BBQ rub maken – Heb je de barbecue weer van stal gehaald en de slager met een bezoekje vereerd en ben je toe aan een avondje grillen? Dan ben je misschien wel op zoek naar de nodige inspiratie om eens iets anders op die grill te leggen dan de standaard burgers, worstjes en sateetjes. Natuurlijk kun je het vlees in een marinade leggen en er zo je eigen draai aan geven. Maar er zijn meer mogelijkheden. Al eens gedacht aan een dry rub? Nooit van gehoord? Lees dan snel verder en kom alles te weten over hoe je zelf een BBQ rub kunt maken.
Wat is een BBQ rub of een dry rub?
Een BBQ rub is niets anders dan een mengsel van veel verschillende specerijen en kruiden, waaraan ook zout en suiker toegevoegd worden. Een rub maak je niet met verse kruiden, maar met de gedroogde variant daarvan. Vandaar dat een BBQ rub ook wel een dry rub wordt genoemd. Je kunt een rub zien als een droge marinade, zeg maar een marinade waaraan geen olie, citroensap of ander vocht aan toe wordt gevoegd.
Wat je doet bij het gebruik van een rub is het vlees, of natuurlijk de vis of de kip, insmeren met dat droge mengsel. Eenmaal op de grill onttrekt het zout wat vocht aan het vlees en de suiker zal gaan karameliseren. Op die manier krijgt het vlees een mooi en lekker krokant laagje. Dat laagje kan er wat donker uit zien, het vlees is dan niet verbrand, maar dat komt door de gekarameliseerde suiker. Dat laagje heet ook wel ‘bark’. Zorg er wel voor dat de temperatuur van de barbecue niet hoger wordt dan 180 graden, want dan gaat de suiker verbranden en dat is niet lekker.
Een kant-en-klaar mengsel kopen? Of zelf een BBQ rub maken?
Overal op het internet kun je kant-en-klare rubs kopen. Hartstikke makkelijk natuurlijk, maar als je een klein beetje van koken houdt en een goede basisvoorraad kruiden en specerijen in je keukenkastje hebt staan, dan kun je in een handomdraai zelf een BBQ rub maken, helemaal naar jouw eigen smaak!
Zout en suiker, dat hoort in een rub
Als je de ingrediëntenlijst van een dry rub bekijkt, schrik je misschien van de hoeveelheid zout en suiker die je ziet staan. Besef dan dat de daadwerkelijke hoeveel zout en suiker die je binnen krijgt als je vlees of vis eet dat is ingewreven met een rub, niet erg groot is. Als je zelf een BBQ rub gaat maken, kun je de hoeveelheid zout en suiker natuurlijk aanpassen. Helemaal weglaten kun je beter niet doen, want dan mis je ook dat lekkere laagje op het vlees.
Zo kun je een BBQ rub maken en zo gebruik je die
Je wilt zelf een BBQ rub maken. Die rub pas je dan aan aan het soort vlees dat je wilt gaan klaarmaken. Kies voor een thema als Oosters, Mexicaans, Mediterraan et cetera, of maak zelf een mengsel dat jij lekker vindt. Let er wel op dat de smaken die je kiest passen bij het product dat je wilt gaan grillen. Wrijf het vlees, of de vis, in met de rub, leg het in een schaal en dek het af. Vervolgens laat je het vlees rusten. Hoelang je dat doet, is een beetje afhankelijk van het soort vlees. Bij een groot stuk rundvlees of varkensvlees kun je de rub rustig 24 uur laten intrekken, terwijl bij vis misschien een uur meer dan genoeg is.
Een prima basisrub voor vlees en kip bestaat uit:
- 2 eetlepels (bruine) suiker
- 2 eetlepels zout
- 2 eetlepels (gerookt) paprikapoeder
- 1,5 theelepel knoflookpoeder
- 1,5 theelepel uienpoeder
- zwarte peper, naar smaak
Houd je van pittig, voeg er dan naar smaak cayennepeper of chilipoeder aan toe. Wees, als je dit voor het eerst doet, wel een beetje voorzichtig met de hoeveelheden peper die je aan een rub toevoegt.
Voorbeelden van rubs
Je vindt hier wat voorbeelden van BBQ rubs om zelf te maken voor verschillende soorten vlees:
Rundvlees:
- 1 recept van de basisrub, gebruik gerookt paprikapoeder
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1,5 theelepel komijnpoeder
Varkensvlees:
- 1 recept van de basisrub
- 2 theelepels mosterdpoeder
- chilipoeder of cayennepeper naar smaak
Kip:
- 1 recept van de basisrub
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel laos
- 1 theelepel sereh
- chilipoeder naar smaak
Lamsvlees:
- 2 eetlepels zout
- 2 eetlepels suiker
- 3 eetlepels za’atar
- 1 theelepel zwarte peper
Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer
Alles voor de barbecue. Goed barbecuevlees, recepten met vis, maar ook vegetarisch en we hebben uiteraard ook aan de bijgerechten voor de barbecue gedacht.