Bramen plukken en dan de keuken in om ze te verwerken – Overal bramen. De tijd om met een emmertje in de hand op zoek te gaan naar bramenstruiken komt er weer aan. Overal om je heen kom je de bramenstruiken tegen, in het park, langs de spoorbaan en in het bos, maar ook gewoon langs de weg waar je dagelijks loopt.
Voor rijpe bramen moet je afhankelijk van het seizoen vaak wachten tot begin augustus, maar bij de groenteman op de markt kun je ze vaak al eerder krijgen. Als de braam nog niet rijp is is hij groen van kleur, langzaamaan kleurt hij rood en uiteindelijk krijgt hij die mooie donkere paarsachtige kleur en is hij klaar om te eten.
Bramen plukken? AUW!
Het plukken dient enigszins voorzichtig te gebeuren; niet alleen zit een bramenstruik vol met vervelende stekels, de braam is ook een heel kwetsbaar vruchtje. Maar als de stekels zijn getrotseerd heb je een heerlijk zoet, sappig vruchtje waar veel lekkers mee te bereiden is. De braam is lid van de rozenfamilie, en bestaat net als de framboos, uit deelvruchtjes. Talrijke kleine bolletjes die samen een braam vormen. Het is als het ware een klein trosje fruit.
Bramen bewaren
Na het bramen plukken kun je de bramen het best in de koelkast bewaren, maar zeker niet langer dan 2 dagen, beter is om ze direct na het plukken te verwerken. Bramen kunnen ook heel goed worden ingevroren, zodat je in de herfst en de winter ook kunt genieten en profiteren van de goede eigenschappen van de braam, deze zit namelijk vol met vitamine C, wat er voor zorgt dat je weerstand op peil blijft. Als je de bramen wil gaan invriezen leg ze dan naast elkaar op een vel bakpapier en plaats ze zo in de vriezer. Eenmaal goed ingevroren kunnen ze eventueel in een gesloten bakje geplaatst worden. Stapel verse bramen nooit op elkaar daarvoor is deze vrucht te kwetsbaar, eenmaal gekwetst fruit, zo ook de braam, gaat zeer snel in kwaliteit achteruit.
Bramen schoonmaken
Bramen schoonmaken dient snel te gebeuren, dit kan het beste in koud water (niet onder een stromende kraan dit ook weer in verband met de kwetsbaarheid van de braam) door het snel te doen voorkom je aroma en sapverlies. Laat ze goed uitlekken en verwijder dan pas steeltjes en dergelijke. Controleer vers geplukte bramen altijd goed op wormpjes.
Bramen; met deze recepten ontdek je meer
Een handje bramen in de yoghurt als ontbijt, een taartje met bramen, of een bramensaus over de pudding. Dit kun je o.a. met verse bramen.