• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, februari 6, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Aziatisch koken, Informatie en tips voor een snelle start!

door Redactie
in Kookschool
0
1
Aziatisch koken

Aziatisch koken, Informatie en tips voor een snelle start! – Ik krijg wel eens vragen van mensen die niet echt goed weten wat je met bepaalde producten kunt doen of wat het zijn en waarvoor ze gebruikt worden. Hieronder een uitleg van de meest gebruikte producten in de Aziatische keuken. Het is en blijft één van mijn favoriete keukens. Met deze producten kun je eindeloos variëren. Je kunt er Chinees mee koken, Indonesisch, Thais, Japans of fusion. Fusion is een megelmoes van keukens door elkaar. Je kan bijvoorbeeld een Oosters gerecht een westerse invloed meegeven. Fusion wordt vaak onterecht verward met de multi culturele keuken. Ik begrijp het wel, maar terecht is het niet. Hieronder vind je een groot aantal producttips uitgelicht. Handig om te bewaren.

Aziatisch koken met sojasaus of oestersaus

Lichte sojasaus onder de naam Superior Soy is licht van kleur, is voller van smaak en iets zouter. Deze sojasaus wordt gebruikt om te koken.

Donkere sojasaus onder de naam Soy Superior Sauce wordt meer gebruikt bij stoofgerechten en dipsauzen.

Oestersaus wordt gemaakt van een concentraat van oesters gekookt in sojasaus en pekel. Hoewel de naam het doet vermoeden smaakt deze saus in het geheel niet naar vis. De saus heeft een volle aromatische smaak en wordt niet alleen gebruikt om te koken, maar ook aangeroerd met een scheutje olie bij groente, vlees en vis. Wees er zuinig mee want oestersaus geeft een ware smaakexplosie af.

Rijstwijn en Merin

Rijstwijn. In Zuid- Oost- Azië veel gebruikt om te koken en te drinken. Shaoxing is de beste en wordt gemaakt van kleefrijst, gist en bronwater. Chefkoks gebruiken dit in marinades en sauzen. Niet te verwarren met Sake, de Japanse versie van rijstwijn! Deze japanse heeft een totaal andere smaak. Er is geen enkele wijn die de Shaoxing kan vervangen behalve droge sherry. Een fles is op kamertemperatuur zeer lang houdbaar.

Merin is een zoete, zware Japanse rijstwijn die licht stroperig is. Wordt alleen gebruikt om gerechten een licht zoet accent te geven. De inhoud van de fles is lang houdbaar en het is het zoeken zeker de moeite waard. Er is geen Westerse vervanging voor Merin.

Verse limoenen en knapperige tauge

Limoen heeft een verfijnde lichtzure smaak. In Oosterse gerechten veelvuldig gebruikt. Eén limoen geeft circa 2 el sap en 1 ½ tl rasp.

Taugé. In Nederland overal verkrijgbaar als kiemgroente. Koop verse knapperige taugé. Losjes verpakt in keukenpapier en dan in een plastic zakje is de taugé nog een aantal dagen vers te houden in de groente lade van de koelkast.

Nog meer tips voor Aziatisch koken:

Suiker wordt in de Oosterse keuken spaarzaam gebruikt in pikante gerechten. Indien juist toegepast brengt suiker de verschillende smaken goed in balans.

Sjalotten worden veel gebruikt. De smaak is minder overheersend dan gewone ui. Bewaar op een koele droge plaats dus niet in de koelkast. Kun je geen sjalotten krijgen gebruik dan kleine verse gele uien.

Steranijs is steviger van smaak dan de gewone anijs, meer dropsmaak. In een goed afgesloten glazen pot op een donkere plaats is de steranijs bijna onbeperkt houdbaar. Wordt veel gebruikt in stoofgerechten om vlees lekkerder mee te maken.

Olie In Zuidoost Azië worden veelal plantaardige oliën gebruikt. Arachideolie, die gemaakt wordt van pinda’s, is bijzonder populair. Je kunt als je bv hebt gefrituurd deze olie nogmaals gebruiken. Giet hem door een stuk kaasdoek en nadat hij is afgekoeld bewaar je het in een glazen pot op een droge koele plaats. In de koelkast wordt hij troebel, maar de olie wordt weer helder op kamertemperatuur. Niet meer dan 2 keer gebruiken i.v.m. het toenemen van de vetzuren.

Vijfkruidenpoeder (five spices) Heeft langzamerhand een plaats veroverd in het kruidenassortiment van de supermarkt. Het is een mengsel van steranijs, venkelzaad, kruidnagel, kaneel en Sechuanpeper. De samenstelling moet scherp, kruidig, geurig en lichtzoet zijn. De exotische geur en smaak die het poeder aan een gerecht geeft maakt het zoeken naar een goede kwaliteit meer dan het zoeken waard. Lang houdbaar in een goed afgesloten potje. Wees er voorzichtig mee.

Vissaus Ook wel Nam Pla genoemd is een dunne bruine saus die wordt gemaakt van gefermenteerde gezouten vis. Meestal is dit ansjovis. Wordt verkocht in flesjes en heeft een sterke vissmaak. Het geeft gerechten een bijzondere rijke smaak hoewel de sterke vissmaak door het koken “vervaagt “. Gebruik zeker in het begin spaarzaam. Thaise soorten zijn de beste van kwaliteit en minder zout van smaak.

Tags: Landen - Aziatisch
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

Reacties 1

  1. Joke-Inkoken says:
    10 jaar geleden

    Voor iedereen die van Aziatisch koken houdt (of op zoek is naar bijzondere ingrediënten); ik heb een
    een geweldige site gevonden waarop heel veel toko’s staan, zelfs met een beschrijving/recensie! Volgens mij wordt deze lijst uitstekend bijgehouden; echt een aanrader:

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Rode kool stamppot met appel en ananas
Stamppot

Rode kool stamppot met appel en ananas

Deze friszoete rode kool stamppot met appel en ananas is door zijn kleur een feest om te zien en favoriet bij jong en oud.

Check het recept of lees de info
Ham-kaasrolletjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Handige kooktips

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!

Check het recept of lees de info
ei bakken

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Linda op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen