Briochedeeg een rijk deeg: briochedeeg is lekker zacht en multi-inzetbaar voor zowel zoete als hartige baksels.
Rijk hoezo dan?
De benaming rijk heeft dit deeg te danken aan de royale hoeveelheid boter en aan de eieren die zijn toegevoegd. Door deze toevoegingen worden de producten die met briochedeeg gebakken zijn, heerlijk zacht en dat blijven ze dan ook voor langere tijd. De benaming rijk slaat dus op de smaak en toevoegingen, al is het natuurlijk wel dat de boter het ietsjes duurder maakt dan het standaard broodjesdeeg.
Door de hoeveelheid boter en eieren wordt het biochedeeg heerlijk zacht
Zowel hartig als zoet.
Briochedeeg is een perfect deeg om zowel zoet als hartig te bakken. Koffiekoeken, bolussen, puddingbroodjes, kerstbrood, gevulde broodjes, luxe hamburgerbroodjes, pannetone, het is allemaal een soort briochedeeg. Doordat de smaak neutraal is, kun je het goed combineren met andere smaken en zal het brood niet overheersen.
Een buitenbeentje dat brioche
Het maken van briochedeeg werkt net iets anders dan van een standaard brooddeeg. Het vocht bestaat uit eieren en melk en niet zoals bij gewoon brood of broodjes uit water. Ook wordt er veel boter aan toegevoegd, dit doen we pas als het deeg al voor een deel is gekneed. De boter moet ook echt op kamertemperatuur zijn om goed te kunnen verwerken. Ga deze absoluut niet smelten, dit heeft een negatieve invloed op het deeg. De temperatuur wordt dan te hoog en het deeg zal onhandelbaar zijn, ook de gist houdt niet van hoge temperaturen. Bij sommige recepturen moet het briochedeeg een paar uur in de koelkast omdat het anders slecht te verwerken is. Dit komt door de grote hoeveelheid boter die zacht wordt en gaat plakken. Het hier geplaatste recept is een vrij makkelijk handelbaar recept. Plakt het echter te veel, wat in de zomer wel eens wil gebeuren, leg het dan een half uurtje verpakt in plastic in de koelkast om op te stijven. Houdt er dan wel rekening mee dat de rijstijden langer zijn.
Belangrijk: Zorg bij het maken van briochedeeg dat de boter op kamertemperatuur is!!
Roomboter; Puur voor het beste resultaat
Met roomboter geef je echt smaak aan je gerechten. Wat is het precies en wat kan er allemaal mee? Wij leggen het uit en geven recepten.
Gebak met roomboter; Kiezen voor smaak!
Of je nu cake, appeltaart of koekjes maakt, gebruik roomboter! Gebak met roomboter bereidt, heeft echt veel meer smaak.
Waarom zo veel gist?
In een normaal deeg zit ongeveer 5% verse gist afhankelijk van het recept, brioche deeg heeft vaak het dubbele en bij sommige recepten zelfs meer. Dit komt doordat het deeg zo veel vet bevat. Deze hoeveelheid boter beïnvloed de werking van de gist.
Geef brioche deeg altijd een goede voorrijs, dit is de eerste keer rijzen direct na het kneden. Doe je dit niet dan zal je brood naar gist smaken en dat is niet de bedoeling.
Briochedeeg (Basisrecept)
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 550 gram bloem
- 200 gram volle melk
- 50 gram verse gist (16 gram gedroogd)
- 2 eieren
- 50 gram suiker
- 10 gram zout
- een zakje vanillesuiker
- 140 gram boter
Bereidingswijze van dit recept
Kamertemperatuur!
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zijn deze te koud dan duurt het rijzen langer. Als je een keukenmachine hebt is dit ideaal en kun je met de deeghaak kneden. Kneed je met een mixer? Gebruik dan de spiraalvormige haken. Kneed je met de hand? Dan gebruik je net als bij mixen met de mixer een ruime kom en als alles bij elkaar komt, kneed je het op een werkvlak verder tot een soepel deeg.
Kneden
Doe de melk, samen met de gist, de suiker en de eieren in de kom. Klop dit even los. Voeg er de bloem aan toe en kneed tot alles samen komt. Voeg er nu het zout aan toe en kneed even goed door. Voeg er nu de in stukjes gesneden boter aan toe en kneed minimaal 10 minuten tot een mooi soepel deeg.
De eerste rijs
Besmeer een kom met een beetje olie en leg hierin de bol deeg. Draai even om zodat deze bedekt is met olie. Bedek de kom met plasticfolie en zet dit op een warme tochtvrije plaats tot het deeg verdubbeld is.
Het vormen
Na de eerste rijs moet de lucht eruit. Dit doe je door zacht op het deeg te drukken. Hoe je het deeg verder verwerkt is afhankelijk van het te maken baksel. Maak je koffiebroodjes dan rol je deze tot een plak, vul je deze en rolt hem op om hem daarna in porties te snijden. Voor vlechtbrood verdeel je het in gelijke porties om te vlechten. Wil je broodjes maken dan maak je gelijke porties en maakt daar mooie strakke bolletjes van om eventueel verder te verwerken tot gevulde broodjes of puddingbroodjes.
De tweede rijs
Na het vormen van de broodjes moet het deeg nog een tijdje rijzen. Dit is belangrijk want ook de lucht in het broodje werkt mee aan de zachtheid. Dek de broodjes af met een theedoek en laat deze op een warme tochtvrije plaats rijzen tot het mooi luchtig is. Tot het ongeveer de helft groter is, hier is geen tijd voor te noemen want het is van vele factoren afhankelijk.
Heet en kort bakken
Niet alleen de toevoegingen zorgen ervoor dat de producten die je bakt met briochedeeg zo mals zijn. Ook het kort bakken op hoge temperatuur werkt hieraan mee. Bij een broodje is dit 10 tot 12 minuten in een voorverwarmde oven van 230 graden. De kleur van brioche deeg is iets donkerder en warmer dan van gewoon broodjesdeeg. Die kleur betekent smaak. Dit komt door het kristalliseren van de suikers in het deeg. Haal het dus niet te vroeg uit de oven, te donker is nooit goed, maar het moet wel echt gaar zijn.
Tafel lekker !!