Boter klaren of geklaarde boter maken – Zelf je boter klaren is veel makkelijker dan je denkt! Probeer het eens en je zult nooit meer een potje geklaarde boter kopen in de winkel.
Wat is geklaarde boter?
Geklaarde boter is niets meer dan roomboter waarbij je de vaste bestanddelen en het water scheidt van de vetten. Wat uiteindelijk overblijft, is het botervet, oftewel de geklaarde boter. Geklaarde boter is dus puur vet.
Waarom wil je boter klaren?
Waarom zou je boter eigenlijk klaren? Gewone roomboter is toch ook lekker en goed? Waarom boter klaren echt een goed idee is hebben wij voor je op een rij gezet:
- geklaarde boter kan veel beter tegen verhitting op hoge temperaturen waardoor je er veel beter in kan bakken zonder dat de boter verbrandt.
- geklaarde boter kun je veel langer en beter bewaren omdat het uit puur vet bestaat, het wordt daarom niet ranzig.
- geklaarde boter bevat geen lactose meer, waardoor het ook geschikt is voor iedereen met een lactose intolerantie of koemelkallergie.
Waarbij gebruik je geklaarde boter?
Eigenlijk kun je geklaarde boter veel vaker gebruiken dan je denkt. Geklaarde boter is namelijk, zoals hierboven beschreven, bij uitstek geschikt om in te bakken.
Bak je vlees of vis daarom voortaan altijd in geklaarde boter en je zal zien dat je nooit meer van die zwarte verbrande puntjes krijgt.
Ook in verschillende boter sauzen, zoals de klassieke Hollandaise saus, wordt geklaarde boter gebruikt.
Roomboter; puur voor het beste resultaat
Met roomboter geef je echt smaak aan je gerechten. Wat is het precies en wat kan er allemaal mee? Wij leggen het uit en geven recepten.
Boter klaren of geklaarde boter maken doe je zo
Boter klaren of geklaarde boter maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram roomboter
Bereidingswijze van dit recept
Zo kun je boter klaren of geklaarde boter maken:
Doe 250 gram roomboter ( 1 pakje ) in een kleine pan. Minder kan natuurlijk ook.
Laat de roomboter op heel laag vuur smelten. Hoe lager hoe beter.
Je ziet dat de melkbestanddelen komen bovendrijven als wittige substantie. Als alle boter gesmolten is zet je het vuur direct uit.
Schep alle melkbestanddelen, dus al het witachtige schuim, voorzichtig met een lepel uit de pan.
Wat overblijft is de vloeibare variant van geklaarde boter. Je kunt dit in een bakje doen en bewaren in de koelkast. De geklaarde boter blijft gerust een aantal maanden goed.
in het verleden vaker geklaarde boter gemaakt nu even als geheugensteuntje opgezocht op internet en ben verbaast boven jullie recept staat een methode van libelle, die hebben het over middelhoog vuur en zo heet mogelijk, en u heeft het over zo laag mogelijk en rustig aan. in de review lees ik dat iemand het doet op een thee lichtje. voorlichting blijft iets apparts.
Je kunt dingen soms op verschillende manieren doen. We hebben even gekeken naar de manier die bij Libelle wordt aangegeven. Het lijkt ons dat je op die manier, op hoge temperatuur, eerder beurre noisette krijgt. Maar we zouden zeggen ‘probeer ze allebei en kies de methode die jou het beste past.’
Valr er nog wat te doen met de afgescheiden melksubstantie?
Je kunt het zeker gebruiken Pieter. Denk aan in een deeg of gebruik het gewoon in de pan om een ei te bakken, je kunt het ook heel goed gebruiken om aardappelpuree of stamppot smeuïg te maken in plaats van boter en melk.
Hoi, ben net lid van deze website. Was inderdaad nieuwsgierig of ghee dan hetzelfde is want dat gebruik(te) ik veel. Ga zeker proberen zelf roomboter te klaren. Vanwege mijn koemelk- en lactose allergie zou dat een uitkomst zijn voor mij!
Fijn dat we konden helpen Karin 😉
Ghee is niet helemaal hetzelfde als geklaarde boter., al is het resultaat dan wel weer vrijwel hetzelfde. Ik maak geklaarde boter op een theelichtje.
Een langzame bereiding is voor veel voedingsmiddelen beter Gerard. Al denk ik alleen dat niet iedereen hier de moeite voor zal nemen. Sterker nog, als je al ghee of oké geklaarde boter, al zelf maakt, doe je echt veel meer dan gemiddeld. Kun je het verschil proeven/merken tussen de bereiding op een theelichtje of in een pan?
Bij mij blijft de “schuim” onderin. Is moeilijk te scheiden.
Het schuim verwijderen vergt wat geduld Sjef, maar het moet wel lukken. Probeer eventueel met een schuimspaan of met een zeefje.
Het waren een soort minibolletjes die onderin bleven (leek wel kaasbolletjes), die gewoon door de schuimspaan heengingen
Ik laat t wat langer op staan en giet het daarna door een theedoek/kaasdoek/hydrofielluier in een pot. Werkt prima!
Beste lezer, tegenwoordig is de rol ouderwetse Zeeuwse gezouten boter nergens meer te koop. Alternatieven waar wel zout in zou zitten, smaken helemaal niet naar zout…;flauwe hap. Zou het mogelijk zijn om boter te klaren zonder scheiding van de stoffen en er dan extra zout toevoegen en weer af te koelen. Ben benieuwd naar uw suggestie…
Met vr.gr. Guus Dewulf…
Kaasboerderij Schellach uit Middelburg verkoopt naar ons idee nog de ouderwetse gezouten roomboter. Misschien even contact met ze opnemen? De eerste keuze is natuurlijk altijd een beter ingrediënt. Optioneel kun je zelf zout toevoegen aan de geklaarde boter maar onze voorkeur heeft dat zeker niet.