Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bakvormen; kies de juiste vorm voor jouw cake

Bakvormen zijn er in verschillende vormen en maten. De keuze voor bakvormen is persoonlijk maar we hebben wat tips voor je om de juiste bakvormen te kiezen.

0 1.520

Bakvormen; kies de juiste vorm voor jouw cake – Wat een keus aan bakvormen is er tegenwoordig, de rechthoek en de aloude tulband hebben stevige concurrentie gekregen. Ik vertel je graag wat meer over de verschillende materialen en vormen.

Bakvormen van verschillende materialen

Je hebt vele bakvormen van vele soorten materialen. Gietijzer, blik of siliconen en deze 3 ook nog in verschillende kwaliteiten. Het materiaal van de vorm heeft invloed op de kleur en korst van de cake.

De ouderwetse blikken tulbandvorm

Dit is een vrij dunne plaatstalen vorm, deze waren voor de opkomst van de gietijzeren vorm de standaard. Ze zijn nog steeds op vele plaatsen te koop. Soms zijn ze onderdeel van een set bij een springvorm.  Deze vormen zijn goed van kwaliteit en goed betaalbaar.

De siliconen vorm

De siliconen bakvormen zijn er in 2 kwaliteiten, beide in vele vormen en motieven. Vooral de goedkopere kwaliteit wil wat bak eigenschappen betreft nogal eens tegenvallen. De duurdere horecakwaliteit is stukken beter maar geeft net als de goedkopere versie geen mooie krokante korst. Dit is goed om te bakken voor een taart of een bavaroise maar voor een cake die je niet decoreert vind ik het geen aanrader. Vooral ook omdat de details van de bewerkte vormen vaak niet goed uitkomen. En een niet onbelangrijk detail is dat ze flexibel zijn en daardoor makkelijker morsen met in de oven zetten. Dit is wel op te lossen door ze op een bakplaat te zetten voor ze in de oven gaan. Deze vormen variëren erg in prijs al naar gelang de kwaliteit.

De gietijzeren bakvormen

Gietijzeren bakvormen zijn momenteel een rage, je hebt ze in de mooiste vormen met prachtige tot in precisie uitgewerkte details. Deze details zorgen er vaak voor dat de cake niet goed uit de vorm komt. Goed invetten en bloemen is hierbij een must. Doordat de bakvormen zo dik zijn hebben ze een iets hogere temperatuur nodig bij het bakken dan bijvoorbeeld de blikken bakvormen. In de meeste gevallen volstaat ongeveer 10 graden meer.

Onderhoud van de bakvormen

Laat de bakvormen altijd eerst helemaal afkoelen. Maak een sopje met een heel klein beetje afwasmiddel en laat de vorm hier even in staan. Borstel de vorm met een zachte [verf] borstel of zacht doekje schoon en spoel goed af. Laat de vorm op een rooster helemaal drogen voordat je deze opbergt. Vanzelfsprekend mag de vorm niet in de vaatwasser en mogen er geen schuursponsjes gebruikt worden want deze beschadigen de beschermlaag.

Let op: Gebruik geen zuur in de gietijzeren vormen, deze kunnen de beschermlaag beschadigen. Denk hierbij aan verse cranberry’s of een citrussiroop die je op de nog warme cake giet.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer