Bakvormen; kies de juiste vorm voor jouw cake – Wat een keus aan bakvormen is er tegenwoordig. De rechthoekige vorm en de aloude tulband hebben stevige concurrentie gekregen. We vertellen je graag wat meer over de verschillende materialen en vormen.
Bakvormen van verschillende materialen
Je hebt heel veel bakvormen van heel veel soorten materialen. Gietijzer, blik of siliconen en die drie ook nog in verschillende kwaliteiten. Het materiaal van de vorm heeft invloed op de kleur en korst van de cake.
De ouderwetse blikken tulbandvorm
Dit is een vrij dunne plaatstalen vorm, ze waren voor de opkomst van de gietijzeren vorm de standaard. Ze zijn nog steeds op veel plaatsen te koop. Soms zijn ze onderdeel van een set bij een springvorm. Dit soort vormen zijn goed van kwaliteit en goed betaalbaar.
De siliconen vorm
De siliconen bakvormen zijn er in 2 kwaliteiten. Die zijn er beide in heel veel vormen en motieven. Vooral de goedkopere kwaliteit wil, als het gaat om bakeigenschappen, nogal eens tegenvallen. De duurdere horecakwaliteit is stukken beter. Maar die geeft, net als de goedkopere versie, geen mooie krokante korst. Dit is goed om te bakken voor een taart of een bavarois, maar voor een cake die je niet decoreert, is het geen aanrader. Vooral ook omdat de details van de bewerkte vormen vaak niet goed uitkomen. En een niet onbelangrijk detail is dat ze flexibel zijn, en daardoor makkelijker morsen met in de oven zetten. Dit is wel op te lossen door ze op een bakplaat te zetten voor ze in de oven gaan. De vormen variëren erg in prijs al naar gelang de kwaliteit.
De gietijzeren bakvormen
Gietijzeren bakvormen zijn nu een rage, je hebt ze in de mooiste vormen met prachtige tot in precisie uitgewerkte details. Die details zorgen er wel vaak voor dat de cake niet goed uit de vorm komt. Goed invetten en bloemen is hierbij een must. Doordat de bakvormen zo dik zijn, hebben ze een iets hogere temperatuur nodig bij het bakken dan bijvoorbeeld de blikken bakvormen. In de meeste gevallen volstaat ongeveer 10 graden meer.
Onderhoud van de bakvormen
Laat de bakvormen altijd eerst helemaal afkoelen. Maak een sopje met een heel klein beetje afwasmiddel en laat de vorm hier even in staan. Borstel de vorm met een zachte (verf)borstel of zacht doekje schoon en spoel goed af. Laat de vorm op een rooster helemaal drogen voordat je hem opbergt. Vanzelfsprekend mag de vorm niet in de vaatwasser en mogen er geen schuursponsjes gebruikt worden, want die beschadigen de beschermlaag.
Let op: Gebruik geen zuur in de gietijzeren vormen, dit kan de beschermlaag beschadigen. Denk hierbij aan verse cranberry’s of een citrussiroop die je op de nog warme cake giet.
Mijn tulbandcake bak ik in een siliconenvorm van goede kwaliteit. Ik vet hem in en bestrooi hem met bloem. Ik voeg als het beslag klaar is altijd een bakje citroenrasp van dr. Oetker (Jumbo) toe en roer dat er voorzichtig doorheen.
Ik bak de cake op 150 graden hetelucht in mijn combimagnetron ongeveer 55 – 60 minuten.
Als de cake klaar is stort ik hem meteen op een rooster en laat hem uren afkoelen.
Hij heeft een heerlijk krokant korstje en van binnen is hij heel smeuïg.
Groetjes,
Marguerite (amateurbakker)
Bedankt voor het delen van je tip! Siliconen vormen zijn net als metalen vormen in vele kwaliteiten te koop. Wanneer je een goede kwaliteit hebt kun je er inderdaad erg mooie en lekkere cakes in bakken.