaan in een zak. Deze vruchten geven ethyleengas af en dat bevordert de rijping van de avocado.
Snijd de avocado kort voor gebruik pas aan. Het vruchtvlees verkleurt (oxideert) snel naar een onaangenaam aandoend bruin. Net zoals bij geschilde appels en peren kan die verkleuring afgeremd worden door het vruchtvlees te besprenkelen met citroensap.
Tot slot: Sommige mensen vinden het moeilijk om te kiezen voor de verse avocado van een tot twee euro en stellen zich tevreden met “avocado- of guacamoledip” uit een potje. Deze dip is niet voor niets goedkoper dan een eigengemaakte dip. In de kleverige groene saus, die niets meer heeft uit te staan met guacamole, zit nog geen 4 % avocado. De rest bestaat onder andere uit water, verdikkingsmiddelen, kleur- en smaakstoffen. Een authentieke guacamole bestaat voor zo’n 80% uit avocado en als je hem ooit daadwerkelijk zelf met verse ingrediënten hebt gemaakt, wil je nooit meer anders.
Leve de avocado, Viva la Fiesta!
ik smeer de bovenkant van mijn handen altijd in met de schil van de gebruikte avocado of gebruik die te rijpe avocado voor mijn gezicht.
die rechter foto ziet er ook al behoorlijk te rijp uit; dan gooi ik m al weg. hoe schadelijk is dat anders?
Te rijp fruit is natuurlijk nooit gezond Maarten, en kun je beter weggooien. Daarom ook dit artikel. Er worden teveel avocado’s weggegooid door simpelweg verkeerd inkopen. We hopen hiermee een beetje duidelijkheid te geven om weggooien en telleurstellingen te voorkomen.
hihi heb vandaag een te rijpe avocado op, ik zal het zeker afraden voor iedereen 😛
Ervaring is de beste leermeester Joyce 😉
Onlangs een kistje rijpe avcado’s (30 stuks) gekocht voor 4 euro ergens, voel me nu avocado-expert dankzij het internet! De helft bewaard in de koelkast en de andere helft daarbuiten. Ongeveer alle recepten en tips op internet gezien en geprobeerd, heerlijk allemaal. Nu nog 12 exemplaren over en vind ze nog steeds lekker, wat kun je veel doen met die dingen!
Op de markt Inge? Leuk hè, zo leer je inderdaad een product echt kennen
Utrechtse bazaar, daar vind ik vaak kratjes met spullen voor weinig geld (tomaten, pruimen etc). Ben gek op wecken, jam maken etc. Maar deze keer dus avocado’s! Heb ook al guacamole gemaakt en een deel ingevroren. Zal het laten weten hoe de kwaliteit daarvan is als ik het uit de vriezer haal!
Hoe lang moet pulp koken van een geraspte pit van een avocado
Ik denk misschien verliest het z’n voedingswaarde, als je gesneden avocado bewaart.
Ik stop de pit in de grond en krijg als ik geluk heb een leuke plant daarvoor terug ,
Leuk om te doen en spannend of hij aangroeit…
Volgens mij kun je een verkleurde avocado nog wel eten. Daar ga je denk niet dood aan.
Kan ik een aangesneden avocado nog bewaren voor een dag later ?
Dat is geen probleem Gerdien. Wel even afdekken met huishoudfolie en in de koelkast bewaren.
kan dat ook 2 dagen? en werkt het voor de adh om elke dag 1/3e avocado te eten?
Pit in de overgebleven halve avocado laten zitten en zo in de ijskast, met de open kant naar beneden op een schaaltje o.i.d.
Als ik avocado gebruik,waar ook voor doe ik er altijd de pit weer bij, zo verkleurd hij ook niet.