• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
donderdag, april 15, 2021
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Biest, blijf vrienden met de boer – 10 variaties

door Redactie
in Kookschool
0
26
Biest, blijf vrienden met de boer – 10 variaties

Grappig, vroeger at ik regelmatig biest, maar nu? Nee, nu heb ik het in geen tijden gegeten. Waarom niet? Gewoon omdat biest eenvoudig weg niet te koop is in de winkel. Voor melk, yoghurt, en alle andere zuivelproducten gaan we naar de winkel en daardoor verliezen we het contact met de boer. Biest is zo’n product wat je misloopt. En wat is dat jammer.

Gelukkig kwam ik contact met iemand en vertelde hoe graag ik nog eens biest zou eten. Enige tijd later ging de telefoon. Een paar liter biest was speciaal voor mij gereserveerd. Blijer had men me op dat moment niet kunnen maken geloof ik. Een stukje jeugdherrinnering en een hernieuwde ervaring met een prachtig zuivelproduct rijker willen we dat natuurlijk graag met jullie delen.

Biest, wat is het eigenlijk? Biest is een zuivelproduct van de melkkoe. Maar biest is speciaal omdat het de eerste melk is die de koe geeft na de geboorte van een kalf. Eigenlijk een beetje krachtvoer van moedertje natuur. Biest heeft een veel stevigere structuur dan melk en wordt dan ook niet gedronken maar als pap gegeten.

Tip: Ben je liefhebber van biest? Je kunt er langer van genieten. Ongewelde biest kun je namelijk prima invriezen! Zo kun je op een later tijdstip nog eens biest eten.

Voor gebruik moet je biest wel wellen. Velen weten niet meer wat wellen is, maar het is zo eenvoudig. Wellen is niets anders als een product verwarmen zonder het te laten koken. Hoe doe je dat? Biest in een pan, vuur laag houden, en roeren. Vooral veel roeren. Je ziet dat de structuur van de biest na enige tijd wijzigt. Er ontstaan wat lichte vlokken in de biest. Schiften noemen we dat. Hoe schoner je pan, en hoe minder je tegen het kookpunt aan komt hoe minder de biest schift. Zodra de biest dikker wordt en/of wat schift, kun je de pan van het vuur halen. Zet de pan vervolgens in koud water en laat al roerend afkoelen. That’s all!

Traditioneel wordt de biest gegeten met een flinke schep suiker en stukken beschuit. Gewoon als stevige pap, dat is wat de boeren nodig hadden. Je kunt de beschuit ook weglaten. Commercieel is biest niet, vandaar dat je het ook nooit tegenkomt in recepturen. Het is geen massaproduct en niet voor iedereen verkrijgbaar. De commercie laat het links liggen, maar culinair is er van alles mee mogelijk. Kijk maar:

Biest neutraal

De pure smaak van biest is wat wrang. Deze proef je het beste door de biest alleen te wellen en er geen ingrediënten aan toe te voegen.

Biest met suiker

De wrange smaak van biest hef je op door het zoeter te maken. Dit kan door er suiker of honing door te scheppen. Er ontstaat dan een zoetere pap die je kunt vergelijken met bijvoorbeeld havermout.

Biest met suiker en beschuit

De traditie vraagt om beschuit in de biest. Zoet de biest eerst met suiker en verdeel er dan in stukken gebroken beschuiten over. De beschuit wordt zacht in de biest en het geheel vormt een voedzame lekkernij.

Biest met honing en muesli

In plaats van suiker kun je biest ook zoeten met honing of ahornsirooop. Schep wat muesli in een glas en doe er de gezoete biest op. Garneer met wat vers fruit en serveer als voedzaam en speciaal ontbijt.

Biest met perziken en kaneel

Natuurlijk kun je ook met fruit variëren. Schep de met honing of suiker gezoete biest in een schaaltje, strooi er wat muesli op en leg er een halve perzik naast. Strooi er vervolgens wat kaneel over.

Biest met muesli en banaan

Ook met banaan heb je een mooie combinatie. Doe wat muesli in een glas, giet de biest er op en garneer met schijfjes banaan. Maak af met een garneerchocolaatje en stuif er wat cacaopoeder over.

Biest met chocoladerijst en banaan voor de kids

Op dezelfde manier maak je voor kinderen een verrassend gerechtje. Waarom zou je hun deze lekkernij ook onthouden? Vul glaasjes met biest, verdeel er wat gepofte chocoladerijst over en maak af met plakjes banaan. Een leuke lepel er in en kinderen ervaren dit als een lekker toetje.

Biest met dadelreepjes en geroosterde kokos

Liefhebbers kunnen ook reepjes dadels door de biest scheppen en er vervolgens wat geroosterde kokos over strooien. Zo geven we de biest een oosters tintje mee.

Biest met aardbeien of ander fruit

Biest kun je altijd serveren met vers fruit. Gezoete biest in een glas of schaaltje en het fruit erover verdelen. Al dan niet met muesli. Experimenteer zoals jij het lekker vindt.

Pannenkoeken van biest

En ja, van biest kun je ook pannenkoeken bakken. De kinderen maken dan op een hele andere manier kennis met biest. Gebruik voor de pannenkoeken gewoon je normale recept maar vervang de melk door biest. De pannenkoeken die je hiervan bakt zijn vele malen voedzamer dus bak er wat minder als dat je gewend bent. Ook deze pannenkoeken kun je weer met allerlei zoete ingrediënten combineren. Lees hiervoor ook ons artikel over pannenkoeken van de molenaar.

Zomaar een paar wilde ideeën. Je kunt oneindig experimenteren als je dit doorkrijgt, maar helaas is biest niet zo vaak beschikbaar, dus je zult dubbel moeten genieten als je een emmertje te pakken krijgt.

Tags: Zuivel
DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

boter klaren of geklaarde boter maken
Kookschool

Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )

Aardbeienyoghurt
Nagerecht

Aardbeienyoghurt waar wel aardbeien in zitten

karnemelk
Specials

Karnemelk; Ook dat is een musthave in je koelkast

kwarktaart met aardbeien en limoen
Taart

Kwarktaart met aardbei en limoen

karnemelk bavarois
Nagerecht

Karnemelk bavarois

Reacties 26

  1. Marli says:
    2 maanden geleden

    In Heemstedes bij boer van der hulst, bij Hageveld in de buurt kun je biest krijgen

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 maanden geleden

      Krijgen nog wel Marli, zo’n boer zoek ik ook ?

      Beantwoorden
  2. wout klein says:
    6 maanden geleden

    beste lezer
    nog even wat weetjes
    als ik de temperatuur constant op tachtig graden wil houden hang ik de pan met rauwe biest in een grotere pan
    kokend water , dan komt de (slag)roomsmaak het best naar voren en de biest schift niet maar dikt gelijkmatig in.
    dat indikken komt omdat de de eerste vier melkmalen veel meer vet en eiwit bevatten dan de melk erna.en eiwit zorgt voor het indikken.. de mensen die het zielig vinden kan ik gerust stellen want het eerste maal biest is altijd voor het kalf omdat er vaak wat bloed inzit. de lekkerste biest krijg je van het tweede en derde maal het vierde maal bevat al veel minder eiwit en dikt dan niet meer voldoende in. en dan .hoera , komen de biest pannenkoeken inzicht.
    ik hoop dat de auteur van deze pagina niet boos of geirriteerd is. dat is nooit mijn bedoeling. ik hoop dat jullie er wat aan hebben of het leuk vinden,als dit niet zo is diorect wegpleuren -smijten gooien of wissen. beter dan je druk maken wout klein

    Beantwoorden
  3. Ingrid says:
    1 jaar geleden

    Ik ben blij met uw receptjes met biest. Ik krijg regelmatig biest van de boerderij waar ik naast woon en wilde wel eens iets anders dan biest met suiker en beschuit, dus uw variaties zijn hier meer dan welkom.
    Tip om iets makkelijker aan biest te kunnen komen: bij veel boerderij-/landwinkels kunt u biest gewoon bestellen en als u een veeboer kent, kunt u er ook altijd naar vragen.
    En voor de mensen die het zielig vinden dat het de eerste melk van het kalf is: De moederkoe geeft de eerste 2 dagen zóveel biest dat het voor een kalf gewoon veel teveel is. Pas als er een tweeling wordt geboren zou alle biest voor de kalveren kunnen zijn, maar dan moeten die nog steeds heel erg veel eten.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Leuk dat je dit deelt Ingrid en fijn dat we hebben kunnen helpen ?

      Beantwoorden
  4. tj says:
    2 jaar geleden

    biest is het lekker als de koeien aan het wintervoer staan als ze weer aan het gras zijn is de smaak heel anders (wranger) en ruikt sterker bij berijden
    dit staat eigelijk nergens te lezen op internet

    Beantwoorden
  5. Gea says:
    4 jaar geleden

    Wat ook lekker is, is chocolade biest. Meet 1 liter biest af en houdt hiervan een beetje achter. Zeef 40 gram cacaopoeder, meng dit met 100 gram kristalsuiker en giet hierbij de achtergehouden biest: roer dit goed door. Wel de biest (welpunt is 80 graden). Doe het vuur uit. Giet het cacaomengsel bij de biest en roer het geheel goed door. Doe het vuur weer aan en breng de biest weer tot 80 graden en klaar is de biest. Vervang eventueel een deel van de kristalsuiker door vanillesuiker.

    Wanneer je de biest net iets te ver hebt geweld, kun je dit verhelpen door een paar tellen met een staafmixer te mixen.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      4 jaar geleden

      Wat een leuk idee Gea. Als biest fan ga ik dat zeker ook eens proberen.

      Beantwoorden
  6. Jo says:
    6 jaar geleden

    Hallo
    Kun je gewelde Biest na afkoeling nogmaals verwarmen ???

    Alvast bedankt
    Gr Jolanda

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      6 jaar geleden

      Op hele lage temperatuur opwarmen Jolanda. Tot maximaal 80 graden verhitten.

      Beantwoorden
  7. Eva says:
    6 jaar geleden

    Goedemiddag,
    Ik zou wel eens die biestpannekoeken willen proberen, maar moet ik de melk dan vervangen door gewelde of door ongewelde biest?
    Met vriendelijke groeten, Eva.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      6 jaar geleden

      Leuk Eva, we zijn heel benieuwd naar je ervaring. Maar altijd eerst wellen. Rauwe biest is niet geschikt voor consumptie.

      Beantwoorden
    • Anneke says:
      3 jaar geleden

      Ik doe t met ongewelde biest, als je de pannekoek bakt wordt t verhit en is dus niet rauw, pannekoek minder vast, zwaar denk ik

      Beantwoorden
  8. Gert Jan van Esveld says:
    7 jaar geleden

    Hallo, ik verkoop biest van de boerderij (melkveehouderij) van mijn broer. Ik heb een kleine website gemaakt http://www.biest.tk Daar staat wat meer info erover

    Beantwoorden
  9. jos says:
    7 jaar geleden

    Ik heb een paar liter ingevroren ongewelde biest gehad. Kan ik deze laten ontdooien en dan wellen en daarna dan weer invriezen in kleinere porties, zodat ik deze dan per portie kan ontdooien en opeten ??

    Beantwoorden
  10. Roos says:
    7 jaar geleden

    wij krijgen best regelmatig een ingevroren liter biest van een oude vriendin die boerin is. ik vind het heerlijk! jammer dat het zo schaars is..

    Beantwoorden
  11. G. Biesbroek says:
    8 jaar geleden

    Als ik biest heb ingevroren, hoe moet het dan weer ontdooid worden?
    Gewoon uit de diepvries halen? of terwijl het wordt opgewarmd?

    Graag de oplossing.

    Met dank, Bert

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      8 jaar geleden

      Ontdooi de biest in warm water. Gebruik geen kokend water of een magnetron. De temperatuur dient onder de 60 graden te blijven. Langzaam ontdooien in een pan warm water is de oplossing. Maak eventueel gebruik van een thermometer om de temperatuur te controleren.

      Beantwoorden
  12. Frans says:
    8 jaar geleden

    Wij doen naast beschuit en suiker wat kaneel door onze biest, een lekkere variatie.

    Beantwoorden
  13. Mickey says:
    9 jaar geleden

    Hallo,

    Ik woon in haarlem. En vroeg me af of er biest te krijgen is in de buurt van Haarlem/Amsterdam.

    Groet,

    Mick

    Beantwoorden
  14. Redactie says:
    9 jaar geleden

    Het is verstandig om gewelde biest niet langer dan een week te bewaren in de koelkast. Door het ‘wellen’ heeft de biest een hittebehandeling ondergaan en is daarmee bacterie vrij. Bewaren is dus geen probleem, maar invriezen is een betere optie.

    Beantwoorden
    • M.L. Ambrosius says:
      2 maanden geleden

      Bedoel je dat de gewelde boest ook ingevroren kan worden?

      Beantwoorden
      • Redactie says:
        2 maanden geleden

        Ja, dat kan

        Beantwoorden
        • M.L. Ambrosius says:
          2 maanden geleden

          Dankjewel, en ook voor het artikel en alle reacties. VanVond geweld, morgen gaan we proeven

          Beantwoorden
          • Redactie says:
            2 maanden geleden

            Lekker!

  15. e den hartog says:
    9 jaar geleden

    hallo,

    was op internet aan het zoeken naar biest want ik heb net een liter gehad van een boer uit de buurt.
    nu is mijn vraag hoelang ik het eigenlijk kan bewaren nadat het gewelt is?
    dat van die pannekoeken is geen gek idee dat ga ik zeker proberen vanavond.

    groeten,

    Egon den Hartog

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Raapstelen
Specials

Raapstelen, de eerste groente van de lente!

We zijn toe aan de lente! Dan is het ook tijd voor raapsteeltjes op het menu. We vertellen je er...

Lees verder
frittata recepten

Frittata recepten; De restjes van het weekend opmaken

Asperge recepten & tips

Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges

Nieuwe recepten

Shoarma van lamsvlees met pitabroodje
Vleesgerechten

Shoarma van lamsvlees met pitabroodje

Wil je echt genieten van je shoarma van lamsvlees met pitabroodje ? Maak dan de pitabroodjes en de knoflooksaus ook...

Lees verder
Oosterse komkommersalade

Oosterse komkommersalade; Lekker bij bami of nasi

hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto instructie )

Handige kooktips

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto instructie )

De klassieke hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze instructies lukt hij...

Lees verder
eieren in beslag

Eieren in beslag; Wat doen ze daar eigenlijk in?

Kippenvleugeltjes bereiden

Kippenvleugeltjes bereiden, vier verschillende methoden

Wij zoeken hobbykoks. Echte hobbykoks met een beetje ervaring.

Ben jij een echte culinaire actieveling en vind je het leuk om daar meer mee te doen? Dan is hier jouw uitdaging! Wij zijn op zoek naar echte hobbykoks die een uitdaging aandurven. Je bent niet snel bang van een ingrediënt en durft het aan om buiten je comfortzone te stappen. We helpen je aan interessante ingrediënten om mee aan de slag te gaan en zorgen voor de nodige uitdagingen. We beloven… het wordt super leuk!

MEER INFORMATIE

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Gerard van der Leeuw op Gebakken feta oftewel Saganaki cheese
  • Redactie op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten
  • Jona op Wilde zalm of kweekzalm? Waar moet je op letten
  • Redactie op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Debby op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Debby op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken is heel eenvoudig: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen