Lekker Tafelen
dinsdag 20 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Briochedeeg; een rijk deeg (Basisrecept)

Zo maak je dat zelf

Connie Derks door Connie Derks
in Kookschool
0
briochedeeg

Briochedeeg – Briochedeeg is lekker zacht en multi-inzetbaar, voor zowel zoete als hartige baksels. Je kunt het heel goed zelf maken. Hieronder vind je het recept en wat handige tips.

Rijk? Hoezo dan?

De benaming ‘rijk’ heeft dit deeg te danken aan de royale hoeveelheid boter en aan de eieren die aan het recept zijn toegevoegd. Door die toevoegingen worden de producten die met briochedeeg gebakken zijn, heerlijk zacht en dat blijven ze dan ook voor langere tijd. De benaming ‘rijk’ slaat dus op de smaak en toevoegingen, al is het natuurlijk wel dat de boter het ietsjes duurder maakt dan het standaard broodjesdeeg.

Door de hoeveelheid boter en eieren wordt het biochedeeg heerlijk zacht

Briochedeeg is zowel hartig als zoet te gebruiken

Briochedeeg is een perfect deeg om zowel zoet als hartig te bakken. Koffiekoeken, bolussen, puddingbroodjes, kerstbrood, gevulde broodjes, luxe hamburgerbroodjes, panettone, het is allemaal een soort briochedeeg. Doordat de smaak neutraal is, kun je het goed combineren met andere smaken en zal het brood niet overheersen.

Een buitenbeentje, dat briochedeeg

Het maken van briochedeeg werkt net iets anders dan het maken van een standaard brooddeeg. Het vocht bestaat uit eieren en melk en niet zoals bij gewoon brood of broodjesdeeg uit water. Ook wordt er veel boter aan toegevoegd. Dit doe je pas als het deeg al voor een deel is gekneed. De boter moet ook echt op kamertemperatuur zijn om goed te kunnen verwerken. Ga de boter absoluut niet smelten, dit heeft een negatieve invloed op het deeg. De temperatuur wordt dan te hoog en het deeg zal onhandelbaar zijn. Ook de gist houdt niet van hoge temperaturen. Bij sommige recepturen moet het briochedeeg een paar uur in de koelkast omdat het anders slecht te verwerken is. Dit komt door de grote hoeveelheid boter, die zacht wordt en gaat plakken. Het hier geplaatste recept is een vrij makkelijk en handelbaar recept. Plakt het echter te veel, wat in de zomer wel eens wil gebeuren, leg het dan een half uurtje, verpakt in plastic, in de koelkast om op te stijven. Houd er dan wel rekening mee dat de rijstijden langer zijn.

Belangrijk: Zorg bij het maken van briochedeeg dat de boter op kamertemperatuur is!!

gebak met roomboter

Gebak met roomboter

Of je nu cake, appeltaart of koekjes maakt, gebruik roomboter! Gebak met roomboter bereidt, heeft echt veel meer smaak.

brioche
briochedeeg

Waarom zo veel gist?

In een normaal deeg zit ongeveer 5% verse gist, afhankelijk van het recept. Briochedeeg heeft vaak het dubbele en bij sommige recepten zelfs meer. Dit komt doordat er zoveel vet in het deeg zit. De hoeveelheid boter beïnvloedt de werking van de gist.

Geef brioche deeg altijd een goede voorrijs. Dit is de eerste keer rijzen, direct na het kneden. Doe je dit niet dan zal het brood naar gist smaken en dat is niet de bedoeling

Briochedeeg (Basisrecept)

Porties: -
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 550 gram bloem
  • 200 gram volle melk
  • 50 gram verse gist (16 gram gedroogd)
  • 2 eieren
  • 50 gram suiker
  • 10 gram zout
  • een zakje vanillesuiker
  • 140 gram boter

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je briochedeeg:

Kamertemperatuur!

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zijn ze te koud dan duurt het rijzen langer.

Als je een keukenmachine hebt is dit ideaal en kun je met de deeghaak kneden. Kneed je met een mixer? Gebruik dan de spiraalvormige haken. Kneed je met de hand? Dan gebruik je net als bij mixen met de mixer een ruime kom en als alles bij elkaar komt, kneed je het op een werkvlak verder tot een soepel deeg.

Kneden

Doe de melk, samen met de gist, de suiker en de eieren in de kom. Klop dit even los. Voeg er de bloem aan toe en kneed tot alles samen komt. Voeg er nu het zout aan toe en kneed even goed door. Voeg er nu de in stukjes gesneden boter aan toe en kneed minimaal 10 minuten tot een mooi soepel deeg.

De eerste rijs

Besmeer een kom met een beetje olie en leg hierin de bol deeg. Draai even om zodat hij bedekt is met olie. Bedek de kom met plasticfolie en zet dit op een warme, tochtvrije plaats tot het deeg verdubbeld is.

Het vormen

Na de eerste rijs moet de lucht eruit. Dit doe je door zacht op het deeg te drukken. Hoe je het deeg verder verwerkt is afhankelijk van het te maken baksel. Maak je koffiebroodjes, dan rol je ze tot een plak, vul je ze en rol je ze op om ze daarna in porties te snijden. Voor vlechtbrood verdeel je het in gelijke porties om te vlechten. Wil je broodjes maken, dan maak je gelijke porties en maak je daar mooie strakke bolletjes van, om eventueel verder te verwerken tot gevulde broodjes of puddingbroodjes.

De tweede rijs

Na het vormen van de broodjes moet het deeg nog een tijdje rijzen. Dit is belangrijk, want ook de lucht in het broodje werkt mee aan de zachtheid. Dek de broodjes af met een theedoek en laat ze op een warme tochtvrije plaats rijzen, tot het deeg mooi luchtig is en tot het ongeveer de helft groter is. Hier is geen tijd voor te noemen, want het is van veel factoren afhankelijk.

Heet en kort bakken

Niet alleen de toevoegingen zorgen ervoor dat de producten die je bakt met briochedeeg zo mals zijn. Ook het kort bakken op hoge temperatuur werkt hieraan mee. Bij een broodje is dit 10 tot 12 minuten in een voorverwarmde oven van 230 graden. De kleur van brioche deeg is iets donkerder en warmer dan van gewoon broodjesdeeg. Die kleur betekent smaak. Dit komt door het kristalliseren van de suikers in het deeg. Haal het dus niet te vroeg uit de oven, te donker is nooit goed, maar het moet wel echt gaar zijn.

Tafel lekker !!

Tags: Basisrecepten deegZuivel
DeelPin54TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Reacties 2

  1. Yvonne Witjes says:
    2 maanden geleden

    Dit zijn heerlijke broodjes. Veel lekkerder dan de broodjes uit de winkel.

    Beantwoorden
  2. L.W. Veldman says:
    1 jaar geleden

    ik heb een aantal prachtige recepten ge vonden geprint en gaan deze uit proberen te beginnen met de varkens wang ik laat van mij horen,

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Reacties

  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • F. van Mastbergen op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!