Basisdeeg voor quiche: De lekkerste bodems voor je quiche of hartige taart maak je natuurlijk zelf. Een goed basisrecept is een must. Wanneer je dit onder de knie hebt kun je zelf eindeloos variëren met kruiden en/of specerijen.
Voor welke bodem kies jij?
Als je een quiche maakt kun je kiezen voor diverse bodems. Vaak wordt hiervoor bladerdeeg of een rol kant-en-klaar deeg voor quiche gebruikt. Maar als je een quiche koopt bij een slager of traiteur zit daar een heel andere bodem onder. Deze bodem is gemaakt van een basisdeeg voor quiche, gemaakt van bloem en boter met een klein beetje water en soms ook ei. Door met zeer koude boter en water te werken ontstaat een lekkere brosse bodem.
Je kunt de bodem ook helemaal afbakken en deze daarna vullen met een vulling die niet in de oven hoeft.
Een bodem met smaak
Aan het basisrecept voor quiche deeg kun je zelf allerlei smaken toevoegen voor een extra smaakbeleving. Dit kunnen gedroogde of verse kruiden zijn zoals tijm, rozemarijn of gemengde Italiaanse kruiden. Maar ook specerijen zoals, paprikapoeder, kerrie of ras el hanout zijn hiervoor zeer geschikt. Je kunt het net zo gek maken als je zelf wil. Bedenk echter wel dat het niet moet gaan overheersen. Een theelepeltje is meestal al genoeg. Voeg kruiden of specerijen er gelijk met het zout aan toe, voor de beste verdeling.
Waarom het basisdeeg voor quiche eerst moet rusten
Als je een basisdeeg voor quiche maakt moet je echt even de tijd nemen. Maak het deeg desnoods een dag eerder of maak wat meer en bewaar porties in de vriezer om werk te besparen. De reden dat je quiche deeg moet laten rusten en koelen is om het krimpen tegen te gaan. Als je de vorm met net gemaakt deeg bekleed en direct afbakt, zal je deeg krimpen waardoor de opstaande rand een stuk minder hoog wordt en je niet veel vulling meer in de quiche kunt doen. Het beste resultaat krijg je door het basisdeeg voor quiche te maken met zeer koude boter en heel kort te mengen. Dit basisdeeg voor quiche laat je vervolgens minstens een half uur in koelkast rusten. Daarna kun je het deeg uitrollen en de vorm ermee bekleden. De vorm met deeg zet je dan in de koelkast om weer te laten rusten. In de tijd dat de deegbodem rust kun jij op je gemak de vulling voorbereiden.
Blindbakken voor het beste eindresultaat
Als je een basisdeeg voor quiche maakt, gaat er daarna een vulling van groente, vlees en/of vis in. Hierover wordt een mengsel van ei en room gegoten zodat het een geheel wordt. De vulling kan nogal eens nat zijn (dit verschilt per recept) wat een zompige bodem kan geven.
Als je de vorm bekleed met het basisdeeg voor quiche eerst blind bakt met een steunvulling is de bodem al gaar en zakken de randen minder naar beneden. Als je na het verwijderen van de blindbakvulling de bodem instrijkt met eiwit en dit even terug in de oven zet, breng je een soort van beschermlaagje aan. Dit beschermlaagje zorgt ervoor dat de bodem minder snel vocht opneemt.
Vergeet het bakpapier niet tussen de blindbakvulling en het deeg
Je hoef echt geen dure keramische blindbakvulling te kopen. Een pak gedroogde bonen of erwten volstaat prima. Deze kun je steeds weer opnieuw gebruiken. Vergeet echter nooit bakpapier tussen blindbakvulling en deeg te gebruiken. Velen hebben al eens de erwten uit het deeg moeten peuteren.
Gebruik stalen vormen
Voor het bakken van een basisdeeg voor quiche of hartige taart kun je het beste stalen vormen gebruiken, liefst met een antiaanbaklaag. Deze geleiden de hitte beter dan bijvoorbeeld de siliconen vormen. De bodem gaart beter in de stalen vormen en wordt dus smakelijker. Erg handig zijn de quichevormen met losse bodem. Door de gebakken quiche met vorm en al op een kopje te zetten kun je de rand er heel makkelijk afhalen. Let er wel op bij grote vormen dat je de vorm aan de zijkanten vastpakt en niet met een hand eronder. De rand kan dan namelijk los gaan en op je arm komen te hangen wat flinke brandwonden kan veroorzaken.
Hier vind je meer recepten voor quiche en hartige taart.
Basisdeeg voor quiche of hartige taart
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram bloem
- 100 gram koude boter
- 1/2 theelepel zout
- kruiden of specerijen optioneel
- 3-4 eetlepels ijskoud water
- 1 eiwit
Bereidingswijze van dit recept
Een basisdeeg voor quiche of hartige taart maak je zo:
Met de hand: Zorg dat de boter goed koud is, leg deze eventueel een half uur in de diepvries. Rasp de boter op een grove rasp of snijd deze in kleine blokjes. Meng de bloem met het zout en meng er de boter door. Wrijf met je vingers de boter tot hele kleine vlokjes in de bloem. Voeg er 3 eetlepels water aan toe en duw het deeg samen. Is het nog te droog voeg dan nog 1 eetlepel water toe. Vouw het deeg 3 keer tot je een deegbal hebt. Ga niet kneden! De hele kleine stukjes boter mogen zichtbaar zijn. Duw de deegbal tot een platte cirkel en verpak deze in huishoudfolie. Leg dit minimaal een half uur in de koelkast om te rusten.
Met keukenmachine: Doe de bloem in de kom en meng er het zout doorheen. Snijd de koude boter in blokjes. Meng nu met de vlinder/bischopshaak de boter door de bloem tot kleine vlokjes. Voeg er 3 eetlepels water aan toe en meng zeer kort tot het deeg samenkomt. Haal uit de machine en vouw het deeg 3 keer. Vorm het deeg tot een platte cirkel en verpak in huishoudfolie en leg minimaal een half uur in de koelkast om te rusten.
Met de foodprocessor: Doe de bloem het zout en de in blokjes gesneden boter in de mengkom. Puls enkele malen tot de boter in kleine stukjes is. Voeg water toe en puls nog een paar keer tot het deeg net samenkomt. Haal het deeg uit de machine en vouw het deeg 3 keer. Vorm het deeg tot een platte cirkel en verpak in huishoudfolie en leg minimaal een half uur in de koelkast om te rusten.
Uitrollen: Besmeer de vorm of vormpjes met een dun laagje boter. Gebruik eventueel bakpapier voor op de bodem. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een egale lap van ongeveer 5 mm dikte voor een grote vorm en 3 mm voor kleine vormpjes. Prik met een vork gaatjes in de bodem om luchtbellen te voorkomen. Zet de vorm met het deeg een half uur in de koelkast om te rusten.
Bakken: Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Leg bakpapier in de deegbodem en vul dit met blindbakvulling. Bak het basisdeeg voor quiche of hartige taart 20 minuten met de blindbakvulling. Haal het bakpapier met vulling eruit en besmeer de bodem dun met eiwit. Zet dit nog 5 minuten terug in de oven en de bodem is klaar om gevuld te worden. Wil je een koude vulling in de quiche? Bak dan tot de bodem gaar en goudbruin is.
Bakken met vulling: Afhankelijk van de hoogte en grootte van de quiche bak je deze in 20 tot 30 minuten in een oven van 190 graden. Het eimengsel mag nog een klein beetje bewegen, maar moet niet meer vloeibaar zijn. De quiche moet als hij uit de oven en uit de vorm is nog 10 minuten staan zodat de korst iets steviger wordt. In die tijd gaart de vulling nog iets na.
Tafel lekker !!
Wat een leuke site en weetjes om een echte kok te worden.
Altijd bladerdeeg uit een pakje tot nu toe maar we hebben hier heerlijke Zeeuwse bloem van de molen hier op het dorp.
Rutger maakt er ook gebruikt in zijn speculaas koek recept (Holland bakt)
Ga het zeker eens proberen en leuk om zo eindeloos te kunnen variëren als je de basis kent van een quiche.
Dankjewel voor het delen.
Smakelijke groet Alexander Gideonse
We delen onze tips graag Alexander. Koken kan op gevoel, bakken moet volgens het recept. Heb je eenmaal de goede basis dan kun je hierop gaan variëren en word het een groot feest van smaken.
Veel kookplezier!