Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bladgroenten op verschillende manieren bereiden

0 621

Natuurlijk kun je bladgroenten gewoon koken, maar er is echt meer mogelijk. De tips rond het bereiden van bladgroenten vind je hier. Uiteraard staat smaak voorop!

Koken
Een pan met water opzetten. Dat is waar het meestal mee begint. Er zijn verschillende mogelijkheden en iedereen kiest zijn of haar eigen optie.

  1. Bladgroenten al direct in het koude water doen
  2. Water eerst aan de kook brengen en dan de bladgroenten er in doen.
De laatste heeft onze voorkeur. Juist omdat dan ook de bereidingstijd niet meer zo verschilt. Als je ze in het koude water doet ligt het maar net aan de hoeveelheid water hoe snel het kookt.
Klik hier om een overzicht te downloaden van de bereidingstijden van groenten.

Roerbakken
Bladgroenten bestaan voor een groot percentage uit water. Hierdoor slinken de groenten tijdens het koken, maar het maakt ze ook erg geschikt voor roerbakken. En, het voordeel van deze dunne en tere groente is dat ze maar kort hoeft te koken of bakken. Je kunt een stelregel aan houden van rond de 10 minuten kooktijd. De exacte kooktijd wordt aangegeven bij de verschillende soorten.

Stomen
Groenten zijn heel geschikt om te stomen. De voedingsstoffen blijven behouden en de subtiele smaak wordt naar boven gehaald. Stomen van groenten gaat sneller dan blancheren, omdat je geen grote pan water aan de kook hoeft te brengen; de gare groenten kunnen dan bovendien in de stoomkorf uitlekken. Van dit uitlekvocht kun je weer bouillon of saus maken.Om groenten voor dagelijkse maaltijden te stomen heb je geen recept nodig: gestoomde groenten zijn smakelijk genoeg om zo te eten, eventueel met gesmolten boter of olijfolie, zout en peper en misschien wat citroensap.

Magnetron, zonder water
Bladgroenten kunnen in de magnetron gekookt worden zonder aanhangend water, waardoor ze minder slinken dan bij het koken op het vuur. Bovendien blijven de voedingswaarden, de kleur- en de smaakstoffen beter bewaard. Dek de schaal bij het koken van groenten af met een deksel of speciaal magnetronfolie waarin gaatjes zijn geprikt zodat de stoom kan ontsnappen.

Smoren
Ook het smoren van bladgroenten behoort tot de mogelijkheden. Doe wat boter in een pan, voeg de schoongemaakte bladgroenten toe en laat met het deksel op de pan langzaam garen.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer