Houtskool of briketten – Heb jij de barbecue alweer uit de schuur gehaald? Dan is ook tijd om de voorraad houtskool weer aan te vullen. Gebruik je liever briketten? Of weet je eigenlijk niet zo goed welke van die twee je het beste kunt gebruiken? Wat is houtskool precies en wat zijn briketten? In dit artikel lees je alles over het verschil tussen die twee.
Houtskool; snel op temperatuur, maar ook sneller opgebrand
Houtskool wordt gemaakt door gewoon hout te verkolen. Dat klinkt simpel, en dat is ook. Door het verhitten van het hout op een manier waar weinig zuurstof aan te pas komt, wordt het hout als het ware ‘ontleed’. Door het verhitten verdampt het grootste deel van de vluchtige bestanddelen in het hout. En wat je dan vervolgens overhoudt, is houtskool. Er kan kwaliteitsverschil zitten in houtskool. Houtskool van een hoge kwaliteit bestaat voor het grootste gedeelte uit koolstof. Die hoge kwaliteit wordt bereikt door een langduriger verhittingsproces en een hogere temperatuur bij het verhitten.
Het aansteken van een barbecue gaat het snelst als je houtskool gebruikt, iets om rekening mee te houden als je snel wilt eten. Houtskool kan erg heet worden in een barbecue en is daardoor wel sneller opgebrand dan briketten. Je kunt dus als je ‘snelle’ vleesgerechten als burgers, worstjes, visgerechten, spiesjes, groente et cetera wilt klaarmaken op de barbecue het best voor houtskool kiezen.
Briketten; voor de langere grillsessie, op lagere temperaturen
Briketten worden gemaakt van resten houtskool die overblijven bij de productie van houtskool. Die resten worden vergruisd, er wordt een bindmiddel aan toegevoegd en vervolgens worden er blokjes van geperst. Die blokjes bevatten soms chemicaliën, waardoor ze minder geschikt zijn om te gebruiken in een keramische barbecue. De keramiek kan de chemische geur opnemen. Er wordt ook een wat milieuvriendelijker soort briketten geproduceerd uit de schillen van kokosnoten. Briketten worden minder heet dan houtskool, daardoor is de barbecue bij het gebruik van briketten minder snel op temperatuur dan bij het gebruik van houtskool. Kokosbriketten branden iets makkelijker dan houtskoolbriketten. Het voordeel van briketten is dat ze veel langer branden dan houtskool. Dat maakt het gebruik van briketten heel geschikt als je langdurig wil barbecueën, bijvoorbeeld voor het langzaam garen van grote stukken vlees als een lamsbout, een flinke T-bonesteak, spareribs of procureur om ‘pulled pork’ te maken.
Houtskool en briketten combineren
Als je iets langer wilt genieten van de barbecue waar je normaal houtskool voor zou gebruiken, dan kun je ervoor kiezen om houtskool en briketten te combineren. Door het gebruik van de houtskool is de barbecue snel op temperatuur, de briketten zorgen ervoor dat je langer kunt blijven grillen, zeker als je een barbecue zonder deksel gebruikt.
Conclusie: pas de keuze voor houtskool of briketten aan aan het gerecht
Er is voor zowel het gebruik van houtskool als briketten, of een combinatie van die twee iets te zeggen. Om het beste resultaat bij het klaarmaken van vlees of andere gerechten te behalen kun je dus de keus voor wat je gebruikt, het beste laten afhangen van het soort gerechten dat je wilt gaan klaarmaken.
Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer
Alles voor de barbecue. Goed barbecuevlees, recepten met vis, maar ook vegetarisch en we hebben uiteraard ook aan de bijgerechten voor de barbecue gedacht.