Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

Er zijn verschillende recepten voor botercrème, die gaan van simpel boter en suiker mengen tot de botercrème met eiwitschuim als basis.

2 21.629

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart – Botercrème is een  vulling of topping die veelvuldig wordt gebruikt voor taarten en cupcakes, daarnaast wordt botercrème gebruikt voor het afsmeren van taarten. Zo creëert u bijvoorbeeld een plaklaag voor de marsepein of de fondant. Ook kan er gedecoreerd worden met botercrème en wordt botercrème gebruikt voor het spuiten van “dijkjes”

Indien u uw taart wil bekleden met marsepein of fondant kan het gebeuren dat de vulling van uw taart de marsepein/fondant raakt en de marsepein/fondant hierdoor zal gaan smelten. Door een “dijkje” van botercrème te spuiten rondom uw vulling zal dit niet gebeuren

Er zijn verschillende recepten voor het bereiden van een botercrème, die gaan van simpel (room)boter en (poeder)suiker mengen tot de botercrèmes met eiwitschuim als basis. We bespreken in dit artikel meerdere technieken. Voor alle botercrèmes geldt dat deze op smaak gebracht kunnen worden met allerhande smaken, cacao voor een chocoladecrème, een espresso voor een mokkacrème, gepureerd fruit, koekkruimels of diverse likeuren.


Zo maak je botercrème

Botercrème 1:1

 • 250 gram roomboter
 • 250 gram poedersuiker

Neem een gelijk deel roomboter met een gelijk deel poedersuiker, klop de roomboter flink luchtig, voeg vervolgens de poedersuiker toe en meng deze tot er een zachte smeuïge massa ontstaat. Deze botercrème is in de koelkast houdbaar als aangegeven op het pakje roomboter, voor gebruik wel weer even opkloppen.

Swiss meringue botercrème

Dit is een botercrème op basis van eiwitschuim. Deze botercrème is wel bewerkelijker dan de eerder genoemde botercrème echter  het resultaat is  een heerlijk zijdezachte crème die aanzienlijk minder zoet is. Dit recept kan worden gemaakt in de zogenaamde 1-2-3 verhouding (1:2:3), dat wil zeggen 1 deel eiwit, 2 delen suiker en 3 delen roomboter. Voor een minder vette  versie kan er ook gekozen worden voor een 1-2-2 verhouding; de crème is dan wel iets minder stevig.

 • 100 gram eiwit
 • 200 gram kristalsuiker
 • 300 gram roomboter (of 200 gram voor de 1-2-2- verhouding)

Het eiwit en de suiker in een vuurvaste schaal of kom doen, licht opkloppen en vervolgens au-bain-marie opkloppen, dit net zo lang kloppen tot de suiker helemaal opgelost is, dit is te testen door wat van het schuim tussen uw vingertoppen te laten “rollen”, voelt u geen suikerkorrels meer dan is het schuim voldoende verwarmt, door het verwarmen is het eiwit tevens veilig voor gebruik geworden. Neem de schaal van het vuur en klop op hoge snelheid tot er stevige pieken ontstaan. Voeg vervolgens de boter in kleine stukjes toe. Als alle boter is toegevoegd, door blijven mixen tot uw crème er luchtig uitziet. Botercrème op deze manier bereidt is maximaal een week houdbaar in de koelkast en ook hier geldt: voor gebruik even opkloppen.

Italian meringue botercrème

(let op: voor deze methode is een suikerthermometer gewenst)

Het resultaat van deze botercrème is nagenoeg gelijk aan de Swiss meringue botercrème, de bereidingswijze is echter anders. Bij de Swiss worden de eiwitten samen met de suiker verwarmt, bij de Italian meringue botercrème worden eerst de eiwitten stijf geklopt en vervolgens wordt de gloeiend hete suikersiroop toegevoegd.

De ingrediënten zijn ook gelijk en ook voor de verhouding geldt dat de meest gebruikte de 1-2-3 verhouding is, maar 1-2-2 kan ook hier zeer goed. Om de suikerstroop te maken wordt z’on 80 ml water aan de suiker toegevoegd.

Botercrème - voor het vullen en afsmeren van uw taart

Verwarm de suiker met het water tot 121 graden, bij 115 graden de eiwitten opkloppen tot stevige pieken, dan de suikersiroop langzaam bij het eiwitschuim gieten en zeker 5 minuten goed door laten mixen. Vervolgens de boter in kleine stukjes toevoegen en erdoor mixen tot een luchtige crème.

Alle genoemde hoeveelheden zijn voldoende voor het afsmeren en 1 laag vulling van een taart met een doorsnee van 20 cm. Wilt u  twee lagen vullen én een taart afsmeren, dan heeft u uiteraard meer nodig en moet u anderhalf keer zoveel gebruiken.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Jenny zegt

  Mijn buttercreme zoals ik van mijn Duitse moeder heb geelerd is anders. Je gebruikt 300 gram roomboter en mengt dit met 500 ml custardpudding. Je kunt voor de smaak rumaroma of citroenaroma toevoegen. Erg lekker lang houdbaar en goed te spuiten en smeren , belangrijk is dat beide producten exact dezelfde temperatuur hebben ander schift alles.

  1. Redactie zegt

   Leuk dat je het deelt Jenny…. ieder z’n eigen manier toch.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer