• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, maart 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Avocado kopen, bewaren en snijden

door Connie Derks
in Kookschool
1
2
avocado kopen, snijden en bewaren

Avocado kopen bewaren en snijden – Je kent het vast wel, je koopt avocado’s en je denkt een prachtig exemplaar gescoord te hebben. Op het moment dat je de avocado wilt gaan gebruiken snijd je de vrucht in tweeën en dan is die bruin. Je kunt van alles tegenkomen als je avocado’s koopt. Van lichtgroen tot te hard of te zacht of helemaal bruin. En je loopt ook nog de kans dat het vruchtvlees draderig is. Dit ziet er niet echt smakelijk uit.

Eenmaal gekocht moet een rijpe avocado vrij snel gegeten worden, maar wat doe je met die keiharde exemplaren? Want onrijp zijn ze smakeloos en rubberachtig van structuur.

Hoe je die miskopen voorkomt en hoe je ermee omgaat als je toch per ongeluk dat ene onrijpe exemplaar gepakt hebt leggen we je hier uit.

Een goede avocado kopen

Een rijpe vrucht voelt zacht maar toch stevig. Deze heeft een mooie gelijkmatige schil zonder scheuren en deuken. Ook kun je prima controleren of een avocado goed rijp is door het kroontje er vanaf te halen.

  • Zit het kroontje erg vast? Dan is de vrucht nog niet rijp.
  • Ziet het kroontje erg donker? Dat is de vrucht te rijp.
  • Heeft het kroontje een mooi groene kleur? Dan heb je een perfecte avocado.

Als je een netje koopt is het lastig beoordelen of ze rijp zijn. Vaak zijn dit ook vrij harde exemplaren die nog moeten na rijpen. Beter koop je de avocado’s per stuk of de ready to eat per 2. Bewaar deze echter niet te lang want ze rijpen snel door. Na 2 dagen kunnen ze al overrijp zijn.

Op de fruitschaal of in de koelkast?

Fruit bewaar je op de fruitschaal, deze exoot dus ook. Een rijpe avocado die je nog niet direct nodig hebt, kun je beter wel beter in de koelkast bewaren. De kou stopt het rijpingsproces en de avocado blijft langer mooi.

Bewaar de rijpe avocado’s in de koelkast de kou stopt het rijpingsproces

Een te rijpe avocado gekocht? Wat nu?

Soms denk je deze avocado kan ik weggooien die ziet er niet meer uit, geef de moed niet op het lijkt soms erger dan het is. Als je deze doorsnijdt, valt het vaak best nog mee, soms is het alleen het spits gedeelte dat overrijp is. Snij dan de donkere plekken weg en gebruik de goede stukken. Helaas komt het ook regelmatig voor dat alle kansen verkeken zijn en je de vrucht echt weg moet gooien.

avocado

Avocado; Zet dit gezonde fruit eens centraal

Hij wordt steeds meer verkocht de avocado en dat is niet zo gek want hij is lekker, gezond en in vele gerechten te gebruiken.

Een onrijpe vrucht sneller laten rijpen

Je dacht een lekkere avocado te kopen en dan blijkt dat deze keihard is. Je zult dan even geduld moeten hebben. Leg deze avocado niet in de koelkast maar op de fruitschaal. Door het andere fruit op de schaal zal deze sneller rijpen. Fruit, en vooral bananen, laten ethyleengas los. Dit ethyleengas zorgt voor de rijping van de vrucht. Wil je nog sneller? Verpak dan de onrijpe avocado met een banaan in een plastic zak. De zak wordt nat aan de binnenkant (dat is ethyleengas) Dit zorgt voor een snellere rijping van de avocado. De banaan rijpt in dat geval ook sneller uiteraard.

Een aangesneden vrucht bewaren

Vaak gebruik je maar de helft van een avocado. De andere helft wordt in de koelkast gelegd en de dag erna is hij bruin en ziet er niet meer smakelijk uit. Vaak beland deze dan in de vuilnisbak, erg jammer want dit was niet nodig geweest.

gesneden avocado bewaren

Er zijn verschillende manieren om halve avocado’s te bewaren, maar probeer altijd de pit erin te laten zitten.

  • Smeer de snijkant in met citroensap tegen verkleuren en verpak strak in een stukje plasticfolie.
  • Doe een laagje water in een afsluitbaar bakje en leg de avocado er met de snijkant in, zo kan er geen zuurstof bij.
  • Verpak de halve vrucht met pit strak in plastic folie en draai daar weer aluminiumfolie overheen. Zo is het licht en luchtdicht verpakt.

Pas op voor de avocado-hand met het verwijderen van de pit

Hoe haal ik het beste de pit eruit?

Snij een avocado met een scherp mes in de lengte rond de pit in. Draai dan de 2 helften tegen elkaar in en trek ze uit elkaar. In één helft blijft dan meestal de pit zitten, soms haal je deze er makkelijk uit maar vaak zit deze ook echt stevig vast.

Er zijn verschillende manieren om deze pit eruit te halen. Je kunt de pit er met een lepel uit proberen te wippen. Vaak wordt er heel royaal een mes op de pit gezet en daarna een kwartslag gedraaid, maar dit trucje zorgt met regelmaat voor ongelukken. Het komt zelfs zo vaak voor dat het al de bijnaam de avocado-hand heeft gekregen. Sla je namelijk met je mes naast de harde ronde pit dan schiet je mes door het zachte vruchtvlees zo in je hand met alle gevolgen van dien.

Tip: Snijd de vrucht in kwarten, dan haal je de pit er veel makkelijker uit.

avocado kopen snijden en bewaren

Mooie plakjes snijden

Als je plakjes wilt, kun je er voor kiezen om deze in de schil van een halve vrucht te snijden en ze er vervolgens met een lepel uit te scheppen. Mooiere plakjes krijg je als je de schil voorzichtig verwijdert met een lepel. Dit kan zowel bij een halve als een kwart. Snij daarna de avocado in mooie plakjes blokjes of wat je maar wilt.

Pureren

Wil je een mooie gladde puree dan zal de avocado goed rijp moeten zijn. Een vrucht die niet helemaal rijp is, geeft geen gladde puree, er zullen altijd kleine korreltjes in blijven zitten. Pureren doe je het beste met een staafmixer in een smalle hoge kom of in een keukenmachine met mes. Om de mooie groene kleur te behouden voeg je voor het pureren het beste een klein beetje limoen- of citroensap toe. Het zuur zal ervoor zorgen dat het niet zo snel verkleurt.

Tags: Fruit
DeelPin6Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Reacties 2

  1. Connie Derks says:
    11 maanden geleden

    Dank je wel, graag gedaan. Echte avocado fans dus, een goede start van de dag met avocado.

    Beantwoorden
  2. K.M. Niezink-Quist says:
    11 maanden geleden

    Leuke informatie over de avocado. Wij eten dagelijks ‘s-morgens een halve avocado.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Aardappelschotel met kip en koolraap
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap, dat is een avondmaaltijd, met aardappels, groente en vlees. Een AGV'tje dus, maar wel een hele lekkere!

Check het recept of lees de info
gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen