• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, januari 24, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Bouillon, fond en glacé | Uitleg en recepten

door Marlene
in Kookschool
Bouillon, fond en glacé | Uitleg en recepten
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Bouillon, fond en glacé – Bouillon is de basis van veel gerechten. Van soepen, ragouts en sauzen, maar zeker ook in stoofpotjes of bij het bereiden van kip of vis. Maar wat is precies het verschil tussen een bouillon, een glacé of een fond. Wordt dan hetzelfde bedoeld? En kan je het zelf maken? Want hoewel een bouillontabletje of bouillonpoeder uit een pot handig in gebruik is, er gaat toch echt niets boven het echte spul!

Bouillon

Ik noemde het al bouillon is de basis van veel gerechten. Het is echter ook de basis van een fond of een glacé. Hoe meer smaak je aan je bouillon meegeeft, hoe meer smaak er uiteindelijk in de fond of glacé terecht komt.

Bouillons kan je in vier groepen verdelen. Groentebouillon, visbouillon, bouillon van gevogelte en bouillon van wild of vlees. Vaak worden de bouillons van gevogelte, vlees en wild als één hoofdgroep genoemd, maar ik noem deze als twee aparte groepen. Verschillende manieren van bereiden en een verschillende kleur van de bouillon.

Bouillon fond glace

Lichte of donkere bouillon

Bij een krachtige vleesbouillon worden vlees en botten eerst aangebraden in de pan of oven en de bouillon heeft daarom een donkere kleur. Je zou ervoor kunnen kiezen om dit niet te doen, dat merk je dan wel in de smaak, deze is minder krachtig en de bouillon blijft dan lichter van kleur. Een bouillon van kalfsvlees kan bijvoorbeeld op deze manier, zonder eerst aan te braden, getrokken worden. Een bouillon van gevogelte is een lichte bouillon, alles gaat zo, zonder voorbereiding, de pan in.

Bij een bouillon die je trekt van vis, vlees en/of botten is het belangrijk de groenten pas later toe te voegen. Vlees, graten en botten zullen namelijk eerst eiwitten afgeven die als schuim boven op het water gaan drijven. Na een tijdje (een minuut of 5-10) stopt dit vanzelf, je schept het schuim eraf en doet dan pas de groenten erbij.

Wil je liever een heldere bouillon maken? Clarifieer dan de bouillon volgens dit stappenplan.

Hoeveel tijd kost een bouillon maken?

Moet je bij een visbouillon rekenen op een half uur, een wild- of vleesbouillon kan zomaar uren opstaan en nog een nacht extra trekken. Het maken van een bouillon kost je qua zelf in de keuken staan echter misschien net een kwartiertje en dan denk ik dat je ondertussen ook nog een bakje thee kan zetten, de tekening van je kind kan bekijken en snel je mail kan checken. Ga geen moeite doen groenten te snijden, die zeef je er later toch weer uit. Laat het vuur zijn werk doen en geniet van de geur die door je huis trekt.

Recepten basisbouillons

Wij hebben een aantal basisbouillons voor je op een rijtje gezet, kijk hier voor een groentebouillon, hier voor een visbouillon, hier voor een kippenbouillon en hier voor een runderbouillon. Wil je een wildbouillon maken, houdt dan het recept van de vleesbouillon aan.

Fond

Een fond maak je door het inkoken van een bouillon. De smaak wordt dan nog krachtiger. Ben je van plan een fond te maken, voeg dan geen zout toe aan de bouillon. Omdat de smaken zich nog meer concentreren bij het inkoken zou het namelijk betekenen dat de fond heel zout wordt, te zout. Breng liever het gerecht waarvoor je de fond wilt gebruiken later op smaak met peper en zout.

Vlees en wildbouillons moeten ontvet worden voordat je de volgende stap naar fond kan nemen. Het slimst is om de pan in de koelkast te zetten, dan schep je het vetlaagje er zo met een lepel vanaf. Heb je geen tijd of past de pan niet in de koelkast, houd de pan dan schuin en schep dan voorzichtig met een lepel het vet voorzichtig af. De laatste druppeltjes kan je eventueel met wat keukenpapier deppen. Hierna begin je met het inkoken van de bouillon tot een fond. Laat de bouillon pruttelen totdat je minimaal twee derde tot de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid bouillon over hebt.

Glacé

Een glacé is nog meer geconcentreerd dan een fond. Inkoken, inkoken en nog meer inkoken totdat er een stroperige vloeistof overblijft. Zo geconcentreerd dat je misschien maar een theelepel nodig hebt voor je saus. Heb je een ouderwets houtkacheltje staan waar je pan op past, dan zeg ik doen! Maar als je start met drie liter bouillon, dan moet je je afvragen wat wijsheid is.

Hoeveel tijd kost fond of glacé maken?

Tja, dat ligt eraan met welke hoeveelheid je begint. Start je met 1 liter bouillon, dan ben je eerder klaar dan wanneer je met 3 liter start. Daarnaast verdampt bouillon in een open brede pan veel sneller, dan in een gesloten smalle pan. Bedenk dus goed hoe je start en kijk hoeveel tijd je hebt.

Invriezen is handig!

Maak je bouillon maak dan meteen veel. Vries een deel in en kook de rest in tot een fond. Om later heel makkelijk een kleine hoeveelheid fond, bouillon of eventueel glacé bij de hand te hebben, is het slim om de bouillon of fond in ijsblokzakjes/ijsblokvormpjes te gieten. Zo heb je altijd wat mooie porties bij de hand om door je saus te doen.

Tags: Bouillon

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Bouillon clarifiëren doe je zo ( met foto instructies )
Kookschool

Bouillon clarifiëren doe je zo ( met foto instructies )

Runderbouillon zelf maken
Kookschool

Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst

Groentebouillon maken
Saus

Groentebouillon maken; Simpel smaak meegeven

bouillon Jean Beddington
Kookboeken

Bouillon van Jean Beddington

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

stoofpot recepten - rundvlees - varkensvlees - groenten
Stoofschotel

Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten

Deze geurige stoofpot is rijk gevuld met rundvlees en varkensvlees, maar ook veel verse groenten en aardappels. Haal meer uit...

Lees verder
Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Fish & Chips

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Irma van Dijk op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen