• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, augustus 8, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Baktermen en handelingen

door Samantha
in Kookschool
0
0
Blindbakken

Aanzetten

Het aanbrengen van chocoladeschaafsel of gebrande nootjes aan de zijkant van een taart. U vult een bord met de gewenste decoratie en plaatst uw taart op een kartonnetje. Vervolgens neemt u de taart in uw ene hand en met de andere hand drukt u lichtjes de decoratie tegen de zijkant van uw taart.

Abricoteren

Het bestrijken van uw gebak met een verwarmde abrikozenmoes/jam met behulp van een bakkwast. Uw gebak zal hierdoor een mooie warme glans krijgen.

Au-bain marie

Het verhitten van (vloeibaar) voedsel door het in een vuurvaste schaal of kom in of boven een pannetje met kokend water te plaatsen. Wordt veel gebruikt om bijvoorbeeld chocolade te smelten.

Blind bakken

Het bakken van deeg met behulp van een steunvulling bijv. rijst, gedroogde peulvruchten of keramische bonen. Dit wordt gedaan om het rijzen van het deeg tegen te gaan, tevensĀ voorkomt het gewicht van de vulling dat opstaande randen zullen inzakken. Dit wordt gedaan als de vulling een kortere baktijd heeft ofwel als de vulling later koud wordt toegevoegd.

Bruneren

Het roosteren van noten. Verspreidt de noten over een bakplaat en bak deze ongeveer 15 min in een voorverwarmde oven van 150 graden tot ze beginnen te verkleuren. Door het bruneren van noten krijgen uw noten nog meer smaak.

Fonceren

Het bekleden van een bakvorm met deeg, dit kan bladerdeeg maar ook koekjesdeeg zijn. Zorg er altijd voor dat het deeg gelijkmatig over de vorm verdeeld is en er geen luchtbellen ontstaan.

Karameliseren

Suiker omzetten tot karamel door middel van verhitting op lage temperatuur, dit verdient wel enige nauwkeurigheid, kleurt de suiker te donker dan wordt de ontstane karamel bitter. Het best kunt u iedere keer een kleine hoeveelheid suiker toevoegen en op die manier beetje bij beetje laten smelten. Pas op de ontstane karamel is zeer heet !

Lobbig

Het niet helemaal stijf slaan van slagroom, vaak wordt er ook gesproken over 3/4 stijf slaan, of opkloppen tot yoghurtdikte. Door het niet helemaal stijf te kloppen van de slagroom kan deze makkelijker met andere ingrediƫnten gemengd worden.

Maskeren

Het bedekken van een taart met een dun strak laagje slagroom of crĆØme. Door uw taart te maskeren is uw oorspronkelijke taart/cake niet meer zichtbaar, door uw taart te maskeren kunt u dus eventuele oneffenheden wegwerken. Tevens kunt u het gemaskeerde laagje gebruiken als plaklaag voor als u uw taart wilt decoreren met nootjes of chocolade of wilt bekleden met marsepein of fondant.

Storten/ lossen

Het uit de vorm halen van gebak door deze om te keren op een theedoek of een rooster. Gebruikt u een theedoek bestrooi deze dan eerst lichtjes met suiker om plakken te voorkomen. Soms word het gebak dan nog een keer gedraaid om de bovenkant weer boven te krijgen. Dit doe je door een bord oid op je gebak te leggen, dit tezamen snel om te draaien, de vorm eraf halen en dan weer omdraaien met een rooster

Toeren

Het vouwen, uitrollen en vervolgens 90 graden draaien van het deeg. Bij het maken van bladerdeeg past u deze techniek minimaal 3 keer toe. Op deze manier ontstaan er laagjes van deeg en boter wat na het bakken het kenmerkende bladerende effect aan bladerdeeg geeft.

Tremperen

Het besprenkelen van een laag van uw taart met een siroop of alcoholische drank. Uw taart wordt hierdoor minder droog en u verhoogd hiermee de smaak. Besprenkel uw taartje met de vloeistof voordat u de vulling plaatst.

Wellen

Het in het water zetten van bijv. rozijnen of ander gedroogde vruchtenĀ om ze vocht op te laten nemen.

DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Emmentaler
Kookschool

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Appenzeller
Kookschool

Appenzeller; een bijzondere Zwitserse kaas

Toppings voor ovenschotels
Kookschool

Toppings voor ovenschotels; Dit zijn de lekkerste varianten

geitenkaas fenegriek
Kookschool

Geitenkaas met fenegriek van de Blije Geit

ijs maken - roomijs - sorbetijs
Kookschool

IJs maken; tips en recepten voor een verkoelende zomer

Garnalen in limoen-pepermarinade
Kookschool

Marineren; dat voegt iets toe aan je product!

Runderspareribs
Kookschool

Runderspareribs: de andere spareribs

ComtƩ
Kookschool

ComtƩ; De koning onder de bergkazen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

kaasplankjes
Specials

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Verschillende kaasplankjes als dessert of voor bij de borrel. Opbouw, verrijken en presenteren, het komt allemaal voorbij in dit artikel.

Check het recept of lees de info
Rondvis

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Eiervinaigrette

Eiervinaigrette; frisse dressing die bij veel past

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Recept in de picture

bloemkool broccoli salade
Bijgerecht

Bloemkool broccoli salade

Verrukkelijke nazomer salade. Breng variatie in je salades en maak deze stoere bloemkool broccoli salade met kaas en een vleugje knoflook.

Check het recept of lees de info
Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Mango chutney zelf maken

Mango chutney zelf maken

Handige kooktips

Emmentaler
Kookschool

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas. Deze kaas is onmisbaar in de Zwitserse kaasfondue en op een Zwitsers kaasplankje!

Check het recept of lees de info
Appenzeller

Appenzeller; een bijzondere Zwitserse kaas

Toppings voor ovenschotels

Toppings voor ovenschotels; Dit zijn de lekkerste varianten

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Joris op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Eline op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Redactie op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • jaap op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • Connie Derks op Peren-amandelcake met kardemom
  • Marie Curie op Peren-amandelcake met kardemom

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediĆ«nten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

Ā© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

Ā© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen