• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juli 2, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Avocado kopen, bewaren en snijden

door Connie Derks
in Kookschool
1
2
avocado kopen, snijden en bewaren

Avocado kopen bewaren en snijden – Je kent het vast wel, je koopt avocado’s en je denkt een prachtig exemplaar gescoord te hebben. Op het moment dat je de avocado wilt gaan gebruiken snijd je de vrucht in tweeën en dan is die bruin. Je kunt van alles tegenkomen als je avocado’s koopt. Van lichtgroen tot te hard of te zacht of helemaal bruin. En je loopt ook nog de kans dat het vruchtvlees draderig is. Dit ziet er niet echt smakelijk uit.

Eenmaal gekocht moet een rijpe avocado vrij snel gegeten worden, maar wat doe je met die keiharde exemplaren? Want onrijp zijn ze smakeloos en rubberachtig van structuur.

Hoe je die miskopen voorkomt en hoe je ermee omgaat als je toch per ongeluk dat ene onrijpe exemplaar gepakt hebt leggen we je hier uit.

Een goede avocado kopen

Een rijpe vrucht voelt zacht maar toch stevig. Deze heeft een mooie gelijkmatige schil zonder scheuren en deuken. Ook kun je prima controleren of een avocado goed rijp is door het kroontje er vanaf te halen.

  • Zit het kroontje erg vast? Dan is de vrucht nog niet rijp.
  • Ziet het kroontje erg donker? Dat is de vrucht te rijp.
  • Heeft het kroontje een mooi groene kleur? Dan heb je een perfecte avocado.

Als je een netje koopt is het lastig beoordelen of ze rijp zijn. Vaak zijn dit ook vrij harde exemplaren die nog moeten na rijpen. Beter koop je de avocado’s per stuk of de ready to eat per 2. Bewaar deze echter niet te lang want ze rijpen snel door. Na 2 dagen kunnen ze al overrijp zijn.

Op de fruitschaal of in de koelkast?

Fruit bewaar je op de fruitschaal, deze exoot dus ook. Een rijpe avocado die je nog niet direct nodig hebt, kun je beter wel beter in de koelkast bewaren. De kou stopt het rijpingsproces en de avocado blijft langer mooi.

Bewaar de rijpe avocado’s in de koelkast de kou stopt het rijpingsproces

Een te rijpe avocado gekocht? Wat nu?

Soms denk je deze avocado kan ik weggooien die ziet er niet meer uit, geef de moed niet op het lijkt soms erger dan het is. Als je deze doorsnijdt, valt het vaak best nog mee, soms is het alleen het spits gedeelte dat overrijp is. Snij dan de donkere plekken weg en gebruik de goede stukken. Helaas komt het ook regelmatig voor dat alle kansen verkeken zijn en je de vrucht echt weg moet gooien.

avocado

Avocado; Zet dit gezonde fruit eens centraal

Hij wordt steeds meer verkocht de avocado en dat is niet zo gek want hij is lekker, gezond en in vele gerechten te gebruiken.

Een onrijpe vrucht sneller laten rijpen

Je dacht een lekkere avocado te kopen en dan blijkt dat deze keihard is. Je zult dan even geduld moeten hebben. Leg deze avocado niet in de koelkast maar op de fruitschaal. Door het andere fruit op de schaal zal deze sneller rijpen. Fruit, en vooral bananen, laten ethyleengas los. Dit ethyleengas zorgt voor de rijping van de vrucht. Wil je nog sneller? Verpak dan de onrijpe avocado met een banaan in een plastic zak. De zak wordt nat aan de binnenkant (dat is ethyleengas) Dit zorgt voor een snellere rijping van de avocado. De banaan rijpt in dat geval ook sneller uiteraard.

Een aangesneden vrucht bewaren

Vaak gebruik je maar de helft van een avocado. De andere helft wordt in de koelkast gelegd en de dag erna is hij bruin en ziet er niet meer smakelijk uit. Vaak beland deze dan in de vuilnisbak, erg jammer want dit was niet nodig geweest.

gesneden avocado bewaren

Er zijn verschillende manieren om halve avocado’s te bewaren, maar probeer altijd de pit erin te laten zitten.

  • Smeer de snijkant in met citroensap tegen verkleuren en verpak strak in een stukje plasticfolie.
  • Doe een laagje water in een afsluitbaar bakje en leg de avocado er met de snijkant in, zo kan er geen zuurstof bij.
  • Verpak de halve vrucht met pit strak in plastic folie en draai daar weer aluminiumfolie overheen. Zo is het licht en luchtdicht verpakt.

Pas op voor de avocado-hand met het verwijderen van de pit

Hoe haal ik het beste de pit eruit?

Snij een avocado met een scherp mes in de lengte rond de pit in. Draai dan de 2 helften tegen elkaar in en trek ze uit elkaar. In één helft blijft dan meestal de pit zitten, soms haal je deze er makkelijk uit maar vaak zit deze ook echt stevig vast.

Er zijn verschillende manieren om deze pit eruit te halen. Je kunt de pit er met een lepel uit proberen te wippen. Vaak wordt er heel royaal een mes op de pit gezet en daarna een kwartslag gedraaid, maar dit trucje zorgt met regelmaat voor ongelukken. Het komt zelfs zo vaak voor dat het al de bijnaam de avocado-hand heeft gekregen. Sla je namelijk met je mes naast de harde ronde pit dan schiet je mes door het zachte vruchtvlees zo in je hand met alle gevolgen van dien.

Tip: Snijd de vrucht in kwarten, dan haal je de pit er veel makkelijker uit.

avocado kopen snijden en bewaren

Mooie plakjes snijden

Als je plakjes wilt, kun je er voor kiezen om deze in de schil van een halve vrucht te snijden en ze er vervolgens met een lepel uit te scheppen. Mooiere plakjes krijg je als je de schil voorzichtig verwijdert met een lepel. Dit kan zowel bij een halve als een kwart. Snij daarna de avocado in mooie plakjes blokjes of wat je maar wilt.

Pureren

Wil je een mooie gladde puree dan zal de avocado goed rijp moeten zijn. Een vrucht die niet helemaal rijp is, geeft geen gladde puree, er zullen altijd kleine korreltjes in blijven zitten. Pureren doe je het beste met een staafmixer in een smalle hoge kom of in een keukenmachine met mes. Om de mooie groene kleur te behouden voeg je voor het pureren het beste een klein beetje limoen- of citroensap toe. Het zuur zal ervoor zorgen dat het niet zo snel verkleurt.

Tags: Fruit
DeelPin5Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Port Salut
Kookschool

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Nederlandse boerenkaas
Kookschool

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

Roomsaus of Bechamelsaus
Kookschool

Roomsaus of Bechamelsaus

Roquefort
Kookschool

Roquefort; Wereldberoemde Franse kaas

snijbiet
Kookschool

Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente

groenten om te grillen
Kookschool

De 10 lekkerste groenten om te grillen

Hervekaas
Kookschool

Hervekaas, een stinkend lekker roodbacteriekaasje

rondvis fileren
Kookschool

Rondvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Reacties 2

  1. Connie Derks says:
    2 maanden geleden

    Dank je wel, graag gedaan. Echte avocado fans dus, een goede start van de dag met avocado.

    Beantwoorden
  2. K.M. Niezink-Quist says:
    2 maanden geleden

    Leuke informatie over de avocado. Wij eten dagelijks ‘s-morgens een halve avocado.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Broodje Hamburger
Specials

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Culinair fastfood. Een broodje hamburger zelf maken kan op veel manieren. Hier vind je wat lekkere recepten ter inspiratie.

Check het recept of lees de info
Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

eiersalade

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Recept in de picture

Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Pastagerechten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Het lijkt wel wat op mac and cheese, maar dan veel gezonder, want er zit een kilo groente in. Proef onze ovenpasta met koolrabi en graskaas!

Check het recept of lees de info
Salade van lollo rosso en lollo bionda

Salade van lollo rosso en lollo bionda

bavarois van kwark

Bavarois van kwark; een fantastisch basisrecept

Handige kooktips

Port Salut
Kookschool

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Deze Franse kaas ken je ongetwijfeld. Port-du-Salut ,het zachte kaasje met de milde smaak en de oranje korst. We vertellen je er meer over!

Check het recept of lees de info
Nederlandse boerenkaas

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

Roomsaus of Bechamelsaus

Roomsaus of Bechamelsaus

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Yvonne op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen