Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bospeen

0 3.542

Bospeen is een heerlijke lente- en zomergroente. De verse bossen zijn dan wel het hele jaar door verkrijgbaar. Van mei tot en met half november is de Hollandse bospeen verkrijgbaar. Daar omheen worden ze vooral geïmporteerd uit Spanje.

Verse bospeen heeft frisgroen en stevig loof. De worteltjes moeten knakken wanneer je ze probeert te breken. Een wortel die meebuigt, (slap) is niet meer vers en kun je beter in de winkel laten liggen. Koop liefst verse bospeen en verbruik deze zo snel mogelijk. Eventueel is ze 2 dagen in de koelkast te bewaren. Wanneer bospeen slap loof vertoond is deze simpel weer een beetje op te knappen door de worteltjes in een bak water te zetten.

Het is even een klusje om verse bospeen schoon te maken, maar wanneer je het resultaat proeft ben je dit zo weer vergeten. Verwijder het loof, was de bospeen en schap deze. Daarna eventueel klein snijden of raspen.

De bospeen kan vervolgens gekookt worden. In ca. 10 minuten is verse bospeen gaar. Bij wokken kun je van 7 minuten uitgaan en wil je ze smoren of stomen dan moet je een kwartier aan houden. Wanneer je ze smoort met een beetje suiker, honing of ahornsiroop krijg je een prachtig geglaceerd laagje. Zo worden ze nog zoeter.

De verse bospeen kun je prima verwerken in wokschotels / wokgroenten. Een prachtige basis omdat het een snellere garing heeft als de winterpeen. Met ui, bleekselderij en venkel maak je een mooie combinatie. Natuurlijk doen de stukjes wortel het goed in soepen. Geraspte bospeen smaakt (met dressing) perfect als garnituur bij een stukje vlees of vis. Eventueel gemengd met sinaasappel, rozijn of kokos heb je een smaakvolle rauwkost. Daarnaast wordt bospeen ook graag rauw gegeten met een dipsausje.

Recepten:

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer