Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Basisrecept hartige taartbodem – Ideaal om in de vriezer te hebben

Pasta maken we zelf, maar de bodem voor een quiche trekken we uit de diepvries. Tijd voor een basisrecept om zelf de bodem van je hartige taart te maken.

3 3.655

Basisrecept hartige taartbodem – Ideaal om in de vriezer te hebben – Quiche of hartige taart is een leuk gerecht om te maken en geeft veel voldoening. Het handige van dit deeg is dat het ook prima in te vriezen is waardoor je op elk gewenst moment in een handomdraai een quiche op tafel zet. En wat te denken van mini quiches voor ‘s avonds als borrelhapje?


Hartige taartbodem

  • 200 gram patentbloem
  • 1/2 theelepel zout
  • snufje suiker
  • 100 gram boter
  • 4 eetlepels ijskoud water

Ingrediënten zijn voor 1 bodem van 28 cm. of 16 kleine taartvormpjes a 5 cm.

Zeef bloem, zout en suiker in een kom; voeg de boter toe en snijd deze met twee messen door de droge ingrediënten tot een kruimelig deeg. Hiervoor kun je ook deeghaken gebruiken.Voeg ijskoud water toe, tot een soepel deeg ontstaat. Gebruik een vork om het water door het deeg te mengen.

harttrtLeg het deeg op je werkblad en duw het deeg met de muis van je hand uit elkaar, steeds ca. 1/6 van het deeg. Schraap het uitgesmeerde deeg weer bij elkaar tot een bal, omwikkel die met aluminium- of huishoudfolie en leg het deeg minstens 2 uur in de koelkast.

Haal het deeg na 2 uur koelen weer uit de folie, leg het op een met meel bestoven werkblad en sla er een paar keer op met een deegrol zodat het wat zachter wordt. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3 millimeter.

Leg het deeg over de quiche- of taartvorm, bekleed de vorm zonder het deeg uit elkaar te trekken, snijd het overtollige deeg weg en maak eventueel ribbels in de rand. Zet de vorm 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Haal het koude deeg uit de koelkast en prik met een vork gaatjes in de bodem en de wand. Bekleed het deeg in de vorm met aluminiumfolie of vetvrij papier; vul de vorm met droge bonen of rijst om het deeg te verzwaren. Bak het deeg 10 minuten tot het begint te kleuren.

Neem de vorm uit de oven, verwijder de vulling en de folie of het vetvrije papier en laat het deeg wat afkoelen. Je hebt nu een voorgebakken vorm die je kunt vullen en verder kunt bakken tot een quiche of taart.

Gebruik je een vulling die je niet mee wilt bakken (bijvoorbeeld een fruitvulling), verwijder dan de vulling en de bekleding na 10 minuten bakken en bak de vorm tot hij goudbruin en knapperig is. Ga uit van een half uurtje. Laat de bodem dan volledig afkoelen voor je hem vult.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
  1. Florina zegt

    En wat geeft het beste resultaat w.b. invriezen? Als ongebakken deeg of als 10 minuten voorgebakken bodem?
    Florina

    1. Lekker Tafelen zegt

      Ongebakken deeg heeft mijn voorkeur Florina

  2. A.Huijsman zegt

    De taart bodem was lekker maar toen ik hem uit de oven haalde
    was hij gekrompen

    mvg

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer