• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 8, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Briochedeeg een rijk deeg (Basisrecept)

door Connie Derks
in Kookschool
0
0
brioche deeg

Briochedeeg een rijk deeg: briochedeeg is lekker zacht en multi-inzetbaar voor zowel zoete als hartige baksels.

Rijk hoezo dan?

De benaming rijk heeft dit deeg te danken aan de royale hoeveelheid boter en aan de eieren die zijn toegevoegd. Door deze toevoegingen worden de producten die met briochedeeg gebakken zijn, heerlijk zacht en dat blijven ze dan ook voor langere tijd. De benaming rijk slaat dus op de smaak en toevoegingen, al is het natuurlijk wel dat de boter het ietsjes duurder maakt dan het standaard broodjesdeeg.

Door de hoeveelheid boter en eieren wordt het biochedeeg heerlijk zacht

Zowel hartig als zoet.

Briochedeeg is een perfect deeg om zowel zoet als hartig te bakken. Koffiekoeken, bolussen, puddingbroodjes, kerstbrood, gevulde broodjes, luxe hamburgerbroodjes, pannetone, het is allemaal een soort briochedeeg. Doordat de smaak neutraal is, kun je het goed combineren met andere smaken en zal het brood niet overheersen.

Een buitenbeentje dat brioche

Het maken van briochedeeg werkt net iets anders dan van een standaard brooddeeg. Het vocht bestaat uit eieren en melk en niet zoals bij gewoon brood of broodjes uit water. Ook wordt er veel boter aan toegevoegd, dit doen we pas als het deeg al voor een deel is gekneed. De boter moet ook echt op kamertemperatuur zijn om goed te kunnen verwerken. Ga deze absoluut niet smelten, dit heeft een negatieve invloed op het deeg. De temperatuur wordt dan te hoog en het deeg zal onhandelbaar zijn, ook de gist houdt niet van hoge temperaturen. Bij sommige recepturen moet het briochedeeg een paar uur in de koelkast omdat het anders slecht te verwerken is. Dit komt door de grote hoeveelheid boter die zacht wordt en gaat plakken. Het hier geplaatste recept is een vrij makkelijk handelbaar recept. Plakt het echter te veel, wat in de zomer wel eens wil gebeuren, leg het dan een half uurtje verpakt in plastic in de koelkast om op te stijven. Houdt er dan wel rekening mee dat de rijstijden langer zijn.

Belangrijk: Zorg bij het maken van briochedeeg dat de boter op kamertemperatuur is!!

Roomboter

Roomboter; Puur voor het beste resultaat

Met roomboter geef je echt smaak aan je gerechten. Wat is het precies en wat kan er allemaal mee? Wij leggen het uit en geven recepten.

gebak met roomboter

Gebak met roomboter; Kiezen voor smaak!

Of je nu cake, appeltaart of koekjes maakt, gebruik roomboter! Gebak met roomboter bereidt, heeft echt veel meer smaak.

brioche
briochedeeg

Waarom zo veel gist?

In een normaal deeg zit ongeveer 5% verse gist afhankelijk van het recept, brioche deeg heeft vaak het dubbele en bij sommige recepten zelfs meer. Dit komt doordat het deeg zo veel vet bevat. Deze hoeveelheid boter beïnvloed de werking van de gist.

Geef brioche deeg altijd een goede voorrijs, dit is de eerste keer rijzen direct na het kneden. Doe je dit niet dan zal je brood naar gist smaken en dat is niet de bedoeling.

Briochedeeg (Basisrecept)

Porties: -
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 550 gram bloem
  • 200 gram volle melk
  • 50 gram verse gist (16 gram gedroogd)
  • 2 eieren
  • 50 gram suiker
  • 10 gram zout
  • een zakje vanillesuiker
  • 140 gram boter

Bereidingswijze van dit recept

Kamertemperatuur!

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zijn deze te koud dan duurt het rijzen langer. Als je een keukenmachine hebt is dit ideaal en kun je met de deeghaak kneden. Kneed je met een mixer? Gebruik dan de spiraalvormige haken. Kneed je met de hand? Dan gebruik je net als bij mixen met de mixer een ruime kom en als alles bij elkaar komt, kneed je het op een werkvlak verder tot een soepel deeg.

Kneden

Doe de melk, samen met de gist, de suiker en de eieren in de kom. Klop dit even los. Voeg er de bloem aan toe en kneed tot alles samen komt. Voeg er nu het zout aan toe en kneed even goed door. Voeg er nu de in stukjes gesneden boter aan toe en kneed minimaal 10 minuten tot een mooi soepel deeg.

De eerste rijs

Besmeer een kom met een beetje olie en leg hierin de bol deeg. Draai even om zodat deze bedekt is met olie. Bedek de kom met plasticfolie en zet dit op een warme tochtvrije plaats tot het deeg verdubbeld is.

Het vormen

Na de eerste rijs moet de lucht eruit. Dit doe je door zacht op het deeg te drukken. Hoe je het deeg verder verwerkt is afhankelijk van het te maken baksel. Maak je koffiebroodjes dan rol je deze tot een plak, vul je deze en rolt hem op om hem daarna in porties te snijden. Voor vlechtbrood verdeel je het in gelijke porties om te vlechten. Wil je broodjes maken dan maak je gelijke porties en maakt daar mooie strakke bolletjes van om eventueel verder te verwerken tot gevulde broodjes of puddingbroodjes.

De tweede rijs

Na het vormen van de broodjes moet het deeg nog een tijdje rijzen. Dit is belangrijk want ook de lucht in het broodje werkt mee aan de zachtheid. Dek de broodjes af met een theedoek en laat deze op een warme tochtvrije plaats rijzen tot het mooi luchtig is. Tot het ongeveer de helft groter is, hier is geen tijd voor te noemen want het is van vele factoren afhankelijk.

Heet en kort bakken

Niet alleen de toevoegingen zorgen ervoor dat de producten die je bakt met briochedeeg zo mals zijn. Ook het kort bakken op hoge temperatuur werkt hieraan mee. Bij een broodje is dit 10 tot 12 minuten in een voorverwarmde oven van 230 graden. De kleur van brioche deeg is iets donkerder en warmer dan van gewoon broodjesdeeg. Die kleur betekent smaak. Dit komt door het kristalliseren van de suikers in het deeg. Haal het dus niet te vroeg uit de oven, te donker is nooit goed, maar het moet wel echt gaar zijn.

Tafel lekker !!

Tags: Basisrecepten deeg
DeelPin12Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Knolgroenten
Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben vaak een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Check het recept of lees de info
tortilla van aardappel

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Recept in de picture

Citroenboter met geroosterde knoflook
Bijgerecht

Citroenboter met geroosterde knoflook

Citroenboter met geroosterde knoflook, heerlijk op een stukje stokbrood, maar ook erg lekker om op een stukje vis of kip te doen!

Check het recept of lees de info
Vijfschaft

Vijfschaft; ouderwets lekkere Hollandse pot

Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas

Bruschetta met Parmaham en Parmezaanse kaas

Handige kooktips

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!

Check het recept of lees de info
ei bakken

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op In de pan gebakken banaan met een heerlijke karamel
  • Connie Derks op Gestoofde witte kool | De kracht van pure eenvoud
  • Esther Di Luca op In de pan gebakken banaan met een heerlijke karamel
  • Petra op Gestoofde witte kool | De kracht van pure eenvoud
  • Connie Derks op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Linda op Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat
  • Connie Derks op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Mireille Meems op Chocolademousse taart, de allerlekkerste!
  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen