• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Biest, blijf vrienden met de boer – 10 variaties

door Redactie
in Kookschool
0
30
Biest, blijf vrienden met de boer – 10 variaties

Grappig, vroeger at ik regelmatig biest, maar nu? Nee, nu heb ik het in geen tijden gegeten. Waarom niet? Gewoon omdat biest eenvoudig weg niet te koop is in de winkel. Voor melk, yoghurt, en alle andere zuivelproducten gaan we naar de winkel en daardoor verliezen we het contact met de boer. Biest is zo’n product wat je misloopt. En wat is dat jammer.

Gelukkig kwam ik contact met iemand en vertelde hoe graag ik nog eens biest zou eten. Enige tijd later ging de telefoon. Een paar liter biest was speciaal voor mij gereserveerd. Blijer had men me op dat moment niet kunnen maken geloof ik. Een stukje jeugdherrinnering en een hernieuwde ervaring met een prachtig zuivelproduct rijker willen we dat natuurlijk graag met jullie delen.

Biest, wat is het eigenlijk? Biest is een zuivelproduct van de melkkoe. Maar biest is speciaal omdat het de eerste melk is die de koe geeft na de geboorte van een kalf. Eigenlijk een beetje krachtvoer van moedertje natuur. Biest heeft een veel stevigere structuur dan melk en wordt dan ook niet gedronken maar als pap gegeten.

Tip: Ben je liefhebber van biest? Je kunt er langer van genieten. Ongewelde biest kun je namelijk prima invriezen! Zo kun je op een later tijdstip nog eens biest eten.

Voor gebruik moet je biest wel wellen. Velen weten niet meer wat wellen is, maar het is zo eenvoudig. Wellen is niets anders als een product verwarmen zonder het te laten koken. Hoe doe je dat? Biest in een pan, vuur laag houden, en roeren. Vooral veel roeren. Je ziet dat de structuur van de biest na enige tijd wijzigt. Er ontstaan wat lichte vlokken in de biest. Schiften noemen we dat. Hoe schoner je pan, en hoe minder je tegen het kookpunt aan komt hoe minder de biest schift. Zodra de biest dikker wordt en/of wat schift, kun je de pan van het vuur halen. Zet de pan vervolgens in koud water en laat al roerend afkoelen. That’s all!

Traditioneel wordt de biest gegeten met een flinke schep suiker en stukken beschuit. Gewoon als stevige pap, dat is wat de boeren nodig hadden. Je kunt de beschuit ook weglaten. Commercieel is biest niet, vandaar dat je het ook nooit tegenkomt in recepturen. Het is geen massaproduct en niet voor iedereen verkrijgbaar. De commercie laat het links liggen, maar culinair is er van alles mee mogelijk. Kijk maar:

Biest neutraal

De pure smaak van biest is wat wrang. Deze proef je het beste door de biest alleen te wellen en er geen ingrediënten aan toe te voegen.

Biest met suiker

De wrange smaak van biest hef je op door het zoeter te maken. Dit kan door er suiker of honing door te scheppen. Er ontstaat dan een zoetere pap die je kunt vergelijken met bijvoorbeeld havermout.

Biest met suiker en beschuit

De traditie vraagt om beschuit in de biest. Zoet de biest eerst met suiker en verdeel er dan in stukken gebroken beschuiten over. De beschuit wordt zacht in de biest en het geheel vormt een voedzame lekkernij.

Biest met honing en muesli

In plaats van suiker kun je biest ook zoeten met honing of ahornsirooop. Schep wat muesli in een glas en doe er de gezoete biest op. Garneer met wat vers fruit en serveer als voedzaam en speciaal ontbijt.

Biest met perziken en kaneel

Natuurlijk kun je ook met fruit variëren. Schep de met honing of suiker gezoete biest in een schaaltje, strooi er wat muesli op en leg er een halve perzik naast. Strooi er vervolgens wat kaneel over.

Biest met muesli en banaan

Ook met banaan heb je een mooie combinatie. Doe wat muesli in een glas, giet de biest er op en garneer met schijfjes banaan. Maak af met een garneerchocolaatje en stuif er wat cacaopoeder over.

Biest met chocoladerijst en banaan voor de kids

Op dezelfde manier maak je voor kinderen een verrassend gerechtje. Waarom zou je hun deze lekkernij ook onthouden? Vul glaasjes met biest, verdeel er wat gepofte chocoladerijst over en maak af met plakjes banaan. Een leuke lepel er in en kinderen ervaren dit als een lekker toetje.

Biest met dadelreepjes en geroosterde kokos

Liefhebbers kunnen ook reepjes dadels door de biest scheppen en er vervolgens wat geroosterde kokos over strooien. Zo geven we de biest een oosters tintje mee.

Biest met aardbeien of ander fruit

Biest kun je altijd serveren met vers fruit. Gezoete biest in een glas of schaaltje en het fruit erover verdelen. Al dan niet met muesli. Experimenteer zoals jij het lekker vindt.

Pannenkoeken van biest

En ja, van biest kun je ook pannenkoeken bakken. De kinderen maken dan op een hele andere manier kennis met biest. Gebruik voor de pannenkoeken gewoon je normale recept maar vervang de melk door biest. De pannenkoeken die je hiervan bakt zijn vele malen voedzamer dus bak er wat minder als dat je gewend bent. Ook deze pannenkoeken kun je weer met allerlei zoete ingrediënten combineren. Lees hiervoor ook ons artikel over pannenkoeken van de molenaar.

Zomaar een paar wilde ideeën. Je kunt oneindig experimenteren als je dit doorkrijgt, maar helaas is biest niet zo vaak beschikbaar, dus je zult dubbel moeten genieten als je een emmertje te pakken krijgt.

DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Kwark
Specials

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

chocoladebollen met slagroom
Gebak

Chocoladebollen met slagroom

chocoladepudding
Nagerecht

Chocoladepudding met echte chocolade

yorkshire pudding
Bijgerecht

Yorkshire pudding

Pannenkoek met gist naar oma’s recept
Pannenkoeken

Pannenkoek met gist naar oma’s recept

Dragonsaus
Saus

Dragonsaus een zalige romige kruidensaus

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit
Specials

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Reacties 30

  1. Grietje jut says:
    1 jaar geleden

    Hallo,
    Mijn moeder maakte vroeger een soort biesttaart? Als het uit de oven kwam, was het gelig aan de bovenkant, en als ze er dan een punt uithaalde leek de binnenkant een gatenkaas weet iemand hoe je dat maakt?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Wij hebben echt geen idee Grietje, als we het ooit tegenkomen laten we dat weten. Maar misschien weet één van onze lezers het.

      Beantwoorden
  2. Jan says:
    2 jaar geleden

    Mijn moeder maakte er altijd pannenkoeken van. Geen idee hoe ze het deed. Eerst wellen of rauw. Ik vind hier geen duidelijkheid? Net twee liter biest gehaald (de melk was nog warm dus verser kan het niet.) Wat ook niet duidelijk is voor mij moet ik het eerst wellen en dan invriezen of kun je het ook gewoon direct invriezen?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Eerst wellen Jan, in beide gevallen.

      Beantwoorden
  3. Marli says:
    3 jaar geleden

    In Heemstedes bij boer van der hulst, bij Hageveld in de buurt kun je biest krijgen

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Krijgen nog wel Marli, zo’n boer zoek ik ook ?

      Beantwoorden
  4. wout klein says:
    3 jaar geleden

    beste lezer
    nog even wat weetjes
    als ik de temperatuur constant op tachtig graden wil houden hang ik de pan met rauwe biest in een grotere pan
    kokend water , dan komt de (slag)roomsmaak het best naar voren en de biest schift niet maar dikt gelijkmatig in.
    dat indikken komt omdat de de eerste vier melkmalen veel meer vet en eiwit bevatten dan de melk erna.en eiwit zorgt voor het indikken.. de mensen die het zielig vinden kan ik gerust stellen want het eerste maal biest is altijd voor het kalf omdat er vaak wat bloed inzit. de lekkerste biest krijg je van het tweede en derde maal het vierde maal bevat al veel minder eiwit en dikt dan niet meer voldoende in. en dan .hoera , komen de biest pannenkoeken inzicht.
    ik hoop dat de auteur van deze pagina niet boos of geirriteerd is. dat is nooit mijn bedoeling. ik hoop dat jullie er wat aan hebben of het leuk vinden,als dit niet zo is diorect wegpleuren -smijten gooien of wissen. beter dan je druk maken wout klein

    Beantwoorden
  5. Ingrid says:
    4 jaar geleden

    Ik ben blij met uw receptjes met biest. Ik krijg regelmatig biest van de boerderij waar ik naast woon en wilde wel eens iets anders dan biest met suiker en beschuit, dus uw variaties zijn hier meer dan welkom.
    Tip om iets makkelijker aan biest te kunnen komen: bij veel boerderij-/landwinkels kunt u biest gewoon bestellen en als u een veeboer kent, kunt u er ook altijd naar vragen.
    En voor de mensen die het zielig vinden dat het de eerste melk van het kalf is: De moederkoe geeft de eerste 2 dagen zóveel biest dat het voor een kalf gewoon veel teveel is. Pas als er een tweeling wordt geboren zou alle biest voor de kalveren kunnen zijn, maar dan moeten die nog steeds heel erg veel eten.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Leuk dat je dit deelt Ingrid en fijn dat we hebben kunnen helpen ?

      Beantwoorden
  6. tj says:
    5 jaar geleden

    biest is het lekker als de koeien aan het wintervoer staan als ze weer aan het gras zijn is de smaak heel anders (wranger) en ruikt sterker bij berijden
    dit staat eigelijk nergens te lezen op internet

    Beantwoorden
  7. Gea says:
    7 jaar geleden

    Wat ook lekker is, is chocolade biest. Meet 1 liter biest af en houdt hiervan een beetje achter. Zeef 40 gram cacaopoeder, meng dit met 100 gram kristalsuiker en giet hierbij de achtergehouden biest: roer dit goed door. Wel de biest (welpunt is 80 graden). Doe het vuur uit. Giet het cacaomengsel bij de biest en roer het geheel goed door. Doe het vuur weer aan en breng de biest weer tot 80 graden en klaar is de biest. Vervang eventueel een deel van de kristalsuiker door vanillesuiker.

    Wanneer je de biest net iets te ver hebt geweld, kun je dit verhelpen door een paar tellen met een staafmixer te mixen.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      7 jaar geleden

      Wat een leuk idee Gea. Als biest fan ga ik dat zeker ook eens proberen.

      Beantwoorden
  8. Jo says:
    8 jaar geleden

    Hallo
    Kun je gewelde Biest na afkoeling nogmaals verwarmen ???

    Alvast bedankt
    Gr Jolanda

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      8 jaar geleden

      Op hele lage temperatuur opwarmen Jolanda. Tot maximaal 80 graden verhitten.

      Beantwoorden
  9. Eva says:
    8 jaar geleden

    Goedemiddag,
    Ik zou wel eens die biestpannekoeken willen proberen, maar moet ik de melk dan vervangen door gewelde of door ongewelde biest?
    Met vriendelijke groeten, Eva.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      8 jaar geleden

      Leuk Eva, we zijn heel benieuwd naar je ervaring. Maar altijd eerst wellen. Rauwe biest is niet geschikt voor consumptie.

      Beantwoorden
    • Anneke says:
      5 jaar geleden

      Ik doe t met ongewelde biest, als je de pannekoek bakt wordt t verhit en is dus niet rauw, pannekoek minder vast, zwaar denk ik

      Beantwoorden
  10. Gert Jan van Esveld says:
    9 jaar geleden

    Hallo, ik verkoop biest van de boerderij (melkveehouderij) van mijn broer. Ik heb een kleine website gemaakt http://www.biest.tk Daar staat wat meer info erover

    Beantwoorden
  11. jos says:
    10 jaar geleden

    Ik heb een paar liter ingevroren ongewelde biest gehad. Kan ik deze laten ontdooien en dan wellen en daarna dan weer invriezen in kleinere porties, zodat ik deze dan per portie kan ontdooien en opeten ??

    Beantwoorden
  12. Roos says:
    10 jaar geleden

    wij krijgen best regelmatig een ingevroren liter biest van een oude vriendin die boerin is. ik vind het heerlijk! jammer dat het zo schaars is..

    Beantwoorden
  13. G. Biesbroek says:
    10 jaar geleden

    Als ik biest heb ingevroren, hoe moet het dan weer ontdooid worden?
    Gewoon uit de diepvries halen? of terwijl het wordt opgewarmd?

    Graag de oplossing.

    Met dank, Bert

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      10 jaar geleden

      Ontdooi de biest in warm water. Gebruik geen kokend water of een magnetron. De temperatuur dient onder de 60 graden te blijven. Langzaam ontdooien in een pan warm water is de oplossing. Maak eventueel gebruik van een thermometer om de temperatuur te controleren.

      Beantwoorden
  14. Frans says:
    10 jaar geleden

    Wij doen naast beschuit en suiker wat kaneel door onze biest, een lekkere variatie.

    Beantwoorden
  15. Mickey says:
    11 jaar geleden

    Hallo,

    Ik woon in haarlem. En vroeg me af of er biest te krijgen is in de buurt van Haarlem/Amsterdam.

    Groet,

    Mick

    Beantwoorden
  16. Redactie says:
    12 jaar geleden

    Het is verstandig om gewelde biest niet langer dan een week te bewaren in de koelkast. Door het ‘wellen’ heeft de biest een hittebehandeling ondergaan en is daarmee bacterie vrij. Bewaren is dus geen probleem, maar invriezen is een betere optie.

    Beantwoorden
    • M.L. Ambrosius says:
      3 jaar geleden

      Bedoel je dat de gewelde boest ook ingevroren kan worden?

      Beantwoorden
      • Redactie says:
        3 jaar geleden

        Ja, dat kan

        Beantwoorden
        • M.L. Ambrosius says:
          3 jaar geleden

          Dankjewel, en ook voor het artikel en alle reacties. VanVond geweld, morgen gaan we proeven

          Beantwoorden
          • Redactie says:
            3 jaar geleden

            Lekker!

  17. e den hartog says:
    12 jaar geleden

    hallo,

    was op internet aan het zoeken naar biest want ik heb net een liter gehad van een boer uit de buurt.
    nu is mijn vraag hoelang ik het eigenlijk kan bewaren nadat het gewelt is?
    dat van die pannekoeken is geen gek idee dat ga ik zeker proberen vanavond.

    groeten,

    Egon den Hartog

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Sucadelappen
Specials

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Wat zijn nou precies sucadelappen en wat is het verschil met ander runderstoofvlees? Lekker Tafelen zet het voor je op een rijtje!

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

Recept in de picture

Zelf heerlijke kipburgers maken van kipgehakt
Vleesgerechten

Kipburgers maken; dat doe je zelf van lekker vers kipgehakt

Een kipburger bij de maaltijd of op een broodje is heerlijk. En, zelf kipburgers maken is absoluut niet moeilijk. Maak ze van vers kipgehakt.

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Blauwe kaas dressing
  • mike op Blauwe kaas dressing
  • 'mariet mooren op Varkenshaas medaillon met kruidenboter
  • Redactie op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Vertessen Gilberte op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen