Avocado kopen bewaren en snijden – Je kent het vast wel, je koopt avocado’s en je denkt een prachtig exemplaar gescoord te hebben. Op het moment dat je de avocado wilt gaan gebruiken snijd je de vrucht in tweeën en dan is hij bruin van binnen. Je kunt van alles tegenkomen als je avocado’s koopt. Van lichtgroen tot te hard of te zacht of helemaal bruin. En je loopt ook nog de kans dat het vruchtvlees draderig is. Dit ziet er niet echt smakelijk uit.
Eenmaal gekocht moet een rijpe avocado vrij snel gegeten worden, maar wat doe je met die keiharde exemplaren? Want onrijp zijn ze smakeloos en rubberachtig van structuur.
Hoe je die miskopen voorkomt en hoe je ermee omgaat als je toch per ongeluk dat ene onrijpe exemplaar gepakt hebt, kun je hier lezen:
Een goede avocado kopen
Een rijpe vrucht voelt zacht, maar toch stevig. De avocado heeft een mooie gelijkmatige schil zonder scheuren en deuken. Ook kun je prima controleren of een avocado goed rijp is door het kroontje er vanaf te halen.
- Zit het kroontje erg vast? Dan is de vrucht nog niet rijp.
- Ziet het kroontje erg donker? Dat is de vrucht te rijp.
- Heeft het kroontje een mooi groene kleur? Dan heb je een perfecte avocado.
Als je een netje koopt, is het lastig beoordelen of ze rijp zijn. Vaak zijn dit ook vrij harde exemplaren die nog moeten na rijpen. Beter koop je de avocado’s per stuk, of de ‘ready to eat’ exemplaren per twee. Bewaar ze echter niet te lang, want ze rijpen snel door. Na twee dagen kunnen ze al overrijp zijn.
Op de fruitschaal of in de koelkast?
Fruit bewaar je op de fruitschaal, deze exoot dus ook. Een rijpe avocado die je nog niet direct nodig hebt, kun je beter wel beter in de koelkast bewaren. De kou stopt het rijpingsproces en de avocado blijft langer mooi.
Bewaar de rijpe avocado’s in de koelkast, de kou stopt het rijpingsproces
Een te rijpe avocado gekocht? Wat nu?
Soms denk je ‘die avocado kan ik weggooien, die ziet er niet meer uit’. Geef de moed niet op, het lijkt soms erger dan het is. Als je zo’n exemplaar doorsnijdt, valt het vaak best nog mee, soms is het alleen het spitse gedeelte dat overrijp is. Snijd dan de donkere plekken weg en gebruik de goede stukken. Helaas komt het ook regelmatig voor dat alle kansen verkeken zijn en je de vrucht echt weg moet gooien.
Avocado; zet dit gezonde fruit eens centraal
Hij wordt steeds meer verkocht de avocado en dat is niet zo gek want hij is lekker, gezond en in vele gerechten te gebruiken.
Een onrijpe vrucht sneller laten rijpen
Je dacht een lekkere avocado te kopen en dan blijkt dat hij erg hard is. Je zult dan even geduld moeten hebben. Leg die avocado niet in de koelkast, maar op de fruitschaal. Door het andere fruit op de schaal zal de avocado sneller rijpen. Fruit, en vooral bananen, laten ethyleengas los. Dit ethyleengas zorgt voor de rijping van de vrucht. Wil je het nog sneller? Verpak dan de onrijpe avocado met een banaan in een plastic zak. De zak wordt nat aan de binnenkant (dat is ethyleengas) Dit zorgt voor een snellere rijping van de avocado. De banaan rijpt in dat geval ook sneller uiteraard.
Een aangesneden vrucht bewaren
Vaak gebruik je maar de helft van een avocado. De andere helft wordt in de koelkast gelegd en de dag erna is hij bruin en ziet er niet smakelijk meer uit. Vaak belandt hij dan in de vuilnisbak. Erg jammer, want dit was niet nodig geweest.
Er zijn verschillende manieren om halve avocado’s te bewaren, maar probeer altijd de pit erin te laten zitten
- Smeer de snijkant in met citroensap, dit is tegen het verkleuren, en verpak de avocado strak in een stukje plasticfolie.
- Doe een laagje water in een afsluitbaar bakje en leg de avocado er met de snijkant in, zo kan er geen zuurstof bij.
- Verpak de halve vrucht, met pit, strak in plasticfolie en draai daar weer aluminiumfolie overheen. Zo is het licht en luchtdicht verpakt.
Pas op voor de avocado-hand met het verwijderen van de pit
Hoe haal je het beste de pit eruit?
Snijd een avocado met een scherp mes in de lengte rond de pit in. Draai dan de twee helften tegen elkaar in en trek ze uit elkaar. In één helft blijft dan meestal de pit zitten. Soms haal je die er makkelijk uit, maar vaak zit hij ook echt stevig vast.
Er zijn verschillende manieren om de pit eruit te halen. Je kunt de pit er met een lepel uit proberen te wippen. Vaak wordt er heel royaal een mes op de pit gezet en daarna een kwartslag gedraaid, maar dit trucje zorgt met regelmaat voor ongelukken. Het komt zelfs zo vaak voor dat het al de bijnaam de avocado-hand heeft gekregen. Sla je namelijk met je mes naast de harde ronde pit, dan schiet je mes door het zachte vruchtvlees zo in je hand, met alle gevolgen van dien.
Tip: Snijd de vrucht in kwarten, dan haal je de pit er veel makkelijker uit.
Mooie plakjes snijden
Als je plakjes wilt, kun je er voor kiezen om die in de schil van een halve vrucht te snijden en ze er vervolgens met een lepel uit te scheppen. Mooiere plakjes krijg je als je de schil voorzichtig verwijdert met een lepel. Dit kan zowel bij een halve, als een kwart. Snijd daarna de avocado in mooie plakjes blokjes, of wat je maar wilt.
Pureren
Wil je een mooie gladde puree, dan zal de avocado goed rijp moeten zijn. Een vrucht die niet helemaal rijp is, geeft geen gladde puree, er zullen altijd kleine korreltjes in blijven zitten. Pureren doe je het beste met een staafmixer in een smalle hoge kom of in een keukenmachine met mes. Om de mooie groene kleur te behouden voeg je voor het pureren het beste een klein beetje limoen- of citroensap toe. Het zuur zal ervoor zorgen dat de avocado niet zo snel verkleurt.
Dank je wel, graag gedaan. Echte avocado fans dus, een goede start van de dag met avocado.
Leuke informatie over de avocado. Wij eten dagelijks ‘s-morgens een halve avocado.