Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Boerenkool, de vorst erover

0 2.373

Eén van de voordelen van herfst en winter is dat er weer lekker boerenkool verkrijgbaar is. Ga me nou niet vertellen dat er één Nederlander is die geen boerenkool kent. Of dit het lust is dan weer punt 2. Als ik aan boerenkool denk zie ik de reclames van “Nederland is om 6 uur thuis” weer helemaal voor me en het “Vroeguh” komt ook in mijn brein naar boven. Lekker genieten van echte Hollandse kost. Hier een paar weetjes over deze echte Hollandse winterkost.

Boerenkool zit boordevol gezonde vitamientjes. A en C zijn rijkelijk aanwezig in deze kool. Overigens zijn alle koolsoorten echte vitamineschotjes. Naast deze vitamines is boerenkool ook nog eens rijk aan calcium en ijzer. Het is maar dat je het even weet.

Van Oktober t/m Februari kun je bij groenteman en supermarkt terecht voor boerenkool. Velen kennen boerenkool alleen nog in een zakje, gesneden en gewassen vanuit de supermarkt. Ik ook, maar toch geniet ik elke keer weer als ik gewoon van die volle mooie stronken bij een echte groenteman tegen kom. Dat prachtige opgekrulde volgroene blad dat bij voldoende versheid nog nat is mag ik dan ook graag in mijn tasje laden. Dan kun je deze even bewaren, maar zelf geef ik er de voorkeur aan om deze dezelfde avond nog te verorberen.Ik kruip dan op de bank, grote pan op schoot en een tas met boerenkool. Ik breek dan het blad van de stronk en daar helpen de kids altijd graag bij. Dan naar de keuken om de boerenkool grondig te wassen en dan zet ik deze nog even een tijdje in het zoute water om er 100% zeker van te zijn dat er niet toevallig een rupsje in achterblijft.

boerenkool1Voor ons gezin, 4 personen neem ik zo’n 1200 gram boerenkool met stronk. (400 gram per persoon dus). Laat ik me ook eens verleiden door voorgesneden boerenkool dan heb ik aan 150 gram per persoon wel voldoende. Sorry, dat is geen 2 ons groente per persoon, maar voor ons is het echt genoeg. Hierbij neem ik dan 1 1/2 kilo aardappelen en dat zorgt voor een flinke Hollandse stamppot op het bord.

Vraag nou niet of je boerenkool in kan vriezen. Natuurlijk kan dat, maar deze echte seizoenstopper eet ik zomers niet. Wat mij betreft geen enkele reden om daar de vriezer voor aan te zetten.

Eventjes de basis:

Met 1 1/2 kilo geschilde aardappelen en 600 gram gewassen boerenkool ga ik aan de slag om een Oer Hollandse stamppot te maken. De aardappelen zetten we op net als anders met een beetje zout. Hiervoor pakken we alleen een wat ruimere pan. Bovenop de aardappelen leggen we dan de boerenkool. We brengen het geheel aan de kook en zetten daarna het vuur wat lager. We houden dit dan een half uurtje tegen de kook aan. Giet dan het kookvocht af en stamp de aardappelen met de boerenkool. Gebruik hiervoor alsjeblieft geen staafmixer. Appelmoes is nl. een ander gerecht. Dan doen we er een klontje boter bij en met wat melk, mosterd en peper brengen we de boerenkool op smaak.

We willen niet veel zeggen, maar dit gerecht vraagt natuurlijk om een rookworst. Deze komt bij ons altijd van de plaatselijke slager en die laten we dan een minuut of 20 wellen. Gelijk klaar met de boerenkool dus.

Eet smakelijk!

Klik hier voor de lekkerste recepten met boerenkool

Is jouw boerenkool de lekkerste? Plaats je recept dan via het reactieformulier

boerenkool4

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer