- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Biest, blijf vrienden met de boer – 10 variaties

Grappig, vroeger at ik regelmatig biest, maar nu? Nee, nu heb ik het in geen tijden gegeten. Waarom niet? Gewoon omdat biest eenvoudig weg niet te koop is in de winkel. Voor melk, yoghurt, en alle andere zuivelproducten gaan we naar de winkel en daardoor verliezen we het contact met de boer. Biest is zo’n product wat je misloopt. En wat is dat jammer.

Gelukkig kwam ik contact met iemand en vertelde hoe graag ik nog eens biest zou eten. Enige tijd later ging de telefoon. Een paar liter biest was speciaal voor mij gereserveerd. Blijer had men me op dat moment niet kunnen maken geloof ik. Een stukje jeugdherrinnering en een hernieuwde ervaring met een prachtig zuivelproduct rijker willen we dat natuurlijk graag met jullie delen.

Biest, wat is het eigenlijk? Biest is een zuivelproduct van de melkkoe. Maar biest is speciaal omdat het de eerste melk is die de koe geeft na de geboorte van een kalf. Eigenlijk een beetje krachtvoer van moedertje natuur. Biest heeft een veel stevigere structuur dan melk en wordt dan ook niet gedronken maar als pap gegeten.

Tip: Ben je liefhebber van biest? Je kunt er langer van genieten. Ongewelde biest kun je namelijk prima invriezen! Zo kun je op een later tijdstip nog eens biest eten.

Voor gebruik moet je biest wel wellen. Velen weten niet meer wat wellen is, maar het is zo eenvoudig. Wellen is niets anders als een product verwarmen zonder het te laten koken. Hoe doe je dat? Biest in een pan, vuur laag houden, en roeren. Vooral veel roeren. Je ziet dat de structuur van de biest na enige tijd wijzigt. Er ontstaan wat lichte vlokken in de biest. Schiften noemen we dat. Hoe schoner je pan, en hoe minder je tegen het kookpunt aan komt hoe minder de biest schift. Zodra de biest dikker wordt en/of wat schift, kun je de pan van het vuur halen. Zet de pan vervolgens in koud water en laat al roerend afkoelen. That’s all!

Traditioneel wordt de biest gegeten met een flinke schep suiker en stukken beschuit. Gewoon als stevige pap, dat is wat de boeren nodig hadden. Je kunt de beschuit ook weglaten. Commercieel is biest niet, vandaar dat je het ook nooit tegenkomt in recepturen. Het is geen massaproduct en niet voor iedereen verkrijgbaar. De commercie laat het links liggen, maar culinair is er van alles mee mogelijk. Kijk maar:

Biest neutraal

De pure smaak van biest is wat wrang. Deze proef je het beste door de biest alleen te wellen en er geen ingrediënten aan toe te voegen.

Biest met suiker

De wrange smaak van biest hef je op door het zoeter te maken. Dit kan door er suiker of honing door te scheppen. Er ontstaat dan een zoetere pap die je kunt vergelijken met bijvoorbeeld havermout.

Biest met suiker en beschuit

De traditie vraagt om beschuit in de biest. Zoet de biest eerst met suiker en verdeel er dan in stukken gebroken beschuiten over. De beschuit wordt zacht in de biest en het geheel vormt een voedzame lekkernij.

Biest met honing en muesli

In plaats van suiker kun je biest ook zoeten met honing of ahornsirooop. Schep wat muesli in een glas en doe er de gezoete biest op. Garneer met wat vers fruit en serveer als voedzaam en speciaal ontbijt.

Biest met perziken en kaneel

Natuurlijk kun je ook met fruit variëren. Schep de met honing of suiker gezoete biest in een schaaltje, strooi er wat muesli op en leg er een halve perzik naast. Strooi er vervolgens wat kaneel over.

Biest met muesli en banaan

Ook met banaan heb je een mooie combinatie. Doe wat muesli in een glas, giet de biest er op en garneer met schijfjes banaan. Maak af met een garneerchocolaatje en stuif er wat cacaopoeder over.

Biest met chocoladerijst en banaan voor de kids

Op dezelfde manier maak je voor kinderen een verrassend gerechtje. Waarom zou je hun deze lekkernij ook onthouden? Vul glaasjes met biest, verdeel er wat gepofte chocoladerijst over en maak af met plakjes banaan. Een leuke lepel er in en kinderen ervaren dit als een lekker toetje.

Biest met dadelreepjes en geroosterde kokos

Liefhebbers kunnen ook reepjes dadels door de biest scheppen en er vervolgens wat geroosterde kokos over strooien. Zo geven we de biest een oosters tintje mee.

Biest met aardbeien of ander fruit

Biest kun je altijd serveren met vers fruit. Gezoete biest in een glas of schaaltje en het fruit erover verdelen. Al dan niet met muesli. Experimenteer zoals jij het lekker vindt.

Pannenkoeken van biest

En ja, van biest kun je ook pannenkoeken bakken. De kinderen maken dan op een hele andere manier kennis met biest. Gebruik voor de pannenkoeken gewoon je normale recept maar vervang de melk door biest. De pannenkoeken die je hiervan bakt zijn vele malen voedzamer dus bak er wat minder als dat je gewend bent. Ook deze pannenkoeken kun je weer met allerlei zoete ingrediënten combineren. Lees hiervoor ook ons artikel over pannenkoeken van de molenaar [1].

Zomaar een paar wilde ideeën. Je kunt oneindig experimenteren als je dit doorkrijgt, maar helaas is biest niet zo vaak beschikbaar, dus je zult dubbel moeten genieten als je een emmertje te pakken krijgt.