• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Blauw Klaver, de Nederlandse blauwaderkaas

Deze blauwschimmelkaas wordt met liefde en passie gemaakt in Kamerik

door Elise de Haan
in Kookschool, Specials
0
0
Blauw Klaver

Blauw Klaver – In ‘t Groene Hart van Nederland, om precies te zijn op kaasboerderij ‘de Houdycker’ in het dorpje Kamerik, wordt op ambachtelijke wijze een heerlijk zacht blauwader kaasje gemaakt. Oorspronkelijk werd dit kaasje gemaakt in Harmelen, door een kaasmaakster, die ooit het vak leerde in Frankrijk. De kennis die zij daar op deed, gaf ze door aan de huidige kaasmakers. Sinds een jaar of 5 maken Matthijs en Maaike de Wit, met uitsluitend de melk van hun roodbonte eigen koeien, de Blauw Klaver kaas. Deze koeien lopen zoveel mogelijk buiten.

“Koeien horen in de wei” is het motto van de familie de Wit

Ondanks dat Blauw Klaver een Nederlandse kaas is, wordt het gemaakt op de manier zoals er in Frankrijk kaas gemaakt wordt. De kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. Daarna worden stremsel, zuursel en de schimmel aan de melk toegevoegd. Als de melk gestremd is, is het een dikke massa geworden. Die massa wordt in kleine stukjes gesneden en vervolgens geroerd. Hierbij komt een gele vloeistof, de wei, vrij. De gestremde stukjes worden de wrongel genoemd en hier van wordt de kaas gemaakt. In veel soorten blauwader kaas wordt de schimmel in de kaas geïnjecteerd. Bij de Blauw Klaver echter wordt de blauwflora aan de melk toegevoegd. Vervolgens worden er gaatjes in de kaas geprikt, zodat er lucht bij de blauwschimmel kan komen. De buitenkant van de kaas wordt bespoten met koolstof. Dit vormt een laagje as rond de kaas. Hier groeit de blauwschimmel vervolgens doorheen. Dit geeft Blauw Klaver kaas het bijzondere uiterlijk. Een Blauw Klaver kaas weegt ongeveer 1500 gram en wordt in punten verkocht. Er worden ook kleine kaasjes gemaakt die per stuk verkocht worden.

Bij Blauw Klaver kaas wordt de blauwflora niet geinjecteerd maar aan de melk toegevoegd

De smaak van Blauw Klaver is zacht, romig en intens. Ondanks de intense smaak is het voor een blauwader een vrij milde kaas. Een kaasliefhebber zal deze kaas beslist waarderen.

Blauw Klaver is heel geschikt als onderdeel van een (Hollands) kaasplankje. Gecombineerd met bijvoorbeeld een harde boerenkaas, een roodbacteriekaas, en zachte geitenkaas heb je een kaasplankje dat, samen met een glas port, een heerlijk dessert vormt. Of je serveert het kaasplankje met een lekker glas wijn. Let er wel op dat je de kaas een uurtje van tevoren uit de koelkast haalt. Op kamertemperatuur komt de smaak het best tot zijn recht.

Natuurlijk kun je Blauw Klaver ook gebruiken om de lekkerste gerechten mee te koken. Denk hierbij aan een heerlijke blauwekaassaus voor over de pasta, of asperges. Maar Blauw Klaver zal het ook prima doen in een quiche. Of maak eens een blauwe cheeseburger. Kortom, ga eens voor Nederlands als je van blauwe kaas houdt, en laat je creativiteit in de keuken vrije loop!

Deze blauwschimmelkaas wordt met liefde en passie gemaakt in Kamerik

Tags: KaasKaas - Blauwe kaasKaas - Nederlandse kaas
DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Kernhem
Kookschool

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger
Specials

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Port Salut
Kookschool

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Nederlandse boerenkaas
Kookschool

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

Vruchtgroenten
Specials

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Roomsaus of Bechamelsaus
Kookschool

Roomsaus of Bechamelsaus

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen