De barbecue aansteken – Wie houdt er niet van grillen op een houtskoolvuurtje? De gerechten krijgen er een heerlijk, rokerige smaak van, die je nooit kunt bereiken met het gebruik van een gasbarbecue. Toch vinden veel mensen een gasbarbecue ‘handiger’. Dat heeft dan vaak vooral te maken met dat men niet zo goed weet hoe je een houtskoolbarbecue aansteekt, op de juiste temperatuur krijgt én houdt. Wil je leren hoe je zo’n fikkie stookt? Lees hieronder hoe een barbecue aansteken het makkelijkst gaat.
Houtskool, briketten of allebei?
Voordat je de barbecue gaat aansteken moet je eerst de keuze maken of je houtskool, briketten of een combinatie van die twee wilt gebruiken. Die keus is afhankelijk van het soort gerecht dat je wilt maken. Voor een barbecue waarbij je wat worstjes, een paar burgers en (groente)sspiesjes grilt, kies je voor houtskool, want dat is sneller op temperatuur, maar ook sneller opgebrand. Wil je een groot stuk vlees langzaam garen? Ga dan voor briketten. Het duurt iets langer voor je kunt beginnen, maar die briketten gloeien veel langer dan houtskool en worden minder heet. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van houtskool en briketten.
Aanmaakblokjes; voor het makkelijk aansteken van de barbecue
Aanmaakblokjes zijn een handig hulpmiddel bij het aansteken van een barbecue. Er worden verschillende soorten aanmaakblokjes verkocht. Er zijn witte aanmaakblokjes waarin kerosine of paraffine als brandstof zit. Daarnaast zijn er bruine aanmaakblokjes die worden gemaakt van geperste hout- of kokosvezels, waaraan een plantaardige olie of paraffine als brandstof wordt toegevoegd. Verder zijn er nog de zogenaamde ‘aanmaakwokkels’. Dit zijn een soort houtkrullen waar plantaardige olie aan toegevoegd wordt. Ze zijn wat milieuvriendelijker dan de aanmaakblokjes met kerosine en paraffine. Kies het soort dat jij het handigst vindt om te gebruiken.
De barbecue aansteken doe je zo
Trek genoeg tijd uit om de barbecue op temperatuur te laten komen. Dit kan een half uur, tot wel een uur duren.
Zet de ventilatiegaten van de barbecue open.
Vul de barbecue met een laag houtskool, briketten of een combinatie daarvan.
Plaats een paar aanmaakblokjes tussen de houtskool en/of de briketten. Voor een barbecue van gemiddelde grootte gebruik je drie à vier.
Steek de aanmaakblokjes aan. Dat gaat het handigst met een lange aansteker. Wacht even tot ze goed branden. Leg vervolgens met een tang de houtskool of briketten op en rond de aanmaakblokjes. Maak een soort piramide.
Vanaf nu moet je wat geduld hebben. Blijf nu minsten een minuut of twintig van het vuur af. Pak maar een wijntje, een biertje of een ander drankje om die tijd op te vullen.
Na die twintig minuten verspreidt je de houtskool of de briketten over de barbecue.
Op het moment dat de houtskool of de briketten gloeien en een grijze laag hebben, is de barbecue op temperatuur en gereed om te grillen.
Houd barbecueën vooral veilig!
Er zijn heen aantal zaken waarop je moet letten als je een barbecue gaat aansteken:
Houd aanmaakblokjes en andere brandbare zaken uit de buurt van een hete barbecue, hete oppervlakten of vuur. Rook nooit tijdens het gebruiken van aanmaakblokjes.
Gebruik nooit benzine, spiritus of een andere brandbare stof om een barbecue aan te steken of opnieuw aan te steken. Dit is levensgevaarlijk. Het kan een enorme steekvlam veroorzaken, met alle gevolgen van dien. Aanmaakblokjes zijn een veilige oplossing.
Zorg dat kleine kinderen niet in de buurt van de brandende barbecue komen.
Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer
Alles voor de barbecue. Goed barbecuevlees, recepten met vis, maar ook vegetarisch en we hebben uiteraard ook aan de bijgerechten voor de barbecue gedacht.