• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, februari 6, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Baktermen en handelingen

door Samantha
in Kookschool
0
0
Blindbakken

Aanzetten

Het aanbrengen van chocoladeschaafsel of gebrande nootjes aan de zijkant van een taart. U vult een bord met de gewenste decoratie en plaatst uw taart op een kartonnetje. Vervolgens neemt u de taart in uw ene hand en met de andere hand drukt u lichtjes de decoratie tegen de zijkant van uw taart.

Abricoteren

Het bestrijken van uw gebak met een verwarmde abrikozenmoes/jam met behulp van een bakkwast. Uw gebak zal hierdoor een mooie warme glans krijgen.

Au-bain marie

Het verhitten van (vloeibaar) voedsel door het in een vuurvaste schaal of kom in of boven een pannetje met kokend water te plaatsen. Wordt veel gebruikt om bijvoorbeeld chocolade te smelten.

Blind bakken

Het bakken van deeg met behulp van een steunvulling bijv. rijst, gedroogde peulvruchten of keramische bonen. Dit wordt gedaan om het rijzen van het deeg tegen te gaan, tevens voorkomt het gewicht van de vulling dat opstaande randen zullen inzakken. Dit wordt gedaan als de vulling een kortere baktijd heeft ofwel als de vulling later koud wordt toegevoegd.

Bruneren

Het roosteren van noten. Verspreidt de noten over een bakplaat en bak deze ongeveer 15 min in een voorverwarmde oven van 150 graden tot ze beginnen te verkleuren. Door het bruneren van noten krijgen uw noten nog meer smaak.

Fonceren

Het bekleden van een bakvorm met deeg, dit kan bladerdeeg maar ook koekjesdeeg zijn. Zorg er altijd voor dat het deeg gelijkmatig over de vorm verdeeld is en er geen luchtbellen ontstaan.

Karameliseren

Suiker omzetten tot karamel door middel van verhitting op lage temperatuur, dit verdient wel enige nauwkeurigheid, kleurt de suiker te donker dan wordt de ontstane karamel bitter. Het best kunt u iedere keer een kleine hoeveelheid suiker toevoegen en op die manier beetje bij beetje laten smelten. Pas op de ontstane karamel is zeer heet !

Lobbig

Het niet helemaal stijf slaan van slagroom, vaak wordt er ook gesproken over 3/4 stijf slaan, of opkloppen tot yoghurtdikte. Door het niet helemaal stijf te kloppen van de slagroom kan deze makkelijker met andere ingrediënten gemengd worden.

Maskeren

Het bedekken van een taart met een dun strak laagje slagroom of crème. Door uw taart te maskeren is uw oorspronkelijke taart/cake niet meer zichtbaar, door uw taart te maskeren kunt u dus eventuele oneffenheden wegwerken. Tevens kunt u het gemaskeerde laagje gebruiken als plaklaag voor als u uw taart wilt decoreren met nootjes of chocolade of wilt bekleden met marsepein of fondant.

Storten/ lossen

Het uit de vorm halen van gebak door deze om te keren op een theedoek of een rooster. Gebruikt u een theedoek bestrooi deze dan eerst lichtjes met suiker om plakken te voorkomen. Soms word het gebak dan nog een keer gedraaid om de bovenkant weer boven te krijgen. Dit doe je door een bord oid op je gebak te leggen, dit tezamen snel om te draaien, de vorm eraf halen en dan weer omdraaien met een rooster

Toeren

Het vouwen, uitrollen en vervolgens 90 graden draaien van het deeg. Bij het maken van bladerdeeg past u deze techniek minimaal 3 keer toe. Op deze manier ontstaan er laagjes van deeg en boter wat na het bakken het kenmerkende bladerende effect aan bladerdeeg geeft.

Tremperen

Het besprenkelen van een laag van uw taart met een siroop of alcoholische drank. Uw taart wordt hierdoor minder droog en u verhoogd hiermee de smaak. Besprenkel uw taartje met de vloeistof voordat u de vulling plaatst.

Wellen

Het in het water zetten van bijv. rozijnen of ander gedroogde vruchten om ze vocht op te laten nemen.

DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Ham-kaasrolletjes
Hapjes

Ham-kaasrolletjes; gemaakt met bladerdeeg

Iets lekkers voor bij de borrel? Of in de lunchtrommel? Je maakt in een handomdraai deze ham-kaasrolletjes van bladerdeeg.

Check het recept of lees de info
chocolademousse taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen