Blauw Klaver – In ‘t Groene Hart van Nederland, om precies te zijn op kaasboerderij ‘de Houdycker’ in het dorpje Kamerik, wordt op ambachtelijke wijze een heerlijk zacht blauwader kaasje gemaakt. Oorspronkelijk werd dit kaasje gemaakt in Harmelen, door een kaasmaakster, die ooit het vak leerde in Frankrijk. De kennis die zij daar op deed, gaf ze door aan de huidige kaasmakers. Sinds een jaar of 5 maken Matthijs en Maaike de Wit, met uitsluitend de melk van hun roodbonte eigen koeien, de Blauw Klaver kaas. Deze koeien lopen zoveel mogelijk buiten.
“Koeien horen in de wei” is het motto van de familie de Wit
Ondanks dat Blauw Klaver een Nederlandse kaas is, wordt het gemaakt op de manier zoals er in Frankrijk kaas gemaakt wordt. De kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. Daarna worden stremsel, zuursel en de schimmel aan de melk toegevoegd. Als de melk gestremd is, is het een dikke massa geworden. Die massa wordt in kleine stukjes gesneden en vervolgens geroerd. Hierbij komt een gele vloeistof, de wei, vrij. De gestremde stukjes worden de wrongel genoemd en hier van wordt de kaas gemaakt. In veel soorten blauwader kaas wordt de schimmel in de kaas geïnjecteerd. Bij de Blauw Klaver echter wordt de blauwflora aan de melk toegevoegd. Vervolgens worden er gaatjes in de kaas geprikt, zodat er lucht bij de blauwschimmel kan komen. De buitenkant van de kaas wordt bespoten met koolstof. Dit vormt een laagje as rond de kaas. Hier groeit de blauwschimmel vervolgens doorheen. Dit geeft Blauw Klaver kaas het bijzondere uiterlijk. Een Blauw Klaver kaas weegt ongeveer 1500 gram en wordt in punten verkocht. Er worden ook kleine kaasjes gemaakt die per stuk verkocht worden.
Bij Blauw Klaver kaas wordt de blauwflora niet geinjecteerd maar aan de melk toegevoegd
De smaak van Blauw Klaver is zacht, romig en intens. Ondanks de intense smaak is het voor een blauwader een vrij milde kaas. Een kaasliefhebber zal deze kaas beslist waarderen.
Blauw Klaver is heel geschikt als onderdeel van een (Hollands) kaasplankje. Gecombineerd met bijvoorbeeld een harde boerenkaas, een roodbacteriekaas, en zachte geitenkaas heb je een kaasplankje dat, samen met een glas port, een heerlijk dessert vormt. Of je serveert het kaasplankje met een lekker glas wijn. Let er wel op dat je de kaas een uurtje van tevoren uit de koelkast haalt. Op kamertemperatuur komt de smaak het best tot zijn recht.
Natuurlijk kun je Blauw Klaver ook gebruiken om de lekkerste gerechten mee te koken. Denk hierbij aan een heerlijke blauwekaassaus voor over de pasta, of asperges. Maar Blauw Klaver zal het ook prima doen in een quiche. Of maak eens een blauwe cheeseburger. Kortom, ga eens voor Nederlands als je van blauwe kaas houdt, en laat je creativiteit in de keuken vrije loop!
Deze blauwschimmelkaas wordt met liefde en passie gemaakt in Kamerik